Damir Mulaomerović

 HANZA MEDIA
SPORTCAST

VIDEO Novi izbornik Hrvatske: ‘Hezonja nam treba, u njemu vidim sebe! Odbio me samo jedan igrač...‘

‘Dino Rađa je otišao u Kazan na pregovore. Čekamo ishod, u reprezentaciji moraju igrati najbolji!‘
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 09. veljača 2022. 14:09

Energija mu, bilo trenerska, bilo igračka, nikad nije bila problem. Damir Mulaomerović je, kako će to napisati, ali i u Sportcastu izreći kolega Tvrtko Puljić, uvijek išao preko prepreka. Za njega nema "ne mogu", ali ovu vrstu pritiska s kakvom se tek ima uhvatiti u koštac, možda još nije iskusio. Postati izbornik Hrvatske u košarci funkcija je koju u startu prihvaćaju samo odvažni, karakterno istančani ljudi. Osobe koje su, to je plus, i za vrijeme igračke karijere imale jasnu ulogu u rosteru. Mula je sigurno jedan od takvih.

S njime ti sat vremena prođe kao od šale. A morali smo požuriti, jer Sportcast će svoj termin imati nedugo prije važnog sastanka u Hrvatskom košarkaškom savezu. Zasigurno jednog od brojnijih koje će Mulaomerović odraditi u narednim danima.

- Kad sam postao izbornik, toga trenutka bio sam iznenađen. Moja supruga je plakala od sreće, a ja sam odmah rekao da sam spreman. Imamo 0-2? Pa što. Nećemo poginuti ako se izgubi još koja utakmica, ali idemo pobijediti. Ja u svaku utakmicu idem s jasnom željom, a od moje reprezentacije možete očekivati samo borbu - kazao je Mulaomerović, doduše već pred sam kraj emisije, ali upravo stoga da pošalje jasnu poruku.

Nije bilo problema, nije bilo ustezanja kod postavljanja onih bitnih pitanja. O Mariju Hezonji ima jasno, nedvosmisleno mišljenje. I kao osobi, i kao jednom od bitnijih kotačića reprezentacije koja traži željeni iskorak.

- To je jedan sjajan dečko, treba nam u reprezentaciji. Čim sam ga upoznao, a bilo je to još na jednom košarkaškom kampu u Dubrovniku, odmah sam znao da je to pravi igrač. U njemu sam vidio sebe kao mladog igrača. Par godina kasnije stigao je i u Zagreb, znalo se što može napraviti. Košarka mu je na prvom mjestu, samo nju ima u glavi, a ljudi ga ponekad možda i krivo doživljavaju - priča Mulaomerović.

image

Damir Mulaomerović, Patrik Mršnik i Tvrtko Puljić

HANZA MEDIA

Hezonja, baš kao i Kruno Simon, trebali bi biti na raspolaganju Hrvatskoj u ogledima protiv Švedske. Barem na onoj drugoj utakmici, na gostovanju.

- Dino Rađa je otišao baš danas u Kazan na razgovore s ljudima u Unicsu. S Perasovićem i Hezonjom, čekamo ishode razgovora. Ma već sam rekao, kod mene će igrati samo najbolji, držim to jedinim mogućim izborom. Pomlađivanje? Da, uvijek tu mogu biti dva-tri igrača, ali zna se tko su nositelji igre i tko zaslužuje biti u rosteru.

Nije dugo Mulaomerović u ulozi izbornika, ali i kao pomoćnik njegova prethodnika Veljka Mršića već itekako dobro poznaje sustav rada u reprezentaciji. O popisu za Švedsku, kojeg će objaviti u ponedjeljak, nismo lamentirali, ali uloge se jasno znaju. A zna se i da je Mula razgovarao s Bojanom Bogdanovićem, zna se i da je zvao Darija Šarića, da je u ekstenzivnim razgovorima s brojnim igračima i da su se neke stvari, nazovimo ih, diplomatskima, jako popravile.

- Reći ću vam, zvao sam Ivana Buvu koji mi se zahvalio rekavši da ima problema s kukom. Ante Tomić? Zanimljivo pitanje, ali mislim da je on stavio točku na dio reprezentativne karijere. Dobro bi nam došao... Stranac na poziciji jedan? Da, ali ne pod svaku cijenu i samo ako će podignuti kvalitetu u našoj igri. To sam također već naglasio, ali postulati se moraju znati - dodaje izbornik.

Švedska je pred vratima, neće tu biti puno vremena za velika uigravanja. Tvrtko Puljić u podcastu je naznačio put kojim Hrvatska mora, ili bi barem trebala krenuti nakon dva uvodna poraza u kvalifikacijama za Mundijal od Slovenije i Finske.

- Pobjedama protiv Švedske dolaziš u situaciju da u ljeto krećeš s 2-2 u skupini. To bi značilo da smo se već plasirali u onaj drugi krug kvalifikacija, da smo puni motiva za susrete s Finskom doma i Slovenijom vani, a to je Slovenija koja će tada imati Dončića. OK, i mi ćemo tada imati Bogdanovića i Zubca... Ali, imali bi puno optimizma i pred lipanj i pred rujan, kada nam kreće EP.

Mulaomerović će u dogledno vrijeme obnašati i funkciju izbornika, ali i onu trenera Cedevite Junior s kojom je trenutno na diobi prvog mjesta Premijer lige (14-4 kao i Zadar). Plasirao se i na završnicu Kupa, sljedeći tjedan u Rijeci.

- Sjajno je raditi u takvom okruženju, slaže se jedna lijepa priča. Imamo igrače koji dobro funkcioniraju, mislim da imamo što za reći u konkurenciji s tri naša nominalno najjača kluba. Prvenstvo je otvoreno, baš kao i Kup, u kojem u jednoj utakmici polufinala možemo napraviti velike stvari. Tu su Filipović, Radović, Bundović, Šabić, pa i mnogi igrači koji su do jučer igrali neke sporedne uloge. Suradnja s centralom u Ljubljani ide dobro, Amerikanac u Cedeviti Junior nam ne treba, ali svakako tražimo još neko ime iz regije - kazao je Mulaomerović.

Cijeli Sportcast s Damirom Mulaomerovićem pogledajte u nastavku:

Linker
28. travanj 2024 20:04