SN u Al Gharrafi

 Dražen Antolić
SN U AL GHARRAFI

VIDEO: Pogledajte kako izgleda kamp Vatrenih! ‘Modriću ćemo pripremiti travnjak da mu bude kao u Madridu‘

Vaš izvjestitelj posjetio je trening-kamp Al Gharrafa Sports Cluba u kojemu će tijekom Mundijala trenirati Vatreni
Piše: Dražen Antolić iz KataraObjavljeno: 28. ožujak 2022. 15:25

Pijesak kojeg vjetar nosi zrakom, prskalice, prašina… Kamioni jure, bageri rade, buldožeri guraju i bacaju, valjci ravnaju, geodeti mjere… Otprilike sedam i pol mjeseci do dolaska Vatrenih, trening-kamp Al Gharrafa Sports Cluba veliko je gradilište. Danas je to pješčano polje za koje smo prvo morali provjeriti je li doista mjesto novog travnjaka. Moglo bi biti bilo što. Katarani će ovdje morati uložiti barem još dva milijuna eura kako bi hrvatska nacionalna vrsta imala kvalitetne uvjete za treninge, a baš nas zanima kakve je zaštitne mjere naložio izbornik Zlatko Dalić da mu špijuni ne bi virili što radi i priprema.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Sve je otvoreno, a okolo ima i tribina za druga igrališta, s kojih bi se štošta moglo popratiti… Zato će HNS-ovi stručnjaci za sigurnost predvođeni novim šefom Juricom Jurjevićem imati ozbiljnog posla da ih sakriju od "neprijateljskih pogleda". Ili će biti kao u Rovinju...

VIDEO: Dražen Krušelj

Hotel Dusit je sjajan s bazenom, saunom, fitnessom, jacuzzijima, u njemu obično odsjedaju poslovni ljudi koji pohode Katar, nudi nekoliko restorana i komfor. Tu će Dalićevi izabranici boraviti te vježbati u teretani, ali trening i medijski centar, radni dio kampa odakle će slika i riječ ići o njima u svijet, ipak je u Al Gharrafi, kako ime na engleskom jeziku piše više izvora, iako na samom ulazu stoji natpis Al Gharafa. Preko puta je stadion koji je bio jedan od kandidata za domaćina Svjetskog prvenstva, ali je otpao…

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Znamo da nam dolazi Hrvatska i jako se veselimo – dočekao nas je na stadionu gospodin koji se predstavio kao Jacob.

- No, neće trenirati na glavnom terenu, nego preko ceste, ali tamo igralište nije spremno, još je u radovima - pokazao je rukom.

Taj središnji stadion ima po jednim izvorima 25 tisuća mjesta, po drugima 21 tisuću, postojao je projekt da ga se poveća na 44 tisuće za Mundijal, ali odabrane su druge lokacije. Ovdje je Xavi kao trener Al Sadda lani u pet dana zabio osam komada u Katarskoj ligi, te matirao Al Gharrafu 5:0 i Umm Salai 3:0. Drugi naziv mu je Jassim Bin Hamad stadion.

image

SN u Al Gharrafi

Dražen Antolić

Međutim, tek kad prijeđete cestu kročite u carstvo sportske infrastrukture. Tu su dvije dvorane, od kojih je jedna samo za košarku, stadion za nogomet na pijesku i drugi za odbojku na pijesku, potom zgrada Katarskog olimpijskog centra i ovog časa tek jedan travnati nogometni teren, kojeg ustrajno prskaju vodom.

U Kataru vam je ionako pijeska preko glave, a jak vjetar koji je udarao baš kad smo došli, dok je sve vrvjelo prije pauze za ručak, dao je pustinjski štih… Zaštitari su ležerni, nitko nas nije pitao tko smo i što tražimo, za razliku od stadiona na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo. Oni su čuvani bolje nego nuklearni reaktori, a trojica hrvatskih fotoreportera žale se da su kod jednog za dlaku izbjegli uhićenje u želji da naprave dobru fotografiju… Za to morate imati specijalnu dozvolu menadžmenta.

image

Indijci u Al Gharrafi

DRAžEN ANTOLIć

No, u Al Gharrafi dečki iz Bangladeša i Indije "šljakaju" kao crvi u pripremi tla s kojeg se Vatreni žele otisnuti u nove vrhove…

- Ništa se ne brinite, radovi će biti završeni za mjesec dana - uvjeravao nam je Indijac, za kojeg se vidi da je šef jer jedini je hodao u košulji, a ne radnoj odori. Čovjek sigurno zna posao, iako bismo se kladili da će do pune funkcionalnosti trebati više. Opet, kad zapeku ljetne temperatura preko 50 stupnjeva, tko će na to sunce… Već sada neki nosi prekrivala preko lica, ne samo "korona-maske".

- Napravit ćemo terene s prirodnom travom - smije se drugi Indijac.

Svi su nekako bili veseli, rade svakako ugodnije poslove nego drugi koji se bave građevinom. U međuvremenu, bageri gaze i ravnaju, za njima ide ekipa sa šmrkovima, koja ga zalijeva… Pokraj je zgrada sa svlačionicama i uredima, osim ulaznih sva su ostala vrata bila zatvorena, a čovjek na porti zalegao je s nogama na stolu. Iznenadio ga je slučajan namjernik...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Ovo će se sve dodatno urediti, blistat će za Hrvatsku – rekao je nakon što smo ga trgnuli iz sna i objasnili kojim smo povodom.

Fitnessa nema ili ga nismo vidjeli, barem ne u tom objektu. Iza je medijski centar, taj neće biti dovoljan, morat će se pripremiti novi jer konferencije za medije svjetskih doprvaka mogle bi biti posjećenije nego u Rusiji za vrijeme skupine…

Znaju li oni za koga sve ovog pripremaju, pitali smo i Indijce.

- Kako ne! Znamo dobro tko je hrvatska reprezentacija i da dolazi ovdje, ali više nas privlači kriket nego nogomet – dodaje još jedan od četvorice.

Stotinjak metara dalje druga ekipa…

- Oh, Hrvatska, jaka je Hrvatska! Čuli smo da će biti u ovom kampu - simpatični su i susretljivi momci.

Odakle?

- Banglades.

Bangladeš dakle... A poznajete li koga od hrvatskih igrača?

- Luka Modrić. Pripremit ćemo mu travnjak da bude kao u Madridu na Bernabeu. Brzo ćemo mi to, dođite provjeriti...

Al Gharrafa je u unutrašnjosti, podalje od mora, nije daleko stadion Education City na kojem Hrvatska igra na turniru, ali to je kraj niskih zgrada, pretežno vila, bitno drugačijih od golemih nebodera na Cornicheu i drugim centralnim lokacijama. Na ovdašnjem stadionu igran je i Azijski kup i Azijsko-afrički, upravo na terenima gdje će biti Hrvatska, ali na starima, koji su izvađeni kako bi se postavili novi travnjaci, trenirale su brojne momčadi s ta dva kontinenta.

Nakon Rusije Vatreni će ponovno imati kamp udaljen 15 kilometara od hotela. Sada je to kombinacija Dusit i Al Gharrafa, tada su boravili u šumi u Iličevu, a trenirali u potpuno novom centru u Roščinu. Ranije nije bilo tako, na prethodnim turnirima igralište je bilo kraj hotela, nekad su, kao u Bad Tatzmannsdorfu na Euru 2008. i u Warki na Euri 2012. godine, na treninge išli pješke. Međutim, druge opcije u Kataru nije bilo. Nigdje u blizini Al Gharrafe nema luksuznog hotela kakav je primjeren za reprezentaciju.

Hrvatska u kamp vjerojatno dolazi pet dana prije prve utakmice na SP-u. Kad će to točno biti, znat će se nakon ždrijeba u petak.

Linker
25. travanj 2024 08:49