Nikša Stipaničev/Cropix
SPORTCAST

VIDEO: Sesar objasnio cijelu situaciju s Acom i izborničkom funkcijom: ‘Ostao je gorak okus u ustima‘

‘Aco je trebao odrediti tko će biti izbornik, on je dobio mandat od HKS-a da to napravi‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. svibanj 2023. 11:36

Hrvatska košarka je posljednjih tjedana opet bila u centru pažnje, ali ne po nekim uspjesima ili sličnom nego po situaciji oko izbornika reprezentacije, odnosno činjenice da je Aco Petrović kao sportski direktor Saveza želio Darija Gjergju, ali da je Upravni odbor HKS-a izabrao Josipa Sesara. Petrović je nakon toga dao ostavku, a Sesar je objasnio cijelu situaciju u našem Sportcastu:

- Kad sam u reprezentaciju ušao kao Acin pomoćnik nisam imao ideju da bih preuzeo izborničku funkciju. Kroz ta dva prozora je cijelo vrijeme bila priča da se ide u tom smjeru da ja budem izbornik - rekao je Sesar i objasnio što se događalo kada je shvatio da Petrović ima više od jednog kandidata za mjesto izbornika:

- Nazvao sam Acu i rekao mu da vidim da se muči i da nema potrebe da ja budem izbornik. Nisam radio na njega pritisak, niti imam pravo na to, niti je bilo tko to mogao raditi jer je na njemu bilo da donese odluku. Međutim, on mi je rekao da sam ja njemu prvi favorit i tu sam prvi put počeo razmišljati tako. To je bilo prije otprilike dva mjeseca prije izbora, a slično mi je rekao i desetak dana prije nego je u Savezu donesena odluka. Što se promijenilo poslije toga, to ipak treba Aco reći. Cijela priča je bacila sjenu na izbor. Bio sam sretan što sam dobio čast biti izabran na tu funkciju, ali mi je nakon svega ostao gorak okus u ustima. Međutim, moje je da se bavim košarkom i da napravim sve da na parketu napravimo što je najbolje moguće.

Sesar je u Sportcastu istaknuo kako Gjergja i on nisu bili jedini kandidati:

- Ne može se ništa sakriti. Ja sam znao s kim on pregovara. Znam da je i prije Gjergje bio favorit jedan trener. Znam tko je, ali nije na meni da izlazim s imenom. Sa saznanjem da je pričao s dva trenera, ja sam mu išao olakšati i dati mu izlaz. Mi smo odlično surađivali u reprezentaciji u koju sam ionako ušao da doživim Acu Petrovića kao trenera. Kad sam dobio poziv sam se odazvao zbog moje karijere, da osjetim i tu školu. Stvarno sam uživao u ta dva prozora i stvarno je sve bilo ok. Do drugog prozora nisam imao ideju da bih mogao biti izbornik.

Nakon što je sve završilo i Sesar bio izabran za izbornika, on u kontaktu s Petrovićem nije osjetio da će on otići iz Saveza.

- Aco mi je rekao da bi možda bilo dobro dovesti nekog iskusnijeg trenera, ja sam mu odgovorio da nema potrebe jer je on tu kao sportski direktor i mentor. Zašto Aco nije išao van i objasnio sve što se dogodilo s njegove strane, trebalo bi ipak da on objasni.

Cijelu situaciju je u Sportcastu komentirao i Tvrtko Puljić, dugogodišnji novinar Sportskih novosti specijaliziran za košarku:

- U cijeloj priči se samo radi o tome da Aco nije trebao pred Upravni odbor doći s dva kandidata. Mi smo imali jedinstvenu situaciju koja je, po meni, jako dobra - imali smo dva dobra trenera kao kandidate. On je trebao odrediti tko će biti izbornik, on je dobio mandat od HKS-a da to napravi da bi ljudima iz UO da glasaju gdje se to prvi put dogodilo u povijesti Saveza. Do sada je uvijek bio samo jedan kandidat i to je bilo to. Tako je on trebao napraviti i ovaj put. Zašto on to nije napravio, je li mogao odlučiti do kraja tko je od njih dvojice pravi kandidat, ne znam. Da je bio 100% siguran u jednog, vjerojatno bi izašao s jednim imenom. Mislim da je tu cijelo vrijeme bilo na vagi. Aco je preuzeo odgovornost da nađe tog čovjeka i on je sam to trebao odraditi.

image

Josip Sesar, Emir Fulurija i Tvrtko Puljić

SPORTSKE NOVOSTI

Nakon prebiranja po prošlosti, odnosno načinu izbora, okrenuli smo se budućnosti. Prva Sesarova akcija će biti pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo u 2025. u kojima Hrvatska igra protiv Irske i Luksemburga. To je nešto što je ranije bilo potpuno nemoguće.

- Treba biti objektivan i reći kako smo mi tu gdje jesmo. Očigledno nismo na pravi način i to nas je dovelo tu gdje jesmo. Ne može se uprijeti prstom u jednu osobu i reći da je on kriv. Mislim da svi trebamo preuzeti krivicu na sebe. Ako pogledamo da u Euroligi imamo dva igrača, a u doigravanju Eurokupa je bio samo Ante Tomić, jasno je da smo definitivno lošoj situaciji. Ljudi trebaju shvatiti da Dražena Petrovića nema te da Toni Kukoč i Dino Rađa ne igraju, ali ne igraju ni Arijan Komazec ili Damir Mulaomerović. Mi imamo igrače koje imamo, a smatram da to nisu loši igrači. Percepcija je puno lošija nego što je to stvarno stanje. Ako se svi odazovu i budu zdravi može se napraviti neki dobar rezultat.

Kako će reprezentacija izgledati?

- Ne robujem terminu ‘moderna košarka‘. Što to znači? Moraš igrati kakve imaš igrače. U reprezentaciji imamo Marija Hezonju i Darija Šarića koji bi trebali biti nositelji i normalno je da ja moram napraviti sustav u kojem će njihove prednosti doći do izražaja, ali ne mogu zanemariti i druge igrače. Mora se napraviti sustav gdje se oni osjećaju ugodno i imaju svoju ulogu, ali opet se mora znati tko je taj igrač koji preuzimaju odgovornost u najvažnijim trenucima.

Iako je Bojan Bogdanović najavio kako više neće igrati za Hrvatsku, Sesar još nije odustao od njega.

- Pričali smo telefonski, dogovorili smo se da ćemo se naći da vidimo što i kako. On je prekvalitetan igrač i znamo što znači samo njegovo pojavljivanje na parketu, a kamoli da igra. On će odlučiti hoće li se odazvati.

image

Josip Sesar

SPORTSKE NOVOSTI

Pitanje Amerikanca je dugo mučilo HKS da bi se na kraju odlučili za Jalena Smitha. Hoće li on biti jedini Amerikanac koji će igrati za Hrvatsku jer postoje primjeri nekih država koje imaju nekoliko Amerikanaca:

- Imam ideju za neke igrače, ali treba vidjeti sa Savezom kolika je mogućnost da oni dobiju putovnicu. U ovom trenutku je Smith dobra opcija, ali možda bi se mogla pronaći još jedna opcija da imamo osigurač - ako jedan Amerikanac ne može igrati da imamo drugog.

Pričali smo u Sportcastu o mnogim temama, a jedna je bila i ona o trenerskom uzoru za Sesara.

- Ne treba skrivati, meni je od samih početaka Željko Obradović taj, ali mislim da će 8 od 10 trenera reći isto. Svi bi mi željeli napraviti karijeru kao on, ali tek 1 od 100 možda može doći malo blizu njemu, ne da ponovi što je Obradović napravio.

Što je još Sesar pričao o reprezentaciji, a što o Ciboni pogledajte u cijelom Sportcastu. Tamo ćete pronaći i odgovor o kaznama koje su dobili igrači Partizana i Reala...

Linker
01. prosinac 2023 04:51