Jaleen Smith

 SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp
HRVATSKI AMERIKANAC

‘Želim pomoći Hrvatskoj da dobije lokalnog playmakera, a za mene dvojbe nema - želim i dalje igrati‘

Smith je debitirao za Hrvatsku na Europskom prvenstvu, a želi i dalje igrati za našu reprezentaciju
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 16. rujan 2022. 06:08

Hrvatska košarkaška javnost ovog je ljeta upoznala Jaleena Smitha, Amerikanca koji je dobio hrvatsko državljanstvo te igrao za našu reprezentaciju na Europskom prvenstvu na kojem je Hrvatska ispala u osmini finala. U razgovoru za Mozzart Sport Smith je objasnio što je nedostajalo Hrvatima da naprave bolji rezultat na ovom natjecanju

"Hrvatska ima momčad koja na papiru može da se bori za medalje, ali ako ne postoji kemija među igračima, kao što je to slučaj sa svakom novoformiranom momčadi, onda mora postojati određeno vrijeme za adaptaciju. Mi iza nas nemamo godine zajedničkog igranja, odnosno ne svi, pa je to zapravo bio naš problem. Nismo imali to zajedničko iskustvo koje dijelimo. Vjerujem da bismo mogli napraviti odličnu kemiju kada bismo proveli više vremena zajedno, Mario, Dario, Babo, Zubac, ja... Sve bi to došlo na svoje s godinama", rekao je Smith.

Zajedničku kemiju s Bojanom Bogdanovićem i Krunoslavom Simonom američki playmaker neće graditi jer su njih dvojica najavili oproštaj od reprezentacije. Smith želi i dalje igrati za Hrvatsku bez obzira na to što je s mjesta predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza odstupio Stojko Vranković koji ga je doveo u reprezentaciju.

"On je bio jako za moj dolazak. Osobno bih volio nastaviti igrati za reprezentaciju bez ikakve dvojbe. Vidjet ću što će se događati u sljedećem razdoblju - Vranković je bio dobar sa mnom, a možda sljedeći predsjednik Saveza ne bude želio naturaliziranog igrača u momčadi. Što god bilo - bit će. Svakako bih volio nastaviti igrati dalje za Hrvatsku."

image

"Hrvatskoj treba vremena za uigravanje", smatra Smith

FIBA

Smith je dao i svoje viđenje igranja američkih košarkaša za druge reprezentacije.

"Male zemlje poput Hrvatske imaju potrebu za tim. Konkretno. Hrvatska je dobro popunjena na pozicijama od ‘dva‘ do ‘pet‘, ali im nedostaje playmaker. Neke reprezentacije poput Španjolske mogu birati s kojim će playmakerom igrati, a opet je i ta Španjolska sada zvala Lorenza Browna jer su u deficitu. On mi je donio veliku kvalitetu i dobrim dijelom su u polufinalu zbog njega. To može pomoći momčadi, a reprezentacije poput Hrvatske i Crne Gore moraju tražiti igrače sa strane koji mogu donijeti tu ekstra kvalitetu. Znam da se u Hrvatskoj trude napraviti domaćeg playmakera, ali im godinama to ne ide i zato sam ja tu. Želim pomoći koliko god mogu da se dobije lokalni playmaker."

Hrvatski Amerikanac je objasnio i kako su ga dočekali reprezentativni suigrači.

"Sjajno. Momci su me dočekali raširenih ruku, bili su prijateljski nastrojeni od prvog dana. Mario i Zubac su se stalno sa mnom šalili van terena, družili smo se. Babo mi je pomagao oko košarkaških stvari, pokušavao mi pojasniti što izbornik traži od mene. Od početka je postojala samo dobra atmosfera među nama, niti jednog trenutka se nisam osjećao kao da sam nepoželjena ili da su protiv toga što je u momčadi naturalizirani igrač."

Linker
17. travanj 2024 19:28