CROPIX, AFP
ANKETA SN

Zlatko Dalić još uvijek nije pronašao centarfora kakvog traži već četiri godine! Tko bi trebao biti taj?

Imamo četiri vrlo iskusna centarfora, a teško je reći tko će od njih biti starter u Katar
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. rujan 2022. 08:52

Hrvatska je fantastično odradila treće izdanje Lige nacija, ali nije uspjela na željeni način pronaći startnog - centarfora. U šest utakmica centarfori su zajedno zabili samo dva gola (Kramarić i Livaja). Tako se potraga za nasljednikom Marija Mandžukića nastavlja i četiri godine nakon što se SuperMario oprostio od Vatrenih. Odlična je vijest da je Hrvatska u Ligi nacija i bez centarfora nanizala četiri pobjede i to protiv reprezentacija kakve su Francuska, Danska i Austrija, ali svi znamo da je pitanje centarfora iznimno važno u nogometu, a posebno na velikim natjecanjima.

image
JOE KLAMAR Afp

Zlatko Dalić je u posljednjih godinu u pol dana "vrtio" četiri centarfora. Najviše utakmica povjerio je Andreju Kramariću (31), najiskusnijem među njima, te dokaznom golgeteru. Međutim, Kramarić se igrama i golovima nije nametnuo na način na koji su to napravili Modrić, Brozović, Kovačić i Perišić, kao četiri nedodirljiva startera u veznom redu, odnosno u napadu. U 19 utakmica (kvalifikacije za Katar., Euro 2020. te ovogodišnje izdanje Lige nacija) Kramarić je zabio tri gola uz četiri asistencije, što na prvu i nije tako loše, ali je ipak premalo za reprezentaciju koja u Kataru želi otići daleko. K tome, Kramarić je gol i tri asistencije upisao u golijadi protiv Malte (7:1). U Ligi nacija Kramarić je zabio samo jedan gol, premda jako važan, Francuzima na Poljudu za konačnih 1:1. U tih 19 utakmica Kramarić je 13 puta bio starter.

Ante Budimir (31) dobio je najviše minuta nakon Kramarića. Igrao je u navedena tri ciklusa u devet utakmica, pet je puta bio starter, ali nije uspio zabiti gol. Izborio je doduše 11-erac za povijesnu pobjedu u Francuskoj, ali centarfor bi trebao zabijati. Budimir oduševljava pritiskom, trkom, voljom, energijom, ali nema golova.

image
JOE KLAMAR Afp

Marko Livaja (29) je u navedenom razdoblju igrao u osam utakmica, ali samo jednom u ulozi startera, odnosno ukupno 224 minute. Livaja je u toj ipak skromnijoj minutaži zabio tri gola, te pridodao jednu asistenciju. Što je daleko najbolji učinak među centarforima gledamo li omjer minuta provedenih u igri i golova. Je li Livaja zaslužio koju minutu više? Zlatko Dalić očito je kroz treninge procijenio da nije, a Livaja je taj koji se treba zapitati zašto je tako. Livaja i u Hajduku ima fantastičan učinak od 45 golova i 20 asistencija u 70 utakmica, mnogi od tih golova bili su odlučujući i zabijeni u maniri rasnog strijelca, ali očito Dalić od napadača traži više trke i presinga, što nije Livajina jača strana.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Bruno Petković (28) imao je sjajne kvalifikacije za Euro 2020., ali prošlo je od tada već dosta vremena. U prošloj i ovoj godini ukupno je dobio priliku u sedam utakmica, dva puta kao starter, ali ostao je bez gola i asistencije. Zna se da ga Dalić iznimno cijeni, ali traži od njega više trke i više ulazaka u kazneni prostor gostiju. A onda i više golova.

Na kraju možemo zaključiti da imamo četiri centarfora, četiri vrlo iskusna centarfora, a teško je reći tko će od njih biti starter u Kataru. Realno nam u Kataru ne trebaju četiri centarfora, ali Dalić bi tamo lako mogao povesti svu četvoricu, baš zato što nije dovoljno siguran tko mu što može dati u datom trenutku. Kramarić je doduše taj koji je u zadnje dvije godine daleko najviše puta bio starter, ali nije svaki put bio u ulozi centarfora. Kramarić stoga ima startnu prednost u lovu na "devetku", ali daleko od toga da možemo biti sigurni da ćemo ga gledati u udarnoj postavi protiv Maroka 23. studenog.


UČINAK HRVATSKIH CENTARFORA U ZADNJE TRI VELIKA NATJECANJA (kvalifikacije za SP 2022., Euro 2020., Liga nacija 2022.)

ANDREJ KRAMARIĆ

19 utakmica (13 puta starter), 3 gola, 4 asistencije

ANTE BUDIMIR

9 utakmica (5 puta starter)

MARKO LIVAJA

8 utakmica (1 put starter), 3 gola, 1 asistencija

BRUNO PETKOVIĆ

7 utakmica (2 puta starter)

Linker
23. travanj 2024 14:05