Joško Ponoš/CROPIX
PRVAK HRVATSKE U GOLFU

Kukoč o HR košarci: 'Nemamo koncepciju i prepoznatljivost, mislim da smo to izgubili'

'Bit ću na pripremama reprezentacije sedam dana na početku. U tom razdoblju moramo dobiti ideju koji je dio momčadi važniji, niski ili visoki igrači...'
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. srpanj 2011. 21:14

U kakvom je raspoloženju Toni Kukoč ovih dana? Dovoljno je bilo vidjeti široki i zarazni osmijeh dok je sjedao na stolicu okružen brojnom novinarskom svitom i prijateljima s golfa, na improviziranoj presici zbog njegova naslova amaterskog prvaka Hrvatske u golfu da biste shvatili da takav osjećaj zadovoljstva ništa ne može nadomjestiti.

Toni Kukoč bio je košarkaški čarobnjak, igrač zbog kojega ste morali zavoljeti košarku čak i ako niste bili fan loptanja među obručima. Igrač čiju je kreaciju i izvedbu nemoguće prekopirati, ponekad ju je bilo teško i pratiti, ali sve je to bilo u krajnjoj službi rezultata.

Ako je nešto mrzio kao košarkaš, mrzio je gubiti, pa je valjda zato, imao si osjećaj, non-stop pobjeđivao. I s Jugoplastikom, i s Benettonom, i s Chicago Bullsima, i s reprezentacijama Jugoslavije i Hrvatske...

Kukoč je naslov prvaka odnio s četiri udarca prednosti, prvoga dana 75, drugog 74 udarca.

- Samo mi je jedna rupa bila problematična, zapeo sam na šestoj prvog dana, ali to je zeznut teren ako ga ne poznaješ kao što je bio slučaj sa mnom prošle godine. Ove sam se bolje pripremio, odigrao nekoliko partija na njemu prije prvenstva, znao sam što mogu očekivati i nije bilo propadanja. Držao sam konstantu.

I danas uživa kao prvak Hrvatske, ujedno je i izbornik reprezentacije, pa još tome dodajte da je suradnik Josipa Vrankovića u košarkaškoj reprezentaciji. Gomilaju se funkcije, ali nije to ništa opterećujuće, niti bi on to dopustio. Uživa u košarkaškoj mirovini i golferskoj karijeri. Split 1700 mu je poklonio privjesak za lančić s palicom i lopticom, prema izrazu lica nisu mogli bolje pogoditi.

- Ovo je ljubav i zadovoljstvo, meni zbog svih mojih tjelesnih problema savršeno odgovara. Druga je stvar što kod mene, kad se nečega uhvatim, nema povlačenja, dajem sto posto od sebe. Ne znam zašto je tako, ali golf je prema mojoj definiciji borba protiv samoga sebe, protiv onoga najlošijeg u sebi.

O golfu se u Hrvatskoj priča uglavnom u negativnom kontekstu i još uvijek nema terena koji bi zadovoljili potrebe. Imao je i Kukoč ideju i želju realizirati projekt, ali se suočio s birokracijom i odustao. Golf je, u međuvremenu, uvršten među olimpijske sportove, premijeru će imati 2016. godine u Rio de Janeiru.

- Golf je svuda važan segment turizma, od Portugala, Španjolske, Italije, Grčke, Turske i da ne nabrajam dalje. Samo kod nas ga nema, a mi smo isto turistička velesila. Ne znam zašto je tako, naravno da bih volio da je drukčije jer bi to nama pomoglo i za olimpijske igre. Imamo mi mladih i dobrih igrača, ali nemamo uvjeta. Sva je sreća što imamo zaljubljenike koji ne haju što se golf podcjenjuje, uglavnom iz neznanja.

S golfa smo se prebacili na košarku, moraš iskoristiti priliku kad je Kukoč pred tobom, dobro raspoložen, makar je stalno tražio priliku kako će pobjeći. Pogled mu je najčešće lutao prema “greenu”, u glavi je slagao udarce. Uskoro će u Osijek na početak reprezentativnih priprema, sastao se i s Josipom Vrankovićem.

- Bit ću tamo sedam dana na početku. U tom razdoblju moramo dobiti ideju koji je dio momčadi važniji, niski ili visoki igrači. Jasno je da moramo promijeniti neke stvari, da moramo dobiti tečnost u igri, pa ćemo vidjeti tko će to bolje prihvatiti.

Problem bi mogao biti što u tih sedam osječkih dana neće biti Roka Ukića i Marka Tomasa, igrača koji su označeni kao starteri i nositelji igre.

- Čekaj malo, za biti starter treba se izboriti, iako ja ne sumnjam u njihovu kvalitetu i važnost. To što ih neće biti, nije važno, momčad mora prihvatiti naše ideje. A Ukić i Tomas više nisu mladi igrači, imaju kvalitetu i njima to neće biti problem pohvatati. Hrvatska mora imati koncepciju igre po kojoj ćemo biti prepoznatljivi, mislim da smo to izgubili. Za Španjolce znaš kako igraju, za Argentince također, Amerikance, čak i Kineze. Ne trebaš vidjeti dres da bi znao tko je na terenu, e, nama to nedostaje.

Europsko prvenstvo sa 24 reprezentacije je novost, s obzirom na širinu i snagu, vjerojatno nikada neće biti teže doći do rezultata. Ako nam nije uspijevalo 16 godina, kako će sada?

- I meni je europsko prvenstvo dosta puta bilo teže od svjetskog koje se razvodni, ali davna su prošla vremena kad se znalo tko će igrati u polufinalu. Sada je sve apsolutno otvoreno. Najvažnije je tamo doći spreman i po mogućnosti bez ozljeda, tako da možeš igrati sa svima.

Linker
29. rujan 2024 08:22