Boris Streubel/Bongarts/Getty Images
SP U KINI

LOV NA AMERIKANCE Medalji se uz Australiju nadaju i europske sile

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 31. kolovoz 2019. 12:03

No, nije samo Srbija od onih koji se nadaju medalji, jer tu u redu stoje Španjolci (kao i Srbija imaju otvoren put iz lakšeg gornjeg dijela ždrijeba do polufinala), Francuska, Grčka, Litva i Australija. S tih sedam reprezentacija vjerojatno smo zaključili krug onih koji mogu do odličja, iako postoji još nekoliko vrsta koja mogu iznenaditi, poput Njemačke, Brazila, Turske, Argentine, Kanade...

Osim borbe za medalje, ovaj će SP biti i kvalifikacijski za Olimpijske igre u Tokiju. Sa SP-a će na njega direktno sedam reprezentacija, one dvije koje budu najbolje od europskih i američkih reprezentacija, najbolja azijska vrsta, najbolja afrička vrsta i Australija ili Novi Zeland, tko bude bolji. Uz domaćina, Japan.

Nakon što se tih sedam reprezentacija (i Japan), izoliraju ostat će 16 sljedećih reprezentacija koje će u kvalifikacije, uz još po dva po FIBA rankingu iz Europe, Amerika, Azije i Afrike.

Četiri Hrvata u Kini

Taj ranking je naša šansa, jer se mora dogoditi malo čudo da Hrvatska ne završi na tim olimpijskim kvalifikacijama sljedeće godine. Naime, sve ove europske reprezentacije koje su ispred nas po rankingu, njih pet (Francuska, Srbija, Litva, Španjolska i Grčka) trebali bi biti u tih 16, a dodamo li ovih sedam koji će se kvalificirati, zapravo u 23 najbolja. I Hrvatska će biti na SP-u. Ili, da vam bude lakše, može i tako, prođu li Španjolska, Srbija, Litva, Francuska i Grčka uvodne skupine, plasirat će se u 16 najboljih i time Hrvatskoj otvoriti vrata kvalifikacija.

Nitko od onih koji su ispod nas, a Hrvatska je deveta trenutačno, ne može nas prestići, ako ne napravi SP čudo. Ali, ako tako i bude, onda će ta reprezentacija ionako biti u 16 onih koji će na olimpijske kvalifikacije. Pa će naš ranking i dalje raditi...

Na SP-u nema Hrvata. Ali, tu je Aco Petrović na klupi Brazila, Davorin Nakić je jedan od sudačkih šefova, Igor Ćurković je FIBA-in majstor pressa, a tu je i Andrew Bogut u reprezentaciji Australije, koji je Hrvat...

Tanko je to, posebno, kad znamo da bi Hrvatska, da je kojim slučajem otišla u Kin,u sada bila jedna drugačija zemlja, ispred nas bi bilo dva tjedna nade, ali nas tamo nema. Jer su ispred nas u Kinu otišli Poljaci.

Koji su na dva puta svladali, jednom i s našim najboljim igračima, pa je teško govoriti o tome kako je to nezasluženo.

Utakmice sa SP-a u Hrvatskoj će se moći gledati na HTV-u, od četvrtfinala nadalje, do tada tu i tamo, ali će zato sve utakmice ili većina njih biti dostupna na programima SportKluba. Uglavnom, moći će se vidjeti sve. Termini su jutarnji, od zore do ručka sve će se odigrati, pa tko voli, ove će termine rezervirati u sljedeća dva tjedna.

Turnir za dvije medalje

I da, vratit ćemo se na pitanje s početka. Mogu li pasti?

Ako ne padnu, ako SAD i treći put uzastopno osvoji naslov prvaka svijeta, onda će to biti još jedan poraz ostatka svijeta. Jer, ne treba Amerima niti A reprezentacija, niti B reprezentacija kako bi vladala.

Je li razlika veća nego ikad? Jesu li pojedinačne nagrade u NBA ligi koje odlaze u ruke Giannisa Antetokounmpa, Rudyja Goberta, ili onih koje nema poput Luke Dončića ili Joela Embiida, samo iznimke koje potvrđuju pravilo o nedodirljivosti?

U sportu u kojemu se igra samo za dvije medalje. Jer jedna ima svog vlasnika. Vjerojatno ona zlatna.

Linker
05. svibanj 2024 06:39