Ronald Gorsic / CROPIX
LJUDSKA VELIČINA

Marko Tomas Ciboni: 'Platite onima koji nemaju za kruh, lako za mene'

Dečko je u Cibonu stigao u jesen 2009. godine iz Real Madrida. Zadržao se u Tornju samo jednu sezonu koju je odigrao - briljantno, kao nikada prije a ni kasnije u karijeri
Piše: R. ŠolaObjavljeno: 06. rujan 2014. 13:21

Biserka i Aco Petrović posudili su Ciboni novac bez kojeg bi klub vjerojatno morao u stečaj. Što je velika gesta na koju moramo stalno podsjećati jer živimo u državi u kojoj se dobre stvari preko noći zaboravljaju. Zna to i Marko Tomas, košarkaš, koji je u spašavanju Cibone zaslužio barem jednak tretman kao i obitelj Petrović.

Dečko je u Cibonu stigao u jesen 2009. godine iz Real Madrida. Zadržao se u Tornju samo jednu sezonu koju je odigrao - briljantno, kao nikada prije a ni kasnije u karijeri. Cibona je igrala sjajnu košarku, sve je kulminiralo finalnom utakmicom ABA lige s Partizanom u Areni, koju će svih 16 tisuća ljudi, koliko ih se natiskalo u dvorani, pamtiti do kraja života, posebno onu nemoguću Kecmanovu tricu u posljednjoj stotinki utakmice.

Uglavnom, Cibona je i te sezone grcala u dugovima pa igrači uopće nisu dobivali plaće. Kada se činilo da će se momčad raspasti zbog silnih dugova, Marko Tomas javno je istupio i poručio čelnicima:

- Mene ne trebate platiti, nešto sam zaradio u životu i imam od čega živjeti. Molim vas da platite mlade suigrače, koji doista nemaju za kruh.

Tomas je na kraju sezone napustio Cibonu, uz poruku da će čelnicima dati još neko vrijeme da ga isplate. Korektnije nije moglo, posebno kada znaš da ga nisi platio ni lipe.

Održavši obećanje, Tomas sljedeće četiri godine nije krenuo u naplatu duga, u međuvremenu je dobio hrpu obećanja, ali svaki je put bio izigran. Novca je bilo za mnoge skupe strance, koji su u međuvremenu igrali u Ciboni, ali za Tomasa nitko nije uspio pronaći ni jednu kunu. Prekipjelo mu je tek prošle godine nakon što je još jednom bio ružno izigran te je krenuo u naplatu duga preko FIBA-e.

I nakon tih pet godina podvala i prijevara Marko Tomas prošli je tjedan još jednom pokazao ljudsku i sportsku veličinu oprostivši Ciboni veliki dio duga. Tomas nije dijete kluba, neće tu biti ni trener ni sportski direktor, u Ciboni je odigrao samo jednu sezonu, jednu vrhunsku sezonu, za koju je nakon punih pet godina dobio prvu ratu, svjestan da će preostale biti prepolovljene.

Zato i Marko Tomas zaslužuje u Tornju posebno mjesto među velikim ljudima koji su izravno spasili Cibonu od propasti...

Linker
16. svibanj 2024 11:57