USA TODAY Sports
NOVA ŠANSA U NEDJELJU

MOMČAD GREGGA POPOVICHA NALJUTILA JE NOVA FIBA-INA LJESTVICA Amerikanci pred 51.200 gledatelja poslali poruku svim sumnjičavcima

U pripremnoj utakmici u Melbourneu reprezentacija koju vodi Gregg Popovich bez velike je muke svladala domaću selekciju.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 11:35

Zbog 31 poena, osam skokova, pa i devet trica koje je ubacio Carmelo Anthony, SAD je, kad se zadnji puta susreo s Australijom, a bilo je to u skupini na Igrama u Riju, svladao Boomerse sa 98:88. I bila je to prilično tijesna utakmica.

Između su prošle tri godine, Mela više nitko ne želi, a Amerikanci su prilično različiti od one momčadi koja je igrala u Riju. Australci i ne baš.


No, razlika između te dvije reprezentacije, čini se, iako je tada nasuprot Australije bila kudikamo zvučnija reprezentacija SAD-a, puno je veća sada.

Sve lome snagom

Gregg Popovich doveo je reprezentaciju SAD-a u Australiju na završne pripreme uoči početka SP-a i u prvom pokusu protiv domaćina, odigranom u Melbourneu, pred čudesnih 51.200 gledatelja, Ameri su fizikom, snagom, ali i šutom slomili Australiju te je svladali 102:86.

Samo 24 sata ranije FIBA, koja uoči velikih natjecanja to uvijek radi, objavila je svoje power rankinge uoči SP-a, i u toj, novoj ediciji, na prvom mjestu više nisu stanovali Amerikanci, nego su spuzali na poziciju drugog favorita, jer je vrh pripao Srbiji.

Bilo je to uoči ovog ogleda u Melbourneu, jer nisam siguran da Ameri ne bi bili na vrhu da je FIBA radila svoju prognozu nakon ovih 40 minuta košarke u režiji Gregga Popovicha i njegovih izabranika.

Australija je jedna od rijetkih reprezentacija svijeta koja se fizički može nositi s Amerikancima, no i ona to nije bila u stanju, barem ne duže od jednog poluvremena. Amerikanci će pak fizikom, snagom, lomiti svakog protivnika i da bi itko imao bilo kakve šanse na SP-u kontra njih, morat će taj fizički ritam izdržati svih 40 minuta. Može li to tko?

I, usput, ova će Amerika, osim što će igrati obranu, osim što će biti na linijama dodavanja, moći i zabijati. Malo tko u ovoj selekciji ne može staviti vanjski šut, a nakon 11 trica, koliko ih je primila Španjolska, sada su Australcima utrpali 13. S time da je Kyle Kuzma, recimo, šutirao za tri 4-5, a jedina promašena trica bila je ona po isteku poluvremena, upućena s centra.

Popovich igra najviše s bekovskim parom Kemba Walker i Donovan Mitchell. Prvi je stavio 23 poena i skupio je šest skokova, dok je Mitchell uz 13 poena, imao i tri asista. Myles Turner će biti prvi centar ove selekcije, a to je dokazao jer je Australcima ubacio 15 poena, skupio je 14 skokova i podijelio je dva asista. Više od deset poena stavila su i dva Celticsa, Brown 11 uz šest skokova, Tatum također 11, uz tri skoka i četiri asista.

Bogutovih 6 poena

Kod Australaca, koji su držali egal do poluvremena, Patty Mills je stavio 19, uz tri asista, uključujući zagrljaj s trenerom njegovih Spursa i američkim izbornikom Greggom Popovichem. Isti broj poena ubacio je i šuter Chris Goulding, uz četiri skoka, a po deset poena su dodali Jock Landale (7 skokova i 3 asista) te Matt Dellavedova (6 asista i 5 izgubljenih lopti). Andrew Bogut je kombinirao šest poena, četiri skoka i pet asista.

U noći s petka na subotu, ove će dvije reprezentacije odigrati još jedan pokus, a Amerikanci će igrati uoči SP-a i s Kanadom također Down Under.

Linker
18. travanj 2024 16:05