Duje Klaric / CROPIX
GLASAJTE U ANKETI

NAJVEĆA KRIZA U POVIJESTI REGIONALNOG NATJECANJA! ŠTO JOŠ HRVATI RADE U ABA LIGI? 'To se pretvorilo u teror i više nema smisla!'

Hrvatski klubovi, prije svega Cedevita, Cibona i Zadar, moraju odlučiti što i kako dalje, vide li jednom sebe, svoje igrače u čvrstom dodiru s momcima širokih vratova u nekoj Podgorici ili Beogradu? Imaju li dovoljnu zaštitu da to ne bude tako?
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. travanj 2019. 12:28

Kad su prije četiri godine klubovi ABA lige odlučili da će se odsad ABA liga igrati po njihovim željama i da će oni biti njezini vlasnici, a ne kao dotad privatne osobe, malo je tko računao da će se jedan olimpijski ciklus dalje liga naći pred najvećom krizom otkako je zaživjela 2001. godine kao prva regionalna sportska liga prostora koji su nekada međusobno ratovali.

Upravo svjedočimo njezinoj kalvariji koju će mnogi već sada potpisati krajem jedne ideje koja nije bila loša, ali je putem pokupila previše mana. I neke se nisu mogle ispraviti.

Epilog je to završnice doigravanja u kojoj je Zvezda postala prvak nakon što je treći put na svom parketu, ovaj put s 43 poena viška, svladala Budućnost, a cijela se ova finalna serija naslonila na cirkus kojemu smo svjedočili u lanjskom finalu istih momčadi koje je onda otišlo na stranu Budućnosti.

Postalo je zorno da primarna ideja o klubovima vlasnicima lige može živjeti u NBA, ali teško na Balkanu.

Tri su čovjeka tada bila ključna u uspostavi nove ABA lige. Mladen Veber više nije u košarci otkako nije u Cedeviti, a Nebojša Čović i Dragan Bokan, nekadašnji saveznici, danas ne mogu biti u istoj prostoriji. Svi ostali čelnici klubova u ABA ligi u međuvremenu se nisu isprofilirali kao važan faktor, trudi se nešto Ostoja Mijailović iz Partizana, ali on je rookie za ovo društvo.

Parket u drugom planu

ABA liga ima trenutačno dvije čvrste točke za koje se klubovi drže. Prva su TV prava. Tvrtka MYD, koju na ovim prostorima zastupa Željko Vela, još u studenome najavila je ulaganje od 15 milijuna eura u sljedećim godinama u ABA ligu, i to je materijalna osnova za disanje svim klubovima.

Zagreb, 260119.
Dom sportova.
Kosarkaska utakmica izmedju KK Cedevita i KK Crvena Zvezda 17. kolo ABA lige.
Na fotografiji: Elgin Cook.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Klubovi se, pak, unutar regije dijele na četiri koja imaju sportske ambicije (Zvezda, Budućnost, Cedevita i Partizan) i ostatak društva kojemu je ABA liga jako važna jer je besplatna. I to je, valjda, jedini razlog zašto je igraju. Uključujući Cibonu i Zadar.

Igra se ona i za Euroligu, a baš je to prestižno mjesto stvorilo dvorske borbe kojima svjedočimo već dvije godine. Možda bi Mladen Veber bio u stanju primiriti usijane glave Čovića i Bokana, ali njega više nema tu.

Nakon prave sreće da netko nije poginuo u Podgorici ili Beogradu, nakon finala u kojemu je parket bio u drugom planu, postavlja se pitanje ima li više smisla da Hrvati i dalje nazoče u ovoj ligi.

Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX

Otkako ABA liga postoji, reprezentacija nam se toliko srozala da više ne igra velika natjecanja, ne samo naša nego i slovenska, pa priče o tome kako je ova liga dobra za razvoj naših mladih igrača pada u vodu jer je Cedevita, recimo, ovu sezonu namjeravala igrati sa samo četiri od 123 domaća igrača, odnosno onih dostupnih reprezentaciji. Slovenija je u još težoj poziciji. A upravo su Hrvatska i Slovenija pokrenule ovu ligu.

Kako kazniti sam sebe

Onaj koji ju je osnovao, Božo Miličević, i nije to samo njegovo mišljenje, tvrdi da bi se sada Hrvatska i Slovenija, kao što su to nekada učinile i na političkoj platformi ovih prostora, trebale odvojiti i ući same, jer su jedine u EU, u svoju novu priču.

Prostor za košarku ovdje je sužen, ovdje treba biti mudar, a piše se novi scenarij za buduće vrijeme, ovdje treba misliti korak unaprijed. Činjenično je stanje da se prije četiri godine nije pogodilo. I to treba priznati.

Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX

Kada ligu vode klubovi, kako bi onda ti isti klubovi bili u poziciji da sami sebe kazne za neposluh? Nebojša Čović je, recimo, ostao bez kazni za lanjsko divljanje.

Liga je implementirala direktorij, u njemu su Krešo Novosel i Žarko Čabrakapa, no to su ljudi kojima nisu dane ingerencije, a time i samostalnost jer su ih na pozicijama držali oni o kojima su trebali odlučivati. Nepristrano? Pa, ovo je Balkan.

Adam Silver može biti direktor NBA lige jer ima plaću od nekoliko milijuna dolara i NBA gazde su teški nekoliko milijardi. Svaki od njih. I nemaju veze s politikom. Za razliku od moćnika s ovih prostora. Dragan Bokan je prijatelj Mila Đukanovića (u Beogradu su Crnogorce zvali “šiptarima” jer je Đukanović u Crnoj Gori u koaliciji s Albancima), Nebojša Čović je blizak krugu oko Aleksandra Vučića, Igor Dodik je sin Milorada Dodika.

Zagreb, 260119.
Dom sportova.
Kosarkaska utakmica izmedju KK Cedevita i KK Crvena Zvezda 17. kolo ABA lige.
Na fotografiji: Toni Katic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Pištolji i cigle

Silver nema tih briga. On nema političke moćnike kao svoje vlasnike. On ima autonomnost.

Koju, realno, niti jedan direktor ABA lige, a teško će se ovdje mijenjati stvari, neće imati.

I to je početak, sredina i kraj svih problema. Početak i kraj priča o sportu. Kad se stvari svedu pod nazivnik, “čiji je veći”, a i o tome se radi u jednogodišnjem sukobu Čović - Bokan, onda tu ima malo sporta.

Ali ima širokih vratova uz teren, navodno s pištoljima zakačenim za remene, djelatnika tajnih službi, cigla koje lete na teren i čega već sve ne.

Trebamo li stoga i dalje biti u tom okruženju? Zbog besplatnih autobusa? Zar je na to spala naša košarka?

I što će po tom pitanju poduzeti HKS? Koji nema dobro mišljenje o ABA ligi, ali, nadajmo se da je tako, u ovoj priči ima i neku svoju ideju za spas naše košarke pa sada koristi poziciju u kojoj nema razloga za komentare jer FIBA ionako ne priznaje tu ABA ligu.

Hrvatski klubovi, prije svega Cedevita, Cibona i Zadar, moraju odlučiti što i kako dalje. Vide li jednom sebe, svoje igrače, u čvrstom dodiru s momcima širokih vratova u nekoj Podgorici ili Beogradu? Imaju li dovoljnu zaštitu da to ne bude tako? I hoće li se, kvragu, ikada više dogoditi da oni budu važan faktor?

Istok ili Zapad?

Kad je Čovićeva Zvezda osvajala ABA ligu u sudarima s Cedevitom, osjećala se komotno, nije tu bilo tenzija, nije bilo navijačkog folklora, malo je tu bilo i prave strasti.

A bilo bi to isto kao sada da je, recimo, tada igrala u finalu Cibona ili Zadar, s kudikamo širom navijačkom bazom. Možda bi bilo i tragičnije. Ipak nas više mrze nego Crnogorce, zar ne?

Pa, i o tome treba razmisliti. U sljedećim danima. I presjeći ako treba. A što se tiče TV prava, njih će biti lako prodati i za neku novu ligu. Dok to ne postane samo hrvatska liga. Od osam klubova. I s Europom tijekom tjedna.

Onoga trenutka kad vam postane važnije igrati protiv Igokee u Laktašima za vikend, nego u tjednu kontra Valencije, znajte da ste na krivom tragu.

Ili neki od nas nisu odgojeni da gledaju prema Zapadu, nego se bolje snalaze na Istoku? Gdje se, pak, nikada nećemo bolje snalaziti od onih koji su čistokrvni Istok.

JEDAN OD OSNIVAČA ABA LIGE: 'Natjecanje se pretvorilo u teror i više nema smisla'

Igor Zelic / CROPIX
Božo Miličević / CROPIX
Božo Miličević

Bože Miličević bio je jedan od osnivača ABA lige, tamo početkom stoljeća.

Bio je i dioničar ABA lige, koja je prije nekoliko sezona otišla iz ruku prvotnih vlasnika u ruke klubova. I otkako nije fizički u košarci, Miličević sve prati sa strane. Pa i nova događanja oko ABA lige, zapravo kulminaciju svega što se dogodilo u ovom doigravanju.

- ABA liga se pretvorila u teror i ovo više nema smisla. Ta se liga maksimalno politizirala, a nekada je funkcionirala bez politike. Postojala je ta intencija da se liga preuzme od strane klubova, a žao mi je što naša dva kluba, mislim tu na Cedevitu i Cibonu, nisu shvatila što je ideja jednog od klubova i gdje sve to skupa vodi.

Nije Miličević imenovao taj klub, ali shvatili smo da se tu radi o Zvezdi.

- Moram reći da sve ovo ne govorim iz razloga neke osvete jer više nisam unutra, to su naprosto činjenice. I evo nas, stigli smo u klasičnu krležijansku “balkansku krčmu”. Sve to nema smisla, na nama je da se ova stvar raspetlja.

Što naši klubovi trebaju sada napraviti?

- Razgovarali smo za SN prije više od godinu dana i tada sam rekao da uvjeti u ABA ligi nisu za sve isti. Jednostavno hrvatski i slovenski klubovi, kao i oni koji dolaze iz država članica EU, imaju drugačiju poreznu politiku i samim time su zakinuti u odnosu na klubove iz ostalih država. Svaka ptica svome jatu leti, oni bi se morali povezati, napraviti svoju ligu, a što se tiče neke šire lige jednostavno čekati da se situacija smiri, disciplinira, da ne govorim o tome da bi se trebala i kultivirati, pa da sve može biti u nekom normalnom civilizacijskom duhu. Ovo u što se ABA liga pretvorila doista nema smisla...

SLUŽBENA REAKCIJA CEDEVITE:

Davor Užbinec, direktor Cedevite, potpisao je izjavu koja je stigla u SN, nakon upita o stavu najjačeg hrvatskog kluba oko incidenata u doigravanju ABA lige.

Izjavu objavljujemo u cjelosti:

“Košarkaški klub Cedevita osuđuje svaki oblik nesportskog ponašanja, vrijeđanje, prijetnje, pritiske, a osobito fizičke nasrtaje i svaku formu ugrožavanja sigurnosti konkurentskih momčadi, bilo gdje i u bilo kojem kontekstu. Takvo ponašanje je neprihvatljivo jednako u sportskim dvoranama, prije, tijekom i nakon utakmica, i jednako se odnosi na članove sportskih ekipa, navijače i prijatelje klubova kad se nalaze izvan sportskih terena.

Finalna serija doigravanja, umjesto slavlja sporta i zadovoljstva za sportaše, publiku i sponzore, najmanje je predstavljala sport i sve što on znači.

Kao potpuna suprotnost finalnom susretu, majstorica između Budućnosti i Cedevite može poslužiti kao svijetli primjer sportskog, natjecateljskog i prijateljskog ponašanja svih dionika, od profesionalnog pogona do navijača.

Na sjednici Skupštine ABA lige predviđene za 14. svibnja klubovi će imati pravo mjesto za iznošenje stavova, a KK Cedevita će pokušati u konstruktivnom dijalogu s drugim klubovima doći do rješenja kako značajno unaprijediti sigurnost i atmosferu tijekom utakmica, a ABA ligu vratiti isključivo u sportske okvire.”

SLUŽBENA REAKCIJA CIBONE:

Domagoj Čavlović direktor je Cibone, dopredsjednik ABA lige i od srpnja bi, jer predsjedničko mjesto u ABA ligi je rotirajuće, trebao za sljedeću sezonu biti i prvi čovjek ABA lige. Ovako je on vidio događanja u doigravanju ove sezone:

- Bio sam nazočan na jednoj utakmici finala i mogu posvjedočiti da je tu bilo nekih stvari koji ne ulaze u sferu sportskih terena i da sve to nije dobro za cjelokupni imidž ABA lige. Na nama je, klubovima koji smo i vlasnici lige, da na sljedećoj sjednici Skupštine, koja će se održati tijekom svibnja, takve stvari dovedemo u red ako želimo da ABA liga normalno funkcionira. Žao mi je da su se ove sezone ponovile neke stvari kojima smo svjedočili lani i na nama je da pronađemo način da se takvi ekscesi sankcioniraju i da se to više nikada ne dogodi nikome od nas.

Linker
20. travanj 2024 13:39