Profimedia, Actionplus
OTVORILO SE KINEZIMA

NAKON OTKAZA SILNIH AMERIKANACA, SP SU POČELE UNIŠTAVATI I OZLJEDE Rusi nemaju razigravača, a Talijani konkurentnu petorku

Sada će dvije skupine, ona A i B, i prilikom ždrijeba je bilo jasno da su to dvije najlakše skupine, još više izgubiti na snazi.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 12:05

Nakon što je svjetska smotra u Kini, koja počinje 31. kolovoza, u startu ostala bez nekih od najvećih košarkaša današnjice, prije svega u reprezentaciji SAD-a, koju je otkazalo tridesetak najzvučnijih imena ovoga sporta, ali otkaza je, sporadičnih, bilo i među drugim vrstama, sad su stigli i problemi s ozljedama.

U posljednjih 48 sati tako su stigle ozljede u nekim od reprezentacija koje su se nadale na SP-u imati zapažene role.

Walker i Fox

Još je jedan otkaz, ali ovoga puta zbog ozljede, stigao s Kyleom Lowryjem, playmakerom osvajača NBA naslova Toronto Raptorsa i čovjekom koji je jedan od rijetkih koji u reprezentaciji SAD-a ima iskustvo na međunarodnim natjecanjima, jer je bio dio one selekcije koja se okitila zlatom u Riju. Lowry je imao najbolju namjeru pomoći, stigao je i na kamp u Las Vegas, ali očito, nije bio spreman igrati.

- Mislio sam da ću biti spreman zaigrati, ali to nije moguće. Volim igrati za reprezentaciju, ali ću SP morati gledati na TV i navijati - objavio je Lowry, koji je tako ostao u planu Gregga Popovicha za sljedeće ljeto, kad će Amerikanci loviti olimpijsko zlato.

Bilo je jasno da s Lowryjem ne ide sve po planu već kada je Popovich dodao na popis DeArona Foxa iz Kingsa. Tu je na playu nedodirljiv kao prva opcija Kemba Walker, pomoći će i Donovan Mitchell. Pozvan je i kao čista dvojka Joe Harris.

Veliki udarac Srbiji, barem je to tako portretirano u tamošnjim medijima, zbio se u ozljedi Miloša Teodosića. Njemu je stradalo stopalo, otprilike je to ozljeda s kojom se mučio i dok je bio igrač LA Clippersa. Teodosić je odmah otputovao za Bolognu, gdje su ga pregledali klupski liječnici Virtusa (Saša Đorđević je tamo trener) te odredili terapiju.

Đorđević se nada

- Miloša će u Beogradu pregledati liječnički tim reprezentacije i oni će donijeti odluku. Idemo dan za danom, nadam se da ga nismo izgubili - kazao je Đorđević.

Iza ovog manevra krije se, čini se, samo percepcija u srpskoj javnosti. Neće ispasti da su liječnici Virtusa (gdje radi izbornik Đorđević) zabranili nastup srpskom kapetanu, nego će to odlučiti srpski liječnici.

Iako se u Srbiji, realno, malo tko nada da će Teodosić, kojemu je ionako trebalo utakmica da se vrati u pravu formu, biti oporavljen do početka SP-a.

Srbija je bez Teodosića ostala sa Stefanom Jovićem i Vasom Micićem na playu. Možda je Đorđević želio igrati s dva playa, pa mu je tu trebao Teodosić, ali ovako je u rotaciji dobio korisnog Dragana Milosavljevića na dvojci i trojci, a to je čovjek koji može braniti sve što treba.

Rusi su ostali prvo pogođeni otkazom Timofeja Mozgova, ali vrhunac problema za sastav Sergeja Bazareviča stigao je s ozljedama dva glavna igrača na lopti ove Rusije. Zapravo tri, jer je Dimitrij Hvostov, još ranije morao otkazati. Aleksej Šved je prva zvijezda ove generacije Rusa, no njegovo stopalo ne izgleda najbolje i Šved je morao otkazati, a da bi na lopti (bez Šveda i Hvostova) bio još veći problem stigao je i otkaz zbog ozljede Dimitrija Kulagina. Rusi su prilično oštećeni uoči početka SP-a.

Pretjerano raubanje

I sada će dvije skupine, ona A i B, i prilikom ždrijeba je bilo jasno da su to dvije najlakše skupine, još više izgubiti na snazi. Naime, između Obale Bjelokosti, Venezuele, Poljske i Kine (skupina A) i Rusije, Argentine, Južne Koreje i Nigerije (skupina B) dvije reprezentacije igrat će četvrtfinale. Kako se sve posložilo - Kinezima. Domaćinima.

I Talijani su definitivno saznali da neće moći koristiti usluge novog igrača Pelicansa Nicole Mellija (ozljeda koljena), koji je platio ceh izraubanosti u protekloj sezoni Fenerbahčea, a više puta je o tome pričao i Željko Obradović. Ozljeda Jana Veselog (i on se nije oporavio te je morao otkazati Česima), natjerala je Obradovića da više nego je bilo planirano koristi Mellija i sada je on ozlijeđen, a Talijani u problemu. Naime, još uvijek se oporavljaju Danilo Gallinari (neće igrati uopće do početka SP-a), kao i Luigi Datome (igrat će tek zadnje pokuse, kad reprezentacija stigne u Kinu), no Melli je trebao biti prva petica, čovjek s kojim su Talijani u petorci Hackett, Belinelli, Datome, Gallinari, Melli mogli sve preuzimati. Ovako će Meo Sacchetti morati mijenjati koncepciju. Tu je još Alessandro Gentile. Što je dobra ili loša vijest. Kako se otvori.

Još ranije ozljeda koljena onemogućila je nastup na SP-u Thomasu Heurtelu, playu Francuske, koji je već operiran u Barceloni i neće ga biti na parketima sljedećih pet mjeseci. Francuzi su ostali na playu s Andrewom Albycijem, a pozvan je pod stijeg i Elie Okobo, no tu je i De Colo koji može pomoći na lopti, pa Vincent Collet nije pozvao Lea Westermanna, novog playa Fenerbahčea. Nije mu trebao.

Linker
27. travanj 2024 17:57