Profimedia, Abaca
RAT FIBE I EUROLIGE

NASTAVAK SAGE! 'ZARAĆENE' STRANE MILJAMA DALEKO OD KONAČNOG DOGOVORA 'Euroliga uvjetuje bilo kakav dogovor oko kalendara'

Piše: HinaObjavljeno: 08. ožujak 2018. 20:19

Čelnici Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) i Eurolige sastali su se u četvrtak kako bi pokušali riješiti preklapanja u kalendarima reprezentativnih i euroligaških natjecanja, potvrdila je FIBA u pismenom priopćenju, ali prema tonu ove objave za medije lako se može zaključiti da su 'zaraćene' strane još uvijek daleko od dogovora.

Predstavnici Eurolige su suprotnoj strani dostavili tri prijedloga novog kalendara natjecanja, koji bi bili prihvatljivi Euroligi i omogućili nesmetano sudjelovanje najboljih euroligaških igrača u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"U sve tri verzije prijedloga reprezentativne aktivnosti bi bile svedene na šest tjedana u ljetnom razdoblju od lipnja do rujna, što znači da nacionalne momčadi ne bi imale redovitu i konstantnu zastupljenost tijekom godine, što je jedan od osnovnih postulata za razvoj košarke na globalnoj razini", stoji u priopćenju koji je FIBA objavila u četvrtak.

"Dodatno, Euroliga uvjetuje bilo kakav dogovor oko kalendara time da FIBA pristane na brojne druge zahtjeve, koji bi imali izravan utjecaj na unutarnju organizaciju nacionalnih saveza i nacionalnih prvenstava", ističe se u objavi za medije u kojoj stoji i da će se "FIBA konzultirati sa svim članovima FIBA-ine obitelji o ovim prijedlozima, koji bi na njih utjecali, te onda djelovati u skladu sa zaključcima."

Međunarodni košarkaški savez ističe kako su dva kvalifikacijska ciklusa, koji su održani u studenom 2017. i veljači ove godine, bili vrlo uspješni, što se očituje u rekordnom broju gledatelja na tim utakmicama.

Da će kalendar ostati kakav je i bio te da će situacija oko sudjelovanja igrača iz euroligaških klubova ostati nepromijenjena, može se vrlo lako zaključiti i iz posljednje rečenice FIBA-ina priopćenja:

"Kao krovna svjetska košarkaška organizacija, FIBA je uvijek spremna proučiti i razmisliti o prijedlozima koji bi poštovali reprezentacije i domaće lige, za kvalifikacijski ciklus nakon 2021. godine."

Linker
25. svibanj 2024 21:36