Giannis Antetokounmpo i Nikola Jokić

 STACY REVERE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Stacy Revere/getty Images/profimedia
TROSTRUKA BITKA

Bivši hrvatski NBA igrači o ‘novoj eri‘ lige: ‘Oni odskaču od drugih, najbolje su se prilagodili takvom stilu‘

Žan Tabak i Damjan Rudež komentirali su trojac kandidata u borbi za titulom MVP-a NBA lige
Piše: Andro PolićObjavljeno: 14. travanj 2023. 18:36

Ispričavamo se, ali vaša pretplata odavno je istekla, obnoviti ju možete iduće sezone. Ugazi li NBA u fiktivnu sferu pretplatnih servisa, koji su posljednjih godina preplavili bespuća interneta, alarmirajuća poruka sličnog sadržaja dočekala bi zvjezdane američke bekove i niska krila.

- Vidimo se iduće godine! - odvažno je poručio James Harden, nakon što je primio nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige 2018. godine. Da se "Brada" prvoklasno prevario, zorno svjedoči činjenica kako je nakon njegova neslavnog obećanja uslijedila pretplatna era europskih košarkaša s titulom MVP-a. Dok su Giannis Antetokounmpo i Nikola Jokić u trofejnu vitrinu spremili dvije nagrade u nizu, kandidaturu za naslov, uz već ovjenčani dvojac, istaknuo je i Joel Embiid.

image

Joel Embiid i Nikola Jokić

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

"Košarka je modernija"

Upravo je trojac visokih igrača, koji su niknuli izvan američkog tla, ostao u utrci za statusom novog MVP-a, koji će uskoro biti i službeno dodijeljen. Dublji uvid o promjenama koje su zahvatile košarku dao nam je Žan Tabak, bivši hrvatski košarkaški reprezentativac, ali i bivši centar koji je s Houston Rocketsima 1995. postao prvi Hrvat s NBA prstenom, ujedno i jedini uz Tonija Kukoča.

- Kada sam radio na diplomskom radu za licencu u Španjolskoj, morao sam cijeloj klasi objasniti razliku između unutrašnjih igrača iz "mog" vremena i danas. U međuvremenu se dogodilo više stvari, poput napada u trajanju od 24 sekunde. Košarka je postala modernija, pogotovo kad je riječ o zastupljenosti pick&rolla, koji je danas puno zastupljeniji nego prije, kada se to vrlo malo igralo - kaže Tabak.

image

Žan Tabak

MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp

Najsvježija završena era američkih bekova, ali i niskih krila, trajala je 11 sezona. Niz je započeo neprežaljeni Kobe Bryant 2008., osvojivši svoju prvu, ali i jedinu nagradu za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela sezone. Držali su tih godina Amerikanci potpuni primat na mjestu najboljih. Izmjenjivali su se na pozornici LeBron James, Derrick Rose, Kevin Durant, Stephen Curry, Russell Westbrook i Harden, a niz je prije pet godina prekinuo "grčki frik". Utrka između igrača iz Europe i Afrike, odlična je stvar za ostatak svijeta, kaže nam bivši NBA igrač Damjan Rudež.

- To je samo dokaz da je košarka postala globalni sport. Europa više ne kaska za Amerikom, štoviše, Europljani vode važne riječi u NBA, to može biti i poticaj za sve igrače - kaže Rudež.

image

Damjan Rudež

DAMIR KRAJAC Cropix

"Debele" statistike

Iako je Jokić veći dio tekuće sezone imao najistaknutiju kandidaturu za treću uzastopnu MVP nagradu, čime bi postao tek četvrti igrač s tri uzastopne titule, uz Billa Russella, Wilta Chamberlaina i Larryja Birda, u igru se umiješao kamerunski centar.

- Utrka za MVP-a je gotova - poručio je Doc Rivers, trener Philadelphia 76ersa, nakon što je Embiid prije osam dana zabio 52 poena Boston Celticsima. Ujedno, drugu godinu u nizu stigao je do titule najboljeg strijelca osnovnog dijela sezone s prosječno ubačenih 33,1 poen u 66 odigranih susreta, na što je još nadodao i deset skokova u prosjeku. Giannis je bio nešto "skromniji" s 31,1 poen u prosjeku, ali i 11,8 skokova i 5,7 asistencija, dok je Jokiću "za dlaku" izbjegao triple-double prosjek s 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija u 69 odigranih dvoboja. "Debele" statistike na svim poljima, najbolji su dokaz njihove svestranosti u utrci za nagradom MVP-a, ali i pokazatelj kako se košarka mijenja, što dovodi do zaključka o "prkosu" trojca u eri "small balla".

- To su samo nominalno centri, barem Jokić i Embiid. Igraju svi više licem okrenutim prema košu, a ne leđima, pogotovo Giannis, koji je praktički bek u tijelu centra. Jokić i Embiid su hibridni centri, šutiraju trice i razigravaju. To su centri koji odskaču od drugih, jer su se prilagodili novom stilu igre i modelirali svoju igru. Međutim, NBA će teško otići u smjeru visokih igrača ako neće biti "opremljeni" "oružjima" koje ima taj trojac - rekao je Rudež.

image

Giannis Antetokounmpo

ROB CARR Getty Images Via Afp

Parametar su i pobjede

Sličnu tezu iznio nam je i Tabak, koji je poziciju centra u najjačoj ligi svijeta okupirao krajem prošlog i početkom novog stoljeća, u dresu Rocketsa, Raptorsa, Celticsa i Pacersa.

- Teško je igrati na niskom postu, gdje te ubijaju "kao vola u kupusu", tako današnji igrači sve više bježe izvan reketa. Oni su polivalentni, mogu gađati tricu i puno su mobilniji, ali prema mojem mišljenju, lošije igraju u kontaktu i leđima prema košu. Igra centra prije je bila drugačija. Kad se sjetim Olajuwona, Shaqa, Parisha… To je bila prava "tuča" - prisjeća se Tabak.

Pri izboru MVP-a važan parametar je i broj pobjeda momčadi. Primjerice, čudesne brojke Luke Dončića (prosjek od 32,4 poena, 8,6 asistencija i 8 skokova) ne znače gotovo ništa, s obzirom na to kako je Slovenac odjahao na rani godišnji odmor.

image

Luka Dončić

KEVIN C. COX Getty Images Via Afp

Uzme li se u obzir broj trijumfa aktualnih kandidata za nagradu, najbolje kotira Antetokounmpo, čiji su Bucksi osnovni dio sezone završili s najboljim omjerom u ligi, uz 58 pobjeda i 24 poraza. S druge strane, 76ersi su upisali četiri slavlja manje, a Nuggetsi pet.

No, nije naodmet spomenuti kako je Grk nigerijskog porijekla odigrao "tek" 63 utakmice, brojka koja bi, prema glasinama iz ligaških hodnika, iduće sezone automatski diskvalificirala njegovu kandidaturu. Naime, NBA priprema pravilo prema kojem će svi igrači morati odigrati barem 65 utakmica osnovnog dijela sezone, žele li osvojiti individualne nagrade.

- To je odličan potez. Igrači uvijek smisle nešto što ide njima u korist. Ljudi plaćaju karte, a na kraju njihov najdraži igrač ne igra kako bi bio spreman za važnije utakmice. Liga osluškuje mnijenje navijača, trudi se na najbolji način doskočiti rješenju problema - zaključio je Rudež.

Dok se čeka službena objava datuma ceremonije za dodjelu nagrade, sasvim je jasno kako će era visokih neameričkih igrača biti nastavljena. Hoće li Giannis ili Jokić ostvariti "hat-trick", ili će, pak, Embiid režirati najsjajniju večer karijere, trebalo bi biti rasvijetljeno za mjesec, ili malo više dana…

Linker
23. travanj 2024 19:48