Bojan Bogdanović je mogao zabiti za održanje Jazza na životu, no nije uspio

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
KRAJ NBA SEZONE ZA UTAH JAZZ

Bogdanović bliže odlasku nego ostanku, njegova je sudbina sada u rukama čovjeka koji neće imati milosti

Hrvatski snajper imao loptu odluke kako bi seriju protiv Dallasa odveo u majstoricu, ali...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. svibanj 2022. 09:48

Bila je to jedna od boljih akcija koju su Jazzeri plasirali u cijeloj seriji. Mavsi su branili plus dva, lopta je bila sa strane. Royce O’Neal izvodio je aut, ispostavilo se kasnije, za šut Bojana Bogdanovića. Jordan Clarkson i Donovan Mitchell postavili su blokove preko kojih se Bogdanović oslobodio i dobio loptu. Lopta koju je O’Neal poslao na drugu stranu terena nije bila savršena, pa je Spencer Dinwiddie stigao kontestirati Boganovićev šut. Međutim, naš as otresao se fintom nekadašnjeg suigrača iz Netsa i ostao sam na šutu za tricu. Šutu kojim je mogao kupiti život Jazzu, barem do majstorice u Dallasu.

"Bogey ne promašuje mnogo takvih šuteva. Srce mi je stalo. Činilo mi se kako lopta putuje 15 sekundi", kazao je kasnije Luka Dončić, slovenski superstar.

Lopta odluke je, međutim, sletjela na obruč, bio je to tvrd šut, daleko do cilja realno... Bojan se primio za glavu, a igrači Dallasa odahnuli i započeli slavlje.

"Morao sam pogoditi taj šut, nema isprike", bio je ljutit Bogdanović.

image


ALEX GOODLETT Afp

Quin Snyder bio je spokojan s onim što se dogodilo na koncu utakmice. Spokojan sa svojom odlukom, spokojniji s tom akcijom više nego što je mogao biti spokojan s ukupnom slikom svoje momčadi u doigravanju, ali i ne samo u doigravanju.

"Bojan je jedan od najboljih igrača u trenucima kada s odlučuje. Ne postoji nitko u našoj svlačionici koji nije želio da baš on bude u takvoj situaciji, jer je više puta pogađao takve šutove."

Ozljede kao alibi

Ovaj nije. Na kraju dana, i da je taj šut ušao, teško bi on promijenio sliku Jazzu koji je, izgledalo je to gotovo opipljivo, u doigravanju djelovao doista kao momčad koja je igrala svoje zadnje utakmice u ovom sastavu.

U ljeto 2019. godine Utah Jazz doveo je Mikea Conleyja i Bojana Bogdanovića, onda je kasnije momčadi, u kojoj su već stanovali najbolji defanzivac lige Rudy Gobert i velika zvijezda u usponu Donovan Mitchell, a sve je to svojim iskustvom povezivao Joe Ingles, priključen i Jordan Clarkson, a Royce O’Neal pretvorio se u elitnog obrambenog igrača. Quin Snyder imao je reputaciju uskog trenerskog vrha lige. Jazz je postao ozbiljan kontender.

Ova momčad, međutim, tri sezone nije mogla dalje od prolaska jedne serije u doigravanju. One lanjske sezone, kad su u polufinalu Zapada stradali od Clippersa. U tri godine doigravanja Jazz je tako prošao samo lani Memphis. Ispadao je u prvoj rundi play-offa u “balonu” 2020. godine, od Denvera, sada u prvoj rundi od Dallasa.

Oni koji će tražiti alibi za te rezultate u prvi će plan istaknuti ozljede. U prvoj sezoni doigravanja nije igrao Bojan Bogdanović, koji je tada prolazio kroz rehabilitaciju operirane tetive desne, šuterske ruke. Lani su, pak, ozljede uoči doigravanje izbacile iz ritma Mikea Conleyja, a načet je bio i Donovan Mitchell. Uoči ove sezone dovedeni su, kako bi Jazz bio puniji i otporniji na moguće ozljede, Rudy Gay i Hassan Whiteside. U noći s četvrtka na petka, tako je ispalo, u noći kad su spašavali sezonu, Whiteside je odigrao samo osam minuta, a Rudy Gay nije ulazio u igru...

image
ALEX GOODLETT Afp

Istrošio se u obrani

Usput, što je uvelike odredilo ovu sezonu, Jazz je ostao bez Joe Inglesa na pola sezone, kojemu je stradala Ahilova tetiva. Kasnije je ozlijeđeni Ingles razmijenjen za Juancha Hernangomeza i Nickeila Alexander-Walkera, no njih dvojica se nisu nametnuli.

Dallas je bio idealan protivnik za prvu rundu, idealan protivnik, jer prve tri utakmice u seriji zbog istegnuća lista nije mogao zaigrati Luka Dončić. Ipak, Jalen Brunson je u te tri utakmice odnio dvije pobjede za Mavse, a onda se vratio Dončić i odveo Dallas do 4-2 i prolaska u polufinale Zapada.

Taj povratak Dončića pretvorio je Bojana Bogdanovića od čovjeka koji je bio na 25 poena u prva tri sraza u prvog - obrambenog igrača. Što se uvelike osjetilo na njegov napadački doprinos. Naganjao je Bogdanović Dončića po cijelom parketu, a kad se Dončić odmarao, onda je Babo isto radio s Brunsonom.

Zašto?

Zato što je Donovan Mitchell razmišljao o svojim poenima, zato što Jordan Clarkson uvijek samo razmišlja o svojim poenima, a Mike Conley danas je daleko od ozbiljnog igrača, ali je uspio lani obnoviti ugovor na 68 milijuna dolara za ovu i sljedeće dvije sezone.

Morao sam to pogoditi

Usput, samo kao dodatak, Jazz je proteklog ljeta potpisao i produžio Donovana Mitchella za 163 milijuna dolara, a Rudyja Goberta za 205 milijuna dolara. Iako je potonji bio glavni razlog gubitka lanjske serije protiv Clippersa, a i nije bio u nekom raskošnom izdanju niti ove sezone.

Da, Gobert, “nulti slučaj koronavirusa” u NBA ligi, vuče od te epizode iz veljače 2020. godine i dosta zamršenu osobnu situaciju s Donovanom Mitchellom, pa kad je Jazz izjednačio na 2-2 u seriji s Dallasom, svi su pričali o tome kako je Mitchell u ključnom posjedu asistirao Gobertu, s čime se željela pokazati velika obnovljena simbioza u svlačionici. Kako da ne.

Makar je Donovan Mitchell bio spreman preuzeti sav teret krivnje na sebe, iako je u ovom dvoboju bio najbolji igrač momčadi sa 23 poena, 9 asistencija i 8 skokova.

"Bez teksta sam. Ja sam kriv. Stavio sam si veliki pritisak, ali nisam bio onakav kakav bih trebao biti. Moram biti bolji", rekao je Mitchell.

Uskoro postaje otac

Kako god, Bojan Bogdanović zaključio je svoju treću od četiri sezone ugovora s Utah Jazzom. Sve miriše na veliku rekonstrukciju u Salt Lake Cityju. Prve zvijezde ovoga trenutka, kad je Jazz ispao, više nisu Mitchell, Gobert, Conley, Bogdanović ili Clarkson. Niti Quin Snyder. Sada je sve u rukama u Dannyja Aingea. Čovjeka koji je u svojem mandatu Celticsima pokazao kako neće imati milosti. I da će rezati koliko god bude mogao. No, imat će velikih problema. Jer Bogdanović je tik do 20 milijuna za svoju posljednju sezonu ugovora, svi ostali debelo preko. A vrlo je izgledno da će Salt Lake City napustiti i Quin Snyder.

Teško je očekivati kako će Bojan Bogdanović dočekati kraj svog ugovora u Jazzu, a s obzirom na Salary cap nije niti izgledno, barem za sada, kako bi se ugovor Bogdanovića mogao obnoviti već ovoga ljeta. Najrealniji je ishod trade. Ili na ljeto, najkasnije do veljače 2023. godine. Taj trade će biti u strukturi novog Jazza, ali Ainge će se morati, barem se tako čini, prvo odlučiti, i od toga treba krenuti, hoće li na trade listu staviti Rudya Goberta ili Donovana Mitchella. Nakon te odluke tek stiže strategija za Bogdanovića ili Conleyja, s time da bi partnera za posao s Bogdanovićem mogao puno lakše pronaći nego je to slučaj kod Conleya.

Bojan Bogdanović zaključio je svoju osmu sezonu u NBA ligi. Tko zna što mu donosi ljeto. Koje će za njega biti vrlo intezivno. Osim što bi mogao saznati ime novog kluba, Bojan Bogdanović će ući u možda i posljednje ljeto u kojemu s reprezentacijom može ostvariti svoje ciljeve. Između kvalifikacijskih utakmica na koncu lipnja i početkom srpnja te starta Eurobasketa početkom rujna, postat će i otac.

Hoće li to biti posljednje ljeto u reprezentaciji ovisit će pak od sljedeće dvije utakmice koje će odigrati. Na prvoj od njih, u Ljubljani na koncu lipnja, opet će ga čekati Luka Dončić, a onda slijedi i Finska u Hrvatskoj. Ako Hrvatska izbori nastavak kvalifikacija za SP, ako i izborimo svjetsku smotru, onda bi Bogdanović i dalje mogao trajati u reprezentaciji. U suprotnom Euroabasket u rujnu mogao bi biti posljednja nada.

Jer, ako ne završimo na SP, nećemo niti na Igre u Pariz, pa bi prvo sljedeće veliko natjecanje za Hrvatsku mogao biti Eurobasket 2025. godine. Kada će Bojan Bogdanović biti u 37. godini...

U prve tri zabijao po 25 poena, u posljednje tri tek 11

Bojan Bogdanović odradio je 69 utakmica ove sezone, nikada manje otkako mu traje NBA karijera. Imao je dvije ozljede, prva je bila ozljeda prsta, a onda je uoči završnice osnovnog dijela sezone imao rupturu lista jedne, pa druge noge. I bio je na prosjeku od 18,1 poena, 4,3 skoka, 1,7 asista, a trice je šutirao s 39 posto.

U ovih šest utakmica doigravanja se zaustavio na 18 poena, 4,2 skoka i 1,7 asista, s time da mu je trica pala na 33 posto. Dok nije krenuo naganjati Dončića (i Brunsona) po cijelom terenu bio je na prosjeku od 25 poena. U sljedeće tri utakmice bio na prosjeku od 11 poena...

Bojan Bogdanović

Sezona 2021/22.

Ligaški dio Play-off

69 utakmice 6

31 minute 36

18,1 poeni 18

46% šut 48%

39% šut za tri 33%

4,3 skok 4,2

1,7 asistencije 1,7

0,5 osvojene lopte 0,3

1,7 izgubljene lopte 2

NBA karijera*

Ligaški dio Play-off

603 utakmice 47

29,1 minute 31

15 poeni 13,7

46% šut 43%

39% šut za tri 38%

3,6 skok 4,2

1,6 asistencije 1,5

0,6 osvojene lopte 0,8

1,6 izgubljene lopte 1,5

NBA karijera, doigravanje

* igrao je u dresovima Netsa, Wizzardsa, Pacersa, Jazza

Kidd: Sve je stvar povjerenja

Iako je Utah natjerala Dončića na mnogo teških šuteva pa je Slovenac dvoboj završio sa samo osam ubačaja iz 21 pokušaja, prostor su zato dobili drugi. Jalen Brunson ubacio je 24 poena, Spencer Dinwiddie 19, a Dorian Finney-Smith 18, čemu je dodao 10 skokova i pet asistencija.

- To je stvar povjerenja. Luka je napravio odličan posao znajući da će oni učiniti sve kako bi što manje imao loptu u rukama - zadovoljno je ustvrdio trener Dallasa Jason Kidd, koji je još bio igrač kad su Mavericksi posljednji put prošli prvu prepreku u doigravanju pobijedivši Portland.

Bilo je to za klub iz Dallasa povijesne 2011., kad su predvođeni Dirkom Nowitzkim stigli do jedinog naslova NBA prvaka.

- Jedino čega se sjećam je da su mnogi tada mislili da nećemo proći dalje od prvog kruga - rekao je Kidd koji u svojoj današnjoj momčadi prepoznaje neke šampionske karakteristike.

- Ovi dečki nisu jako visoki, ali pronalaze put do pobjede i pritom se zabavljaju. (h)

Linker
25. travanj 2024 03:44