VLADO KOS Cropix
NBA LICA U SLAVONIJI

‘Bosanska zvijer‘ velikog srca u Vukovaru razveselila stotinu djece: ‘Želim im pružiti ono što ja nisam imao‘

‘Želim ovom gradu dati veću sportsku dimenziju jer zaslužuje posebnu pažnju‘
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 18. lipanj 2023. 12:24

Zbog načina na koji igra i u svakoj utakmici beskompromisno radi za svoju momčad, Amerikanci su ga prozvali ‘‘The Bosnian Beast‘‘. No, kada izađe s parketa i kada se ugase svjetla košarkaške pozornice, Jusuf Nurkić postaje ‘‘The Bosnian Humanist‘‘.

Bilo da je riječ o financiranju izgradnje košarkaškog igrališta u Zadru kroz Zakladu koju je osnovao, odazivanju na humanitarne pozive u pomoć ili javnom iskazivanju empatije i sućuti prema žrtvama Srebrenice i Vukovara..., Nurkić je uvijek na prvoj liniji humanosti. Posebne emocije ova 28-godišnja NBA zvijezda Portland Trail Blazersa i reprezentacije BiH rodom iz Živinica kod Tuzle očito ima prema Vukovaru, pa ne čudi što je upravo iz ovog grada odlučio krenuti s organiziracijom košarkaških kampova pod njegovim imenom.

image

Jusuf Nurkić u SD Borovo

VLADO KOS Cropix

I nije to uopće oglašavao na sva zvona. Došao je tiho, jer prioritet su mu bila djeca iz KK Borovo Vukovar, 100-tinjak djevojčica i dječaka koji su s oduševljenjem o Sportskoj dvorani Borovo dočekala veliku NBA zvijezdu i dobili ekskluzivnu priliku trenirati s njim.

- Zadnji put sam ovdje bio prije dosta godina, još kao igrač Cedevite, ali biti ovdje u meni budi lijepe emocije prvenstveno zbog razloga zbog kojeg smo došli, jer pozitivnih priča na ovim našim prostorima nikada dosta, bez obzira koliko one nekada prođu i ispod radara, a mislim da je ovo upravo takva, pozitivna, priča - kazao nam je Jusuf, koji je za ovu priliku u Vukovar doveo i vrhunske trenere koji su u petak navečer i subotu prijepodne trenirali s vukovarskom mladosti.

Iz Portlanda je samo za ovu priliku doputovao Roy Rogers, pomoćni trener u Blazersima. Riječ je o 49-godišnjaku s igračkom karijerom u NBA te CSKA iz Moskve, a od 2008. godine pomoćnim trenerom osam NBA momčadi. Osim njega u Vukovar su došli i Nurkićevi hrvatski prijatelji, njegov dugogodišnji osobni trener Dražen Orešković te Branko Barbić.

Posebna priča

- Pozvao sam svoje prijatelje da zajedno ovoj djeci pružimo jedno lijepo iskustvo i zadovoljstvo. Imati ovdje NBA trenera i igrača nije mala stvar. Naravno da su se pridružili Dražen i Branko, HKS nas je podržao, Vukovarci prihvatili i evo nas ovdje - veli Jusuf, a mi ga pitamo zašto baš Vukovar.

- Moja generalna ideja jest da Vukovar dobije veću dimenziju u smislu pozitivnih događaja i priča, jer Vukovar, kao i Srebrenica, zaslužuje posebnu pažnju. Zato će u rujnu biti kamp i u Srebrenici i moja je želja da ova djeca iz Vukovara odu tamo, pa da ovdje dogodine dođu djeca iz Srebrenice, da se širi prijateljstvo među njima, ali i nada da im možemo ostaviti bolji svijet. Ja kao dijete nisam imao prilike vidjeti uživo igrača i trenera iz NBA, biti blizu njega i želim djeci u tim gradovima pružiti priliku kakvu ja u svom djetinjstvu nisam imao, da im ovo ostane jedna lijepa uspomena - kazao je Nurkić, koji je podijelio s nama i svoje razmišljanja o tome je li i koliko teško danas biti čovjek.

image

Jusuf Nurkić u SD Borovo

VLADO KOS Cropix

- Nije teško, samo je problem ostaviti politiku sa strane, jer je uvijek u zraku to neko pitanje: "Gdje sam tu ja?". No, sport je uvijek zbližavao ljude, nije ih dijelio i zato se oko ovoga može graditi lijepa priča i bez politike. Zato mi je čast biti ovdje, a djeci mogu samo poručiti neka uživaju u svakom trenutku – istaknuo je Jusuf, kojemu se u ime KK Borovo Vukovar zahvalio Dražen Pejić, dopredsjednik kluba i trener mlađih uzrasta, kazavši da su počašćeni ovom velikom gestom.

Naravno, nezaobilazna tema bila je i NBA. Jusuf je u Portlandu od 2017. godine, kada je stigao iz Denvera, a ugovor ga s Blazersima veže još tri godine. Njegova je momčad prošle sezone ostala bez doigravanja, a prethodni klub je predvođen Nikolom Jokićem, s kojim je Jusuf dijelio svlačionicu u Nuggetsima, osvojio titulu...

Pogled prema naprijed

- Što se nas tiče usmjeren sam samo na ono što dolazi. Mi igrači očekujemo da će nam draft donijeti dosta dobroga, da ćemo dovesti neko ozbiljno ime i složiti momčad za napad na naslov. Nikoli svaka čast. Čuli smo se, čestitao sam mu na naslovu i fantastičnoj sezoni, jer je uvijek ogromna stvar kada netko s ovih prostora osvoji NBA i bude dva puta MVP. To je cilj svakog košarkaša - kazao je Nurkić, kojega smo u kontekstu Jokića upitali i što misli o stalnim usporedbama i traženju najboljeg Europljanina ili igrača s ovih prostora u NBA.

image

Jusuf Nurkić u SD Borovo

VLADO KOS Cropix

- Nije dobro raditi takve usporedbe, jer svako vrijeme nosi svoje, neke igrače koji su u tom vremenu blistali i mislim da na to treba tako i gledati, jer svatko ima veću emociju prema igračima koji su igrali u nekom njegovom vremenu. Vama je možda najbolji Jordan, meni možda Bryant, ovoj djeci će biti netko treći... Bilo bi jako ružno komparirati i nas koji smo danas u NBA s onim igračima s ovih prostora koji su prije 30 godina nama otvarali put - kazao je Nurkić, a autor ovog teksta osjetio je potrebu kazati mu da je za njega najbolji Dražen.

- Eto o tome pričam. Pamte li ga u Portlandu? Naravno, u trening dvorani imamo njegov dres, ali naravno da to nije na razini statusa kojeg ima u Brooklynu, gdje je puno više igrao - kazao je Nurkić.

Linker
21. travanj 2024 14:20