Arturas Karnišovas (desno)
 DOUG PENSINGER AFP
VELIKI IZAZOV

ČOVJEK KOJI BI TREBAO VRATITI BULLSE NA RAZINU NA KOJOJ SU BILI DOK JE TAMO IGRAO NAJVEĆI Zvijezda Barcelone i moćne Litve dobio sve ovlasti u Chicagu

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. travanj 2020. 23:35

Arturas Karnišovas (48) bio je vrlo dobar košarkaš, stalni reprezentativac u devedesetima moćne Litve, jedno vrijeme zvijezda Barcelone s kojom je osvojio tri naslova prvaka Španjolske.

Ali Karnišovas je po završetku igračke karijere počeo graditi jednu još uspješniju, jer dužnosnička ga je dovela do NBA lige u čijem je uredu za košarkaške operacije radio od 2003. do 2008. prije petogodišnjeg skautskog angažmana u Houstonu. Od 2013. je pak u Denveru, prvo kao pomoćnik, potom i generalni manager Nuggetsa iz kojih sada dolazi u Chicago za predsjednika košarkaških operacija. Prevedeno, glavni i odgovorni u projektu vraćanja Bullsa tamo gdje su nakon ere Michaela Jordana rijetko bili, pri vrhu Istoka, u borbi za velike stvari.

Karnišovas je proteklih godina u NBA krugovima izgradio reputaciju vrlo cijenjenog dužnosnika, koji je posao učio od Masaija Ujirija, arhitekta Nuggetsa kao stalne sile na Zapadu, a kasnije autor šampionske momčadi iz Toronta. Međutim, pravu priliku je Litavac trebao čekati možda i koju godinu predugo jer njegovo ime spominjalo se u kontekstu brojnih poslova diljem lige. Da bi se sada konačno ukazala prava prilika jer preporod Bullsa izazov je o kakvom svaki NBA dužnosnik sanja.

Kako jednu godinama učmalu franšizu silno bogate tradicije vratiti na stare staze. Možda ne tamo gdje su bili s Jordanom, makar nešto slično uvijek mora biti cilj na jednom od najvećih tržišta u ligi, ali kratka era prije no što se "raspao" Derrick Rose definitivno je nekakva vodilja...

Pred čovjekom, koji je svjetski poznat postao s 21, kad je u Barceloni 1992. usred polufinala Olimpijskih igara otišao s klupe na rub terena i izvadio fotoaparat kako bi ovjekovječio povijesni litavski okršaj s Amerikancima predvođenih Jordanom, u čijem je klubu Karnišovas sada - glavni.

Ne zvuči loše za Litavca koji je svojedobno u SAD došao s 18 godina na sveučilište Seton Hall, i to bez da je znao riječ engleskog. Sad će mu taj jezik itekako trebati jer valja ispregovarati brojne razmjene i ugovore s obzirom na to da je Chicago daleko od onoga što se može nazvati ozbiljnom momčadi, uz napomenu da je nekoliko dana prije ove vijesti procurilo nezadovoljstvo Laurija Markkanena, koji "ne bi imao ništa protiv" da ga Bullsi razmjene.

Kad se na to nadoveže kombiniranih 87 milijuna u sljedeće dvije godine za trio Zach LaVine - Tomaš Satoransky - Thaddeus Young plus opcija 28,5 milijuna koju za nadolazeću sezonu drži Otto Porter, Karnišovasu kao jedini adut ostaje talent Markkanena, Cobyja Whitea i Wendella Cartera.

Pritom prije svega mora pronaći još jednog operativca, generalnog menadžera s dovoljno iskustva. Za sada se još uvijek ne zna tko će taj biti, spominje se tek "veliko ime"...

Linker
19. travanj 2024 22:15