PATRICK SMITH Afp
VELIKO DOSTIGNUĆE

Čovjek koji ruši rekorde kao na traci: ‘Kad se priča o najvećim strijelcima, mene se ne spominje, ljuti me to‘

Lebron James ‘skinuo‘ Karla Malonea te postao drugi najbolji strijelac NBA lige u povijesti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. ožujak 2022. 08:17

LeBron James od noćas je drugi NBA strijelac svih vremena. S 38 poena koliko je zabio Washingtona stigao je do brojke 36.947. Iza sebe je ostavio Karla Malonea (36.928), a ispred njega je ostao samo Kareem Abdul-Jabbar (38.387). Već je prošao i Jabbara kad se zbroje poeni iz osnovnog dijela sezone i doigravanja, ali Amerikanci to ne rade. No, jasno je da će James vjerojatno već sljedeće sezone zasjesti na čelo najboljih strijelaca u povijesti i kad se gleda samo osnovni dio sezone.

Kada se LeBron James 2003. pojavio na NBA pozornici malo ga je tko doživio kao igrača koji će rušiti košgeterske rekorde. Tricu je gađao s tek 29 posto uspjeha, a i 75% ubačenih slobodnih bacanja nisu baš bili reprezentativni uzorak. Međutim, Jamesova priča nije zasnovana na izvanserijskom šuterskom talentu nego na postojanosti kakva nije viđena u povijesti košarke, pa i ekipnog sporta uopće.

U prvoj NBA sezoni ubacivao je 20 poena, nakon toga nikada manje od 25. I tako punih 18 godina. Prosjeci njegove karijere (27,1 poen, 7,5 skokova, 7,4 asistencije) jako dobro oslikavaju gotovo svaku godinu njegove karijere, uz tek manja statistička odstupanja. Ovaj 37-godišnjak nikada nije imao značajniji individualni pad u svojoj igri. Od 2004., odnosno od druge NBA sezone nikad se nije spustio ispod 25 poena, te po šest skokova i asistencija.

image
PATRICK SMITH Afp

Koliko se preklapaju Jamesove individualne sezone odlično oslikava činjenica da je u svojoj trećoj MVP sezoni - 20011/12. u dresu Miami Heata - prosječno je bilježio 27,1 poen, 7,9 skokova i 6,2 asistencija. Za Lakerse punih 10 godina kasnije James se suočava s lošim učinkom momčadi, ali on je individualno i dalje treći strijelac lige (29,8 poena), uz 8,2 skok i 6,2 asistencije po utakmici. Tada je imao ukupan šut 53%, sada ima 52,2.

Trener Miamija Erik Spoelstra nije slučajno jednom davno rekao za Jamesa: "Možete mu rezervirati svake godine učinak - 27, 8 i 7. Nije važno u kojem je dresu, nije važno koje sezone, nije važno ni koliko ima godina." Ni sam nije tada zapravo slutio koliko je bio u pravu.

Međutim, taj dojam dosljednosti mogao bi zapravo podcijeniti stil igre koji je James promijenio tih u 19 NBA sezona. Što nije pošteno. U toj trećoj MVP sezoni, James je bio bitno drugačiji igrač nego što je danas. Tada je samo 11% njegovih šuteva bilo za tricu, a gotovo polovica (49%) bili su šutevi s distance. Jamesova verzija iz ove sezone je ona koja se u potpunosti prilagodila modernom analitičkom razmišljanju: Statistička stranica Cleaning the Glass zabilježila je kako njegov postotak pokušaja trica raste već šestu uzastopnu sezonu. Sada šutevi za tricu iznose već 34% svih njegovih pokušaja. Šutevi s distance sada čine samo 23% njegovih pokušaja, a čak ima i nešto veći postotak šuteva iz reketa sada kao 37-godišnjak (43%) nego što ih je imao kao 27-godišnjak (40%).

image
PATRICK SMITH Afp

"Moraš se moći prilagoditi, čovječe", rekao je James. "A ako ne možete imati viziju o tome kako pronaći načine da postanete bolji s momčadi u kojoj igrate, onda ćete brzo biti zaboravljeni."

James je ove sezone odigrao 53 utakmice i postigao 151 tricu. Tako je već sada nadmašio ukupan broj svojih pokušaja šuteva za tricu u sezoni 2011./12. (149), iako je tada odigrao 62 utakmice. Njegova je učinkovitost na tricama (35,7%) malo niža u odnosu na njegov postotak prije 10 godina (36,2%), ali to je i sasvim logično jer uzima više od tri puta više pokušaja za tri poena (7,9 po utakmici), nego što je činio tada (2,4). Plus što je jako puno šuteva iz ove sezone bilo na isteku napada, odnosno preko suparničkih ruku.

Prije desetak godina, James je zabijao koševe s distance, s lijeve strane i to tako da bi napravio korak unazad. To još uvijek zna koristiti, ali sada to radi na trici i ima učinkovitost od 37,2%. To je oružje koje je počeo više koristiti nakon što je Curryjev dalekometni udar zaludilo kompletnu ligu. Nijedna od tih promjena ipak nije bila iznenadna, on je svoje šuteve strpljivo zidao iz sezone u sezonu, pa zbog toga se često stvara dojam kako je njegova igra uvijek ista.

"Mislim da je najveća stvar sve što je učinio kako bi svoju igru ​toliko promijenio u ovoj fati karijere", rekao je trener Lakersa Frank Vogel. "To je samo primjer za svakog igrača da mora puno ulagati u svoj zanat."

LeBron James jedno ipak nije uspio promijeniti. Usprkos tome što će biti najbolji NBA strijelac svih vremena James nije uspio steći reputaciju velikog strijelca.

"Kada govore o najboljim strijelcima svih vremena, nikad ne spominju moje ime", rekao je James u nedavnoj epizodi svoje emisije The Shop. "Da, ljuti me to."

James je po broju poena davno preskočio Michaela Jordana i Kobea Bryanta, ali kad se priča o velikim strijelcima oni su daleko ispred njega. Čak se i suvremenici poput Kevina Duranta i Carmela Anthonyja u pravilu smatraju boljim strijelcima od Jamesa, kojeg je malo tko doživio kao "prirodnog strijelca". Iako bi to mogla biti rasprava vođena danima, ona motivira Jamesa.

"Mogu samo zamisliti nekoga tko može biti najbolji strijelac svih vremena u povijesti NBA-a, a koji nema priznanje da je 'strijelac'," rekao je Carmelo Anthony. "Tako je, kako je. Moraju razgovarati o nečemu. Svi znamo da on može zabiti koš. Skoro uvijek."

image
PATRICK SMITH Afp

U konačnici, James često kaže da je ponizan i presretan kad ga se uvrštava među velikane. Njegova želja da oblikuje svoju ostavštinu i dalje ga pokreće - i dalje želi poštovanje za koje vjeruje da mu još uvijek pripada. I kako se približava Abdul-Jabbarovom rekordu, želio bi da se o njemu priča kao o igraču koji je uvijek pronašao način da se prilagodi vremenu.

"Oduvijek sam samo želio imati igru ​​koja odgovara svakom stilu igre ili bilo kojoj eri," rekao je. "Osjećam da bi moja igra odgovarala bilo kojoj eri u povijesti košarke od vremena kada ju je stvorio veliki James Naismith. Dakle, sve dok sam u ovoj ligi nadam se da ću moći nastaviti rasti i nastaviti se prilagođavati."

LeBron James postao je prvi igrač u povijesti NBA lige koji je postigao 10.000 poena, skokova i asistencija. Trideset i osam igrača u povijesti NBA lige imaju 10.000 poena i 10.000 skokova. Od tih igrača, najbliži brojci od 10.000 asistencija su Kareem Abdul-Jabbar (5.660) i Kevin Garnett (5.445). Fascinantno je koliko James statistički bježi svima.

Jamesu je to još jedno rekordno postignuće u karijeri, ima ih pregršt. No, u ovom trenutku James se natječe samo s Michaelom Jordanom i Kareemom Abdul-Jabbarom, kojeg će sigurno prestići. Utrka s Jordanom je drugačija, u njoj se broje osvojeni naslovi, MVP-ovi finala i MVP-ovi sezone, pa i odlučujući koševi u najvećim utakmicama, u finalima. Premda je njegova statistika impresivna i jedinstvena u klubu 30 - 10 - 10, James Jordana nije dostigao. I vjerojatno neće.

Dakle, kad James za dvije godine i dostigne 40.000 poena te bude uvjerljivo najbolji strijelac u NBA povijesti, kao i osnovnom dijelu sezone, tako i u doigravanju, dva jako važna priznanja neće dobiti. Neće biti veći od Jordana i neće biti svrstan u klasu najelitnijih strijelaca. Što sigurno neće nimalo umanjiti veličinu njegove veličanstvene karijere.

Linker
08. svibanj 2024 04:27