Bojan Bogdanović ima odličnu sezonu

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
NEVJEROJATNE BROJKE

Čudesna Bogdanovićeva sezona - Babo je na putu da se priključi trojici Hrvata koji su članovi Kuće slavnih

Hrvatski košarkaš ima odličnu sezonu u Detroit Pistonsima koje predvodi kao najbolji strijelac kluba.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 25. studeni 2022. 15:31

Svečano je bilo u noći s četvrtka na petak u Salt Lake Cityju za Bojana Bogdanovića. Nakon što je tri sezone igrao za Utah Jazz, najbolji hrvatski košarkaš se u dresu Detroit Pistonsa vratio u Vivint Arenu, a tijekom jednog time-outa u prvoj četvrtini na velikom ekranu je pušten video kojim su se svi iz kluba zahvalili Bojanu za sve što je dao klubu. Navijači su ga ispratili s ogromnim aplauzom i ovacijama.

No, emocije su brzo zaboravljene. Bogdanović je u 34 minute, koliko je bio na parketu, postigao 23 poena uz 5 skokova, 3 asistencije i 1 ukradenu loptu. Bio je najbolji strijelac svoje momčadi koja je iznenadila Jazz i došla do pete pobjede u sezoni.

"Meni je zabavno igrati u Detroitu. Drago mi je što pokušavam biti kvalitetan mentor u svemu", rekao je Bogdanović nedavno i jasno dao do znanja da uživa u ovoj sezoni. Očigledno uživaju i u Detroitu jer su klub i košarkaš vrlo brzo dogovorili produženje ugovora po kojem će on dobiti 39,1 milijun dolara za dodatne dvije sezone nakon ove.

To nije nelogično jer Bogdanović ima odličnu sezonu. Trenutno je na prosjeku od 20,7 poena, 4 skoka i 2,5 asistencije. Postoci šuta su mu fantastični - iz igre ove sezone pogađa točno 50% šuteva, za tricu je to 40%, a s linije slobodnih bacanja 88.2%. To je jako blizu ulaska u čuveni ‘50-40-90 Klub‘, odnosno popis igrača koji su tijekom jedne sezone imali najmanje 50% šuta, 40% trice i 90% slobodnih bacanja. Samo je 10 igrača imalo takve sezone - Steve Nash četiri puta, Larry Bird dva te Mark Price, Reggie Miller, Dirk Nowitzki, Kevin Durant, Stephen Curry, Malcolm Brogdon i Kyrie Irving. Dobro društvo, mora se priznati.

Iako se ulazak u taj klub čini blizu, ipak će teško Bogdanović do njega. Problem mogu biti trice jer je u studenom tek na 29.5% za dalekometni šut, ali veći problem će vjerojatno biti slobodna bacanja. Nije velika razlika između 90% i 88,2%, ali nije lako tu razliku sustići s obzirom na volumen od 6 bacanja koje on ima ove sezone.

Ako ne uđe u taj, Bogdanović će vrlo izvjesno ući u jedan drugi, hrvatski klub. On je trenutno najbolji strijelac Pistonsa, a iza njega su Cade Cunningham s 19,9 poena po utakmici, Alec Burks sa 16,6 te Jaden Ivey sa 16,2 poena. Iako je odigrana tek jedna četvrtina sezone jasno je kako Burks i Ivey neće sustići Bogdanovića dok bi Cunningham trebao, kao prvi pick na prošlogodišnjem draftu i nominalno prva zvijezda momčadi, biti ispred Hrvata. No, Cunningham je ozlijedio potkoljenicu i sigurno će duže vremena biti van parketa. Iako još uvijek to nitko nije potvrdio, vijesti iz Detroita dolaze da bi Pistonsi mogli odlučiti da Cunningham ne igra do kraja sezone.

image

Cade Cunningham je ozlijeđen pa je Bogdanoviću otvoren put do naslova najboljeg strijelca Detroita

PATRICK MCDERMOTT Afp

Bogdanović bi samim time trebao postati najbolji strijelac svoje momčadi, a u NBA ligi to je za sada uspjelo samo trojici Hrvata. I to kojoj trojici. Hall Of Fame trojici.

Dražen Petrović je u dvije sezone bio najbolji strijelac New Jersey Netsa. U sezoni 1991./92. je imao 20,6 poena po utakmici, a u sljedećoj godini je ta brojka narasla na 22,3 poena po utakmici. Oba puta je iza njega bio Derrick Coleman (19,8 pa 20,7 poena), a nikad nećemo prežaliti što Dražen nije imao priliku za još poneku takvu sezonu.

Dino Rađa se odmah po dolasku u Boston nametnuo kao jedan od najboljih igrača momčadi. U prve dvije sezone je bio drugi strijelac momčadi - u 1993./94. je postizao 15,1 poena, a ispred njega je bio Dee Brown (15.5). Sljedeće godine je Rađa digao brojke na 17,2 poena, ali bolji je bio Dominique Wilkins sa 17,8 poena. No, treća je bila sreća - Rađa je postizao 19,7 po utakmici, iza njega su bili Rick Fox (14), Dana Barros (13), David Wesley (12,3).

Toni Kukoč se u prvim godinama karijere nije mogao približiti Michaelu Jordanu i Scottieju Pippenu. No, kad su oni otišli, on je bio najbolji strijelac Chicago Bullsa s 18,8 poena po utakmici. Iza njega su bili Ron Harper (11,2) i Brent Barry (11,1). Kukoč je sljedeće godine otišao u Philadelphiju, a zatim u Atlantu gdje je u sezoni 2000./01. igrao samo 17 utakmica i u njima zabijao 19,7 poena. S tim prosjekom je dijelio prvo mjesto liste strijelaca Hawksa s Jasonom Terryjem, ali s obzirom na to da je Terry odigrao cijelu sezonu, ipak Kukoču ne možemo dati titulu i za ovu sezonu.

Dražen Petrović, Dino Rađa, Toni Kukoč. To su Hrvati koji su bili najbolji strijelci svojih momčadi u NBA ligi. Ove sezone bi im se trebao priključiti Bojan Bogdanović. Sjajno društvo.

Linker
20. travanj 2024 15:18