Hoće li Dario Šarić opet zaigrati u dresu Phoenixa?

 CHRISTIAN PETERSEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Christian Petersen/Getty Images/Profimedia
PEH ZA PEHOM

Dario Šarić više ni neće zaigrati u dresu Sunsa? Evo što nova ozljeda može značiti za Hrvata

Dario Šarić nije igrao cijelu sezonu zbog ozljede, a danas je objavljeno da je obavio novu operaciju.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. svibanj 2022. 21:37

Bilo je to 6. lipnja prošle godine. Igrala se prva utakmica NBA finala između Phoenix Sunsa i Milwaukee Bucksa, a hrvatske zaljubljenike u košarku šokirala je ozljeda koju je zadobio Dario Šarić. Hrvatskom košarkašu pukli su prednji križni ligamenti u desnom koljenu i odmah je postalo jasno kako ga čeka dugačak opravak. Dapače, iz Phoenixa su jasno dali do znanja da se Šarić neće na parket cijelu sezonu 2021./22., a to se i dogodilo.

Sunsi trenutno igraju finale Zapadne konferencije u novom pohodu na prsten, Šarić je većinu utakmica gledao s klupe bodreći svoje suigrače samo da bi nas sve jutros iznenadila nova loša vijest iz SAD-a. Naime, američki mediji su objavili kako je hrvatski košarkaš podvrgnut novom artroskopskom zahvatu na desnom koljenu. Ovaj put je riječ o operaciji meniskusa, vijesti kažu kako je operacija bila uspješna, ali službeno nije poznato kada će se Šarić vratiti trenažnom procesu. Predrag Šarić, Darijev otac, za Sportske novosti je rekao kako bi Dario s treninzima mogao početi već za mjesec dana, ali tek treba sačekati liječnički mišljenje.

Hoće li nova ozljeda promijeniti status kojeg Šarić ima u Sunsima? Zanimljivo je dobiti odgovor na ovo pitanje jer su mnogi mislili da će Phoenix već do sada zamijeniti Šarića u nekom tradeu. Zanimanja bi sigurno bilo jer nije Šarić davno bio drugi u izboru za rookie igrača godine, a ni njegov ugovor nije prepreka za zamjenu. Šarić je 2020. potpisao trogodišnji ugovor vrijedan 27 milijuna dolara, a koji istječe u ljeto 2023. Ove sezone je po njemu zaradio 8.510.000 dolara, a sljedeće će zaraditi 9.240.000 dolara. To su iznosi koje je lako zamijeniti u NBA poslovima.

image

Šarić je sa Sunsima 2020. potpisao ugovor na tri sezone

JEVONE MOORE/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Jevone Moore/icon Sportswire/Newscom/Profimedia

No, Sunsi nisu željeli mijenjati Šarića očigledno vjerujući da će on biti koristan nakon oporavka od ozljede. Imali su u Phoenixu dobre razloga za trade jer su nakon lanjskog NBA finala ove godine krenuli prema osvajanju NBA naslova, kako im Šarić ove godine ne može pomoći, njegov ugovor su mogli koristiti za dovođenje pojačanja. No, oni su se radije riješili mladog Jalena Smitha da bi prije trade deadlinea doveli Torreyja Craiga. Nakon toga je bilo jasno kako Šarić ostaje u Phoenixu.

S obzirom na to da je Phoenix jedan od najvećih kandidata za NBA naslov, Šarić bi nakon Tonija Kukoča i Žana Tabaka mogao postati treći Hrvat s NBA prstenom iako ove sezone neće odigrati niti jednu utakmicu. Sunsi su vjerovali u njega, ali pitanje je hoće li i dalje s obzirom na novu ozljedu i operaciju.

Činjenica je da je Šarić odlična opcija za Sunse kao zamjena za Deandrea Aytona i 'snižavanje' petorke za 'small ball' igru, ali je isto tako činjenica kako je JaVale McGee ove sezone dobro odradio ulogu rezervnog centra. McGee je jedan od igrača kojem na kraju ove sezone istječe ugovor, a u ovoj situaciji nas ne bi čudilo da mu Sunsi daju produženje na još jednu sezonu. On je praktično jedini igrač iz glavne rotacije Phoenixa koji nema ugovor za sljedeću sezonu i to bi mogla biti olakšavajuća činjenica da Sunsi ipak zadrže Šarića. No, ima jedna otežavajuća.

Sunsi za sljedeću sezonu već imaju dogovore ugovore u vrijednosti 128.267.050 dolara što je više od salary capa koji je projiciran na 122 milijuna. To znači da Phoenix neće imati previše prostora za dovođenje slobodnih igrača osim midlevel iznimke u vrijednosti od 10.264.000 dolara. Hoće li to biti dosta za sklapanje rostera za sljedeću sezonu, ostaje nam za vidjeti. Činjenica je da su Sunsi odlično posloženi na svim pozicijama i da teoretski ne trebaju puno dodataka, ali nikad se ne zna što je u glavama čelnih ljudi NBA klubova.

image

Šarić se ozlijedio u prvoj utakmici prošlogodišnjeg NBA finala protiv Milwaukee Bucksa

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Ako glavni menadžer kluba James Jones ipak odluči krenuti po neko veliko pojačanje, onda je Šarić sigurno prva meta za trade. Činjenica da njegov ugovor traje još godinu dana i da nije prevelik, barem ne za NBA okvire, čini ga odličnim žetonom za različite razmjene. Do sada je Hrvat bio siguran u ostanak, ali nova ozljeda ipak sve mijenja. Ako se one najgore prognoze, o rehabilitaciji praktično do pred početak nove sezone, pokažu točnima, onda bi vrlo lako Šarić mogao dobiti i četvrti klub u karijeri. Philadelphia i Minnesota su ga mijenjali prvom prilikom, Phoenix to nije, ali ovo sada mijenja puno na stvari.

Linker
25. travanj 2024 10:39