Deandre Ayton ostaje u Sunsima

 ANATOLIY CHERKASOV Nurphoto Via Afp
IPAK NE ODLAZI U PACERSE

Deandre Ayton dobiva rekordan iznos u povijesti NBA lige, Sunsi ga odlučili zadržati superbogatom ponudom

Centar Deandre Ayton ostaje u Phoenix Sunsima koji su mu ponudili isto što i Indiana Pacersi
Piše: Hina/SNObjavljeno: 15. srpanj 2022. 08:44

Centar Deandre Ayton ostaje u Phoenix Sunsima, nakon što mu je njegova dosadašnja momčad ponudila identičnih 133 milijuna američkih dolara za četverogodišnji ugovor, što je bila ponuda Indiana Pacersa, objavili su američki mediji.

Ayton je bio u statusu ograničeno slobodnog igrača i mogao je promijeniti klub da Sunsi nisu odlučili ponuditi mu iste uvjete kakve bi dobio od neke druge momčadi.

Ponuđenih 133 milijuna dolara od Indiana Pacersa je bio rekordan iznos u povijesti NBA lige za takvu vrstu ugovora, ali Sunsi su, nedugo nakon što je ta ponuda stavljena pred Aytona, odlučili ponuditi istovjetne uvjete igraču kojeg su 2018. izabrali kao prvog na NBA draftu te su ga tako zadržali u svojim redovima.

Ayton ne može biti dio bilo kakve igračke razmjene do 15. siječnja sljedeće godine, a bez njegovog pristanka Sunsi 23-godišnjeg centra ne mogu poslati u neki drugi klub punih godinu dana.

Ayton se od dolaska u NBA konstantno razvijao u jednog od boljih centara lige. Prošle sezone imao je odličan učinak - 17,2 poena uz 10,2 skokova uz 63,4 posto šuta iz igre.

Nakon sjajnog osnovnog dijela sezone Sunsi su zapeli u polufinalu zapada, kada ih je u sedam utakmica izbacio Dallas. Ayton je u toj sedmoj utakmici zakazao, te je najveći dio drugog poluvremena proveo na klupi. Ni Sunsi ni Ayton nisu nikada otvoreno komentirali tu situaciju, ali tada je već bilo jasno da Ayton neće na stol dobiti ponudu za maksimalan ugovor.

Stoga je njegov ostanak u Sunsima na prvu iznenađenje, ali očito je presudilo to što Phoenix nije želio izgubiti Aytona samo tako, bez da za njega ne dobije ništa. Ayton ipak ima samo 23 godine, odličan je obrambeni igrač, brz na nogama, a ako proradi na šutu za tricu, odmah će ući u krug elitnih centara lige. Premda je i ovako jako dobar igrač. Sunsi će tako i sljedeće sezone imati imaju jaku jezgru u Devinu Bookeru, Chrisu Paulu i Mikalu Bridgesu i Deandreu Aytonu.

Međutim, u novim okolnostima Phoenix realno ispada iz utrke za Kevinom Durantom, jer Aytona ne može uključiti u nikakav trade do 15. siječnja, a teško će Netsi do tada čekati. A bez Aytona Phoenix ne može sastaviti ponudu koja bi Netsima mogla odgovarati.

Linker
24. travanj 2024 13:00