MARIUS BECKER/AFP
Gdje će Harden i Westbrook?

Dennis Schröder u Los Angeles Lakersima je dobra vijest za - Hrvatsku, a evo i zašto

Ovoga tjedna, nakon samo mjesec i pol dana od svršetka prošle sezone, kreće zagrijavanje za novu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. studeni 2020. 09:09

Dennis Schröder, njemački play, koji je zaključio sezonu na “balonu” u Orlandu u dresu Thundera prva je velika vijest ususret novoj sezoni. Naime, ovoga su tjedna krenuli ozbiljni pregovori, razmjenjuju se igrači ili se rade pripreme za tradeove, jer u srijedu, 18. studenoga na rasporedu je NBA draft. A to znači da počinje za pravo. Jer, već dva dana kasnije krenut će i potpisivanje slobodnih igrača, a sve kako bi se nova lica u novim momčadima mogla pojaviti do 1. prosinca kad službeno kreću kampovi za novu sezonu. Jer ona starta, baš onako kako su NBA vlasnici željeli, uoči Božića, 22. prosinca!

OKC u sjajnoj poziciji

Dakle, Dennis Schröder je razmijenjen u Lakerse za dva picka prve runde drafta. Reći ćete premalo, ali OKC se time već sada doveo u poziciju u kakvoj nije nitko u NBA ligi. Naime, od 2020. do 2026. godine Thunder ima već sada 16 pickova prve runde NBA drafta! I to nije sve, jer tu je mogući trade za Chrisa Paula, oko kojega ima mnogo priče, a najsvježija opcija s Knicksima.
Lakresi su u Schröderu dobili ozbiljnog beka za rotaciju, jer da nije bilo doprinosa Rajona Ronda u doigravanju, uza svu čaroliju LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa, možda se naslov ne bi slavio u Los Angelesu.

No, kako su Lakersi branitelji naslova, tako se očekuje da i sljedeće sezone budu u konkurenciji za naslov, a iako će Zapad bit jači za oporavljene Warriorse, Lakersi bi trebali minimalno igrati finale Zapada. A prema kalendaru to će značiti da Schröder neće biti s Njemačkom na olimpijskim kvalifikacijama u Splitu. Po istim prognozoma, ako ne bude nekih tradeova ili Šarićevog potpisa za nekog od aspiranata na naslov, ukoliko Bogdanovićev Jazz ne odigra iznad prognoza, onda je samo Ivica Zubac u Clippersima u poziciji da preskoči kvalifikacije za Igre. Ali, opet, da se kojim slučajem Hrvatska kvalificira za Igre, Zubac bi ih mogao igrati, jer će NBA finale završiti do paljenja plamena u Tokiju.

Kad smo već kod Lakersa treba reći da je Anthony Davis izašao iz ugovora po kojemu je u sljedećoj sezoni zaradio 28,7 milijuna dolara. Nema brige, Lakresi su na to računali, a Davis nije niti u kakvim spekulacijama za promjenu dvorišta prvaka.
I dok je Davis odbio zajamčenu ogromnu lovu, jer zna da će zaraditi više, svoje opcije su potvrdili Evan Fournier u Orlandu koji bi trebao dobiti 17 milijuna sljedeće sezone, kao i Nicolas Batum u Charlotti, jer nigdje više ne može dobiti 27 milijuna dolara koliko mu stoji kao opcija za sljedeću sezonu.

Harden prema Brooklynu

Vruća priča što se tiče tradeova jesu James Harden i Russell Westbrook, jer se Houston raspada nakon što je klub napustio i Mike d’Antoni. Harden je na oku Brooklyn Netsa, gdje bi se opet pridružio, kao nekad u OKC-u, Kevinu Durantu, a treći veliki je tu Kyrie Irving. A Netsi su jučer napravili prvi trade i u njega uključili nekadašnjeg igrača Cedevite, 21-godišnjeg reprezentativca BiH Džanana Musu. On će u Pistonse, zajedno s pickom druge runde 2021., u zamjenu za Brucea Browna koji iz Detroita dolazi u Brooklyn. .

S Russellom Westbrookom je problem njegov maksimalac, po kojemu bi on trebao dobiti 41 milijuna za sljedeću sezonu, pa za onu iza 44 milijuna dolara, a tu je opcija i za treću sezonu od 47 milijuna dolara.

I što sad? U priču bi se mogli uplesti Warriorsi, koji bi se riješili Andrewa Wigginsa koji ima gažu od 29,5 milijuna dolara, a tu je i ugovor Kevona Looneyja od gotovo pet milijuna. I trebaju treću momčad za zaključiti ovaj trade. U tom bi slučaju petorka Golden State bila sposobna za naslov jer tu bi bili Steph Curry, Klay Thompson, Dreymond Green, ali i Russell Westbrook. Centra bi tražili na draftu u srijedu...

Inače, spominje se i trade po kojemu bi u Lakerse mogao DeMar DeRozan, a u Spurse bi otišao Kyle Kuzma. Victor Oladipo pak demantira da odlazi iz Pacersa u Buckse. Inače, Bucksi još uvijek ne znaju što će odlučiti Giannis Antetokounmpo, koji zasad šuti.

Što se tiče Hrvata, oni se za sada ne spominju u pričama oko tradeova. No, to se može promijeniti. Ipak, ako ostane ovako, jer na NBA draftu u srijedu neće biti nikoga od naših, već od petka bit će vruće. Prvi veliki ugovor u svojoj NBA karijeri potpisuje Dario Šarić...

Važni datumi u NBA sezone 2020./21.

18. studenog - NBA draft
20. studenog - potpisivanje slobodnih igrača
1. prosinca - start NBA kampova
11. - 20. prosinca - predsezonske utakmice
22. prosinca - start sezone
5. - 10. ožujka - All-Star Break
16. svibnja - kraj NBA sezone (72 utakmice)
17. - 21. svibnja - play-in između sedmog i desetog mjesta za mjesta u play-offu
22. svibnja - početak play-offa
7. lipnja - početak serija polufinala konferencija
22. lipnja - početak serija konferencijskih finala
8. - 22. srpanj - NBA finale
23. srpanj - 8. kolovoz - Olimpijske igre

Linker
29. travanj 2024 05:31