Steve Kerr

 Screenshot (YouTube)
SLOM NAKON UŽASA

‘Dosta je, kad ćemo učiniti nešto?!‘ Pogledajte emotivnu presicu trenera Warriorsa o kojoj bruji svijet

‘Pitam vas hoćete li vlastitu želju za moći pretpostaviti životima naše djece, naših staraca...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. svibanj 2022. 09:56

Trener košarkaša Golden State Warriorsa Steve Kerr pojavio se pred novinarima uoči četvrte utakmice doigravanja finala Zapadne konferencije protiv Dallas Mavericksa, ali nije želio razgovarati o košarci.

Umjesto toga, komentirao je stravičnu pucnjavu u školi u Uvaldeu u Teksasu, u kojoj je život izgubilo najmanje 19 djece i dvije odrasle osobe. Osumnjičeni 18-godišnji učenik srednje škole u Uvaldeu koji je u školu ušao s vatrenim oružjem i posijao smrt, također je mrtav.

- Kad ćemo učiniti nešto? Umoran sam. Tako sam umoran od izražavanja sućuti razorenim obiteljima. Tako sam umoran od isprika, od minuta šutnje – kazao je Kerr.

On već dugo upozorava na oružano nasilje. Manje je poznato da je njegov otac ubijen u terorističkom napadu u Bejrutu 1984. godine, a Steve Kerr je većinu svoje trenerske karijere proveo pozivajući na promjene zakona o oružju.

Jedan od njih je i ''H.R.8'', zakon koji bi pooštrio pravila provjere za prijenos vatrenog oružja među privatnim osobama. Prijedlog tog zakona nikad nije stigao do Senata.

- Postoji razlog zašto ne žele glasati za njega. Da se zadrže na vlasti. Stoga pitam sve vas senatore koji odbijate učiniti bilo što u vezi nasilja i pucnjava u školama i supermarketima. Pitam vas hoćete li vlastitu želju za moći pretpostaviti životima naše djece, naših staraca i vjernika. Jer, to tako izgleda. Tako je svakog tjedna – naglasio je Steve Kerr.

Uoči utakmice o tragediji u Teksasu govorio je i trener Mavericksa Jason Kidd.

- Igrat ćemo teška srca za zajednicu, za školu. Mi treneri imamo djecu, ljudi u ovoj sobi imaju djecu... Možete samo zamisliti što bi se u školi moglo dogoditi s bilo kim od vaše obitelji ili prijatelja – izjavio je Kidd.

I as Warriorsa Stephen Curry priznao je da su uoči utakmice svi razmišljali o pucnjavi.

- Imam djecu, svakog dana ih vodim u školu. I mogu zamisliti kroz što sad prolaze roditelji...

Mavericksi su na kraju pobijedili 119:109 i smanjili vodstvo Warriorsa na 3:1.

- Dosta mi je. Ne možemo otupjeti na ovo. Ne možemo samo sjediti i čitati o tome – rekao je Kerr i lupio šakom po stolu prije završne poruke:

- Ovo je patetično. Dosta je bilo!

Tragediju u Uvaldeu komentirao je i trener košarkašica Minnesota Lynxa Cheryl Reeve.

- Svaki put se pitamo istu stvar: koliko još? Trebali bismo biti svjetski vođe, a tako loše vodimo brigu o našim vlastitim ljudima. Suosjećamo s obiteljima. Moje dijete je danas izašlo iz auta, potrčao sam i zagrlio ga. Ne mogu zamisliti kroz što sad prolaze te obitelji. Sutra, prekosutra, sljedećeg tjedna... Znamo da će se to ponoviti. To je odvratno – poručio je Reeve.

Linker
24. travanj 2024 21:59