LeBron James

 JUSTIN FORD Getty Images Via Afp
FENOMENALNA MOMČAD

Dream Team 21. stoljeća: Poznata je i posljednja megazvijezda koja će upotpuniti 12 veličanstvenih

Gledat ćemo "posljednji zajednički ples" trojca James - Durant - Curry
Piše: SNObjavljeno: 17. travanj 2024. 15:30

Amerikanci su Igre u Parizu pripremili momčad koja je po imenima i klasi igrača možda najbliža originalnom Dream teamu kojeg smo gledali na igrama u Barceloni 1992., kada su u nezaboravnom finalu pobijedili Hrvatsku predvođenu Draženom Petrovićem.

Amerikanci su potvrdili 12 igrača koji će doći u Pariz i napadati zlatnu medalju. Posljednje, 12. mjesto, kao što se i najavljivalo, zauzeo je Kawhi Leonard.

Za reprezentaciju SAD-a - koja će u Parizu tražiti svoje peto uzastopno olimpijsko zlato u muškoj košarci - odabrani su LeBron James i Anthony Davis (LA Lakers), Stephen Curry (Golden State), Kevin Durant i Devin Booker (Phoenix), Joel Embiid (Philadelphia), Anthony Edwards (Minnesota), Jayson Tatum i Jrue Holiday (Boston), Bam Adebayo (Miami), Tyrese Haliburton (Indiana) i Kawhi Leonard (LA Clippers).

Ovo je neslužben popis, ali objavio ga je ugledni The Athletic. Grant Hill, koji je generalni menadžer reprezentacije za sada ne želi komentirati popis. Kako god Hill i suradnici počeli su počeli su obavještavati igrače koji su ušli u tim, kao i on koji nisu. U slučaju onih koji su upali u momčad, Hill i suradnici izravno su odlazili do igrača te im uručili posebne olimpijske dresove. Trening kamp za Olimpijske igre počinje 5. srpnja u Las Vegasu, a prva SAD-a je tek 28. srpnja.

image

Devin Booker i Kevin Durant

HARRY HOW Getty Images Via Afp

Od 12 igrača koji će biti u Parizu, Haliburton i Edwards bili su na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu na kojima je selekcija SAD-a završila tek četvrta.

Od rujna, dan nakon što su Amerikanci izgubili od Kanade u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, The Athletic je izvijestio kako su James, Curry i Durant bili na čelu skupine NBA superzvijezda spremnih posvetiti se timu SAD-a za Igre u Parizu. Embiid se dugo premišljao hoće li igrati za Francusku ili SAD, da bi u listopadu izabrao Amerikance.

Durant je najbolji strijelac Amerikanaca svih vremena, ima tri zlatne medalje. James ima dva zlata, a Tatum, Booker, Holiday, Davis i Adebayo po jedno. Curry je igrao za reprezentaciju SAD-a dva puta na svjetskim prvenstvima i osvojio dva zlata, ali još nije nastupio na Olimpijskim igrama, a Embiid nikada nije igrao za SAD. James (39), Curry (36) i Durant (35) najstariji su igrači momčadi i mnogi njihovo sudjelovanje na igrama u momčadi SAD-a smatraju "posljednjim plesom" za veliki trojac unutar reprezentativnog programa.

image

Stephen Curry

KAVIN MISTRY Getty Images Via Afp

Curryjev trener u Warriorsima, Steve Kerr, ovog će ljeta ponovno trenirati momčad SAD-a, a povući će se iz američke momčadi nakon Olimpijskih igara, što se zna već od ranije.

Amerikanci su u Parizu i veliki favorit za zlato. da je Embiid izabrao igrati za Francusku onda bi stvari možda bile malo drugačije jer bi Francuzi tada imali trojac Embiid - Gober - Wembanyama, te krcatu dvoranu uz sebe. S Embiidom na drugo strani bit će jako, jako teško pobijediti Amerikance.

Na Igrama u Parizu SAD se nalazi u skupini sa Srbijom, Južnim Sudanom i još jednom reprezentacijom koja mora proći dodatne kvalifikacije.

Naravno, tih "12 veličanstvenih" će se možda i promijeniti, jer play off tek počinje i moguće je da bude ozljeda. Ne bude li ih u većoj mjeri, američka će momčad doista biti veličanstvena...

Linker
17. travanj 2024 15:31