Ivica Zubac igra bolje od kada u klubu nema Sergea Ibake

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
ODLIČNI NASTUPI

Eksplozija Ivice Zupca nije slučajna, Clippersi su napravili sjajnu stvar za hrvatskog centra

U posljednjih 8 utakmica Ivica Zubac je podigao svoj prosjek na 13 poena i 9,8 skokova po utakmici.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 02. ožujak 2022. 13:53

Ivica Zubac je već šestu sezonu u NBA ligi, a oko njegovog statusa se uvijek vežu različite priče - je li ili nije Hrvat 'materijal' za startnog centra pitanje je koje muči navijače Los Angeles Clippersa i druge NBA zaljubljenike. Postoje razlozi za ovakva pitanja, a odgovor je u posljednje vrijeme sao sam Zubac - njegove igre u zadnje vrijeme opravdavaju status startnog centra playoff momčadi.

Sinoć je Zubac samo potvrdio svoju dobru formu i bio najefikasniji igrač Clippersa u pobjedi nad Houstonom. Hrvatski je centar za 25 minuta postigao 22 poena uz fantastičan šut 8/12 te 6/7 s linije slobodnih bacanja. Uz to je imao i 12 skokova, 2 asistencije te po 1 ukradenu loptu i blokadu, kao i 2 izgubljene lopte.

image

Ivica Zubac sioć protiv Houstona

SOFA SCORE

Zubac je dio svojih poena postigao u trećoj četvrtini u kojoj su Clippersi prelomili utakmicu i riješili pitanje pobjednika pa se on nije ni morao vraćati na parket u posljednjih 12 minuta.

"Svi smo sretni što smo ovu utakmicu riješili u trećoj četvrtini. Napravili smo što smo željeli - došli u Houston i pobijedili u svije utakmice zaredom", rekao je Zubac nakon utakmice.

Clippersi su protiv Rocketsa igrali i prije tri dana te također pobijedili, a i tada je Zubac imao double-double učinak od 14 poena i 15 skokova uz čak 6 blokada i 3 asistencije. Nastavak je to dobrih igara koje on pruža u posljednje vrijeme. U posljednjih 8 utakmica upisao je čak 5 double-double učinka, a brojke su mu se podigle u tom razdoblju.

Zubac je u sezoni na prosjeku od 9,7 poena, 8,1 skokova, 1,4 asistenciju i 1 blokadu po utakmici uz 65,1% šuta. U ovih 8 utakmica brojke su se digle na 13 poena, 9.8 skokova, 2,4 asistencije, 1,1 blokadu i 66,1% šuta.

image

Ivica Zubac u posljednjih 8 utakmica

SOFA SCORE

Nismo slučajno u obzir uzeli razdoblje od 8 utakmica. Naime, u tim utakmicama za Clipperse više nije igrao Serge Ibaka koji je 10. veljače otišao u Milwaukee Buckse, a taj je trade očigledno olakšao situaciju Zupcu. Naime, Zubac se praktično cijelo vrijeme za minutažu borio s Ibakom i Isaiahom Hartensteinom, a uz to trener Clippersa Tyronn Lue često koristi i postave bez klasičnog centra. Zbog toga je hrvatski centar na prosjeku od 24,3 minute što je malo za startnog centra.

Ibaka ja otišao i konkurencija se smanjila pa je samim time i Zubac postao učinkovitiji. Rast minuta nije velik - igrao je 26,5 minuta u ovih 8 utakmica, ali je očigledno kako je pristup sada drukčiji, lakši. Hijerarhija je uspostavljena - Zubac je startni centar, dosta učinkoviti Hartenstein ga mijenja, a ne postoji više treća opcija na toj poziciji osim one bez klasičnog centra koja ipak nije primjenjiva za duže razdoblje. Kad je već tako, Zubac je svoju priliku iskoristio.

Linker
27. srpanj 2024 01:50