RONALD CORTES
MORALO SE DOGODITI

Evo kako je isključenje legende i kratka poruka ‘tvoji su‘ ispisalo novo poglavlje povijesnih NBA knjiga

Kreirana je povijest, na ispračaju 2020, dočekali smo prvu ženu koja je vodila NBA momčad
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. siječanj 2021. 08:52

Na ispraćaju 2020. godine dočekali smo prvu ženu koja je kao trener vodila momčad u utakmici NBA lige, bila je to Becky Hammon. Gregg Popovich je svojoj dugogodišnjoj asistentici ukazao povjerenje nakon što je početkom druge četvrtine isključen iz dvoboja San Antonija i Lakersa (107:121). Odlazeći s parketa prema svlačionici Coach Pop je uperio prst u nju i poslao sažetu poruku:

- Tvoji su.
I tako je kreirana povijest, Becky Hammon je ušla u povijest i uopće ne sumnjamo da je to Popovich dugo imao u glavi znajući da će mu se isključenje dogoditi prije ili kasnije.
- Pokušavam ne misliti o široj slici i ogromnom aspektu, jer bi me mogle zapljusnuti emocije - rekla je Hammon.
- Zbilja nisam imala vremena razmišljati o tome. Nisam imala vremena pogledati moj mobitel i uopće ne znam što se događa izvan dvorane.

Naravno da je Popovichev potez promocije Hammon imao itekakav medijski odjek, ali ona se za to na neki način pripremala odavno, a kao asistentica je među igračima stekla status svojim znanjem i razumijevanjem igre. Nitko joj ništa nije poklonio, već se u muškom svijetu nametnula onime što radi bolje od ostalih.

image
RONALD CORTES

- Kad je Pop isključen i kad je pokazao na mene, pokušala sam postaviti momke na prava mjesta, pokušala sam ih motivirati. Za sve nas je to bila situacija iz koje smo nešto naučili, ali ja bih voljela da sam pobijedila.
Samo što prvaci unatoč respektu prema Hammon, nisu imali razumijevanja.

- Ona je definitivno posljednjih godina ispunila očekivanja u svom poslu i Coach Pop joj je ukazao povjerenje - rekao je LeBron James.
- Baš je bilo lijepo slušati kako poziva akcije, proziva igrače... Ona je vrlo strastvena kad je riječ o košarci i ja joj čestitam, a čestitam i našoj ligi.

Hammon je kao košarkašica triput birana u All American igrajući za sveučilište Colorado State, u WNBA ligi je igrala za New York Liberty i San Antonio Stars, paralelno i u Europi gdje je uzela rusko državljanstvo i vodila tu reprezetaciju do olimpijske bronce 2008. u Pekingu. Po okončanju igračke karijere priključila se stručnom stožeru San Antonija, bilo je to 2014. godine. Otada je rasla u hijerarhiji i doista je bilo pitanje dana kad će se ovo dogoditi...

Linker
03. svibanj 2024 19:10