LeBron James je postao najbolji strijelac, ali ne i najbolji igrač NBA lige

 HARRY HOW Getty Images Via Afp
NIJE SVE U BROJKAMA

Evo zbog čega LeBron James ni nakon rušenja Jabbarovog rekorda nije najbolji košarkaš svih vremena

Možda nije pravedno, ali LeBronu su u borbi s Jordanom presudile neke stvari izvan parketa
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 08. veljača 2023. 15:01

‘Kralj‘ se popeo na novo prijestolje. LeBron James je napravio ono što smo znali da će napraviti ove sezone - prestigao je Kareema Abdul-Jabbara na vrhu liste najboljih strijelaca u NBA ligi svih vremena. Nakon toga postavlja se samo jedno pitanje: je li LeBron ovim rekordom postao najbolji igrač svih vremena?

Činjenica kako je LeBron prestigao Jabbara sigurno mu pomaže u borbi s Michaelom Jordanom, ali nije odlučujuća. Treći najbolji strijelac svih vremena je Karl Malone o kojem se u niti jednom kontekstu ne može raspravljati kao o najboljem svih vremena. LeBronu neće pomoći ni to da će karijeru završiti kao najbolji strijelac, četvrti asistent i najmanje osmi kradljivac svih vremena.

Jesu li u pitanju onda naslovi prvaka? To je brojka koja se svakako često uzima kao jako važna u vrednovanju nečije NBA karijere. Primjerice, koliko god znamo da bi Luka Dončić i Nikola Jokić karijeru mogli završiti u društvu top 10 najboljih košarkaša svih vremena, toliko će teško ući u tu raspravu ako svojim momčadima ne donesu barem po jedan prsten. No, ni to ne mora biti glavni kriterij jer bi Bill Russell, s 11 NBA naslova u kojima je bio glavni igrač momčadi, bio na samom vrhu bez ikakve rasprave. Jordan ih ima ‘tek‘ šest, a LeBron je trenutno na četiri naslova koja je ostvario s tri različite momčadi.

Što je to onda što će LeBrona uvijek ostaviti ispod Jordana?

The Decision. Odluka. LeBron James je bilo kakvu prednost nad Jordanom izgubio 8. srpnja 2010. godine kada je odlučio ‘odnijeti svoje talente u South Beach i priključiti se Miami Heatu‘. Nakon toga ništa nije bilo kao prije.

LeBron je imao sreću što je prvi pick 2003. godine imao Cleveland pa je praktično igrao u rodnom gradu jer je Akron, grad u kojem se rodio, od Clevelanda udaljen 60-ak kilometara. Odmah je postao najbolji igrač momčadi, do prvog nastupa u playoffu je došao u trećoj sezoni, a u četvrtoj je igrao svoje prvo NBA finale u kojem su ga ‘pomeli‘ Spursi Gregga Popovicha.

image

LeBron James

SOFASCORE

Jordan je svoje prvo NBA finale igrao u sedmoj sezoni, tada je i osvojio naslov, a Jamesov Cleveland je u sedmoj sezoni bio u silaznoj putanji. On je tada odlučio da je vrijeme da napusti Cavalierse, a to je učinio na vjerojatno najgori mogući način. Iskoristio je svoju ogromnu popularnost kako bi danima stvarao narativ oko svoje odluke o klubu u kojem će nastaviti karijeru, a onda ju je donio u posebno napravljenom TV-programu. ‘The Decision‘ je rušio rekorde gledanosti, u trenutku kada je LeBron objavio kako odlazi u Miami emisiju je gledalo 13,1 milijuna ljudti, ali to mu nikako nije pomoglo u stjecanju popularnosti.

Činjenica kako je najveća zvijezda NBA lige odlučila napustiti klub iz praktično rodnog grada i ujediniti se s još dvije superzvijezde, Dwyaneom Wadeom i Chrisom Boshom, kako bi došla do prstena, nije dobro sjela NBA obožavateljima. To je bio prvi put da se nešto tako dogodilo. Navijači Cavaliersa su palili njegove dresove, a LeBron je show napravio u onom pomalo groteksnom predstavljanju gdje je navijačima Heata obećao ‘ne šest, ne sedam naslova‘.

image

Kareem Abdul-Jabbar je čestitao LeBronu na rekordu

RONALD MARTINEZ Getty Images Via Afp

‘The Decision‘ je samo potvrdio kako se LeBron voli igrati GM-a, voli slagati momčadi. U Miamiju nije on slagao roster oko ‘velike trojke‘ jer je to ipak nemoguće pored Pata Raileyja, ali je on dogovorio spajanje s Wadeom i Boshom. Povratkom u Cleveland povećale su se i priče o njegovom utjecaju na slaganje rostera. U Cavsima su često igrali košarkaši iz Klutch Sports agencije kojoj i sam pripada, a koja je u vlasništvu njegovog prijatelja Richa Paula. Kulminiralo je sve u Lakersima kada je napravljen pritisak da mu se priključi Anthony Davis, a kasnije i sve ostalo što se događalo oko slaganja te momčadi, prije svega dovođenje Russella Westbrooka.

Neki će LeBrona ostaviti ispod Jordana jer mu nedostaju oni veliki trenuci, odnosno sudbonosne koševe u dva pohoda na naslov nije dao on nego Ray Allen i Kyrie Irving. Drugi će pak reći da je on dominirao snagom, dok je Jordan ipak bio elegantniji. Oba razloga su legitimna, baš kao što svoje adute za raspravu imaju oni koji smatraju da je LeBron ispred Jordana. No, dojam je da su ga ipak od naslova G.O.A.T.-a udaljile odluke koje na prvi mah nemaju veze s terenom. Možda nije pravedno, ali pravi pobjednici i takve stvari odrađuju pobjednički. LeBron to ponekad nije radio.

Linker
20. travanj 2024 01:32