STEVEN RYAN Afp
NBA TRADE

Gotova najveća priča prijelaznog roka: Harden odlazi, veliki transfer dobio potvrdu, Porzingis napušta Dončića

Porzingis više nije suigrač Luke Dončića, Mavericksi su Latvijca poslali u Washington
Piše: Toni RoićObjavljeno: 10. veljača 2022. 18:53

Ono što je u europskom nogometu zadnji dan siječnja ili kolovoza, kada u većini liga završavaju prijelazni rokovi za prodaju i kupovinu igrača, to je u košarkaškoj NBA ligi takozvani "trade deadline", koji ove godine pada na 10. veljače do 21 sat po srednjeeuropskom vremenu. Poslije toga, do kraja sezone više nema prijelaza igrača, koji su pod ugovorima.

U pravilu se klubovi s ambicijama nastoje pojačati, dok oni sa slabijim rezultatima već misle o sljedećoj sezoni i formiranju momčadi za budućnost, uz što veće oslobađanje manevarskog prostora u "salary capu", limitu novca kojeg ima svaki klub za igrački roster. Preciznije rečeno, uglavnom se žele riješiti skupih igrača, koji nisu opravdali uloženo, te imati više iznose na raspolaganju za dovođenje novih i boljih.

Glavna priča zadnjeg dana trgovine je James Harden i njegov odlazak u Philadelphiju iz Brooklyn Netsa. Dogodilo se očekivano, James Harden otišao je put Philadelphije uz Paula Millsapa, a u Brooklyn dolaze Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond i dva picka prve runde. Sada 32-godišnji bek odmah je aktivirao opciju produljenja ugovora do ljeta 2023. i to će mu donijeti oko 47 milijuna dolara zarade.

James Harden je došao u dosadašnji klub prošle sezone kada se stvarala "velika trojka" za pohod na šampionski prsten u kojoj su još bili Kyrie Irving i Kevin Durant, ali Durantova ozljeda i problemi Irvinga s necijepljenjem protiv Covida, odveli su Netse u još jednu sezonu u kojoj ne blistaju. Play-off im neće pobjeći, ali da su u ovom trenutku favoriti na izuzetno izjednačenom Istoku - nisu.

Tek treba vidjeti kako će se uklopiti Simmons nakon višemjesečnog neigranja i plaćanja milijunskih penala dosadašnjem klubu, a Brooklyn je pokušao u zadnjim satima za transfere dovesti i centra Indiane Milesa Turnera, ali taj posao ipak se nije dogodilo. Tako bi Drummond morao imati važniju ulogu na poziciji centra, koja je Netsima obrambeno najkritičnija i s nje primaju najviše poena.

image

== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

CHRISTIAN PETERSEN Afp

Inače, valja istaknuti kako je popularnom Bradi na ljeto isticao ugovor, pa tada Netsi ništa ne bi dobili. Slična situacija bila je 2019. u Torontu, koji je imao Kawhija Leonarda i njegov ugovor do kraja sezone. Dvojba je bila 'trade' ili ne, a Toronto ga je tada odlučio zadržati i - pogodio. Leonard je odveo Raptorse do povijesne titule prvaka NBA lige jednog kanadskog kluba, a "highlight" te sezone je ona čuvena Leonardova trica preko ruke Joela Embiida u odlučujućoj utakmici na Istoku protiv Sixersa.

Toronto ima i ove sezone vrlo dobru momčad, a zadnjeg dana transfera napustio ga je Slovenac Goran Dragić, ali neće ostati u San Antonio Spursima s kojima je obavljena razmjena. Veteran Thadeus Young i Drue Eubanks dolaze u Raptorse, kao i pick prve runde drafta 2022. godine.

Sada će San Antonio otkupiti ugovor i Dragić će postati slobodan igrač, koji ima pravo potpisa za nekog drugog bilo kada. Za njega se bore Dallas, Milwaukee, Chicago i Los Angelas Clippersi, a najzanimljivija opcija bilo bi spajanje Slovenaca Luke Dončića i Dragića u Mavericksima.

No, manje su šanse za to nakon drugog najzvučnijeg transfera zadnjeg dana trgovanja, što je Dallasovo odricanje od Latvijca Kristapsa Porzingisa, koji je novi igrač Washingtona. Bek Spencer Dinwiddie i latvijski "snajper" Davis Bertans došli su u klub iz Texasa.

Visoki latvijski centar "meke ruke", bio je doveden iz New Yorka kao potencijalni franšizni igrač, ali nije ozljedama skloni Porzingis taj kalibar, pa nije iznenađenje ni njegov trade.

Aktualni prvak Milwaukee ušao je zadnjeg dana u opsežni manevar u kojem su sudjelovala još tri kluba, pa je tako Donte DiVincenzo otišao u Sacramento, a Semi Ojele i Rodney Hood u LA Clipperse. Oni su pak Sergea Ibaku ustupili Milwaukeeju.

Sacramento se odrekao i najvećeg promašaja iz drafta 2018. i povijesnog propuštanja uzimanja Luke Dončića. Tada je krilni centar Marvin Bagley bio izbor Kingsa, a sada je završio u jednom od najlošijih klubova lige Detroitu u trampi za Josha Jacksona i Treya Lylesa.

Charlotte se bori za play-off na Istoku, pa je dovela centra Washingtona Montrezla Harrella u zamjenu za Vernona Carneya i Isha Smitha. Boston je pak imao zamjenu Josha Richardsona za beka San Antonija Dericka Whitea, dok je Nijemac Dennis Schroder poslan u Houston, koji je Celticsima ustupio centra Daniela Theisa, te Enesa Freedoma i Bruna Fernandaa.

Što se tiče hrvatskih košarkaša, jedino je ozlijeđeni Dario Šarić mogao doći u obzir za razmjenu. Njegov Phoenix ima najbolji omjer u ligi, nakon poraza u prošlogodišnjem finalu, definitivno želi otići do kraja ove godine i tražio je neko pojačanje, ali na kraju ga je našao bez diranja Šarića. Najprije je za novčanu odštetu doveden Aaron Holiday iz Washingtona, a onda su vratili i bivšeg igrača, krilo Torreya Craiga, a za njega su Indiani ustupili Jalena Smitha. Tako je kompletirana momčad Sunsa za pohod na naslov prvaka...

Linker
26. travanj 2024 00:49