Dario Šarić

 Frank Gunn/zuma Press/profimedia
NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Hoće li se Šarić vratiti u Europu ili boriti za novi ugovor? Prije svega bi mogao dobiti NBA prsten prvaka

"Trejd u Oklahomu za njega je igrački dobar", smatra Šarićev agent Miško Ražnatović
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. veljača 2023. 10:08

Ako se Phoenix Sunsi na pogon Kevina Duranta dokopaju NBA naslova, onda će prsten za prvaka dobiti i Dario Šarić, hrvatski reprezentativac, koji će u travnju napuniti 29 godina. I koji je u foto-finišu prijelaznog roka završio u Oklahomi.

Šarić taj prsten za prvaka neće dobiti na terenu, njemu će ga NBA liga dostaviti poštom, a zavrijedio ga je jer je u ovoj sezoni, ako sve to bude tako, igrao za Sunse.

Naravno, scenarij je to kojemu se Dario Šarić nije nadao. Posebno kad je unazad mjesec i pol dana odigrao za Sunse nekoliko dojmljivih partija i kad se činilo da mu Monty Williams sve više vjeruje.

Bolje stoje od Lakersa

Nije ispalo tako, Šarić je završio u trejdu kako bi Sunsi uštedjeli nekih 11 milijuna dolara poreza na luksuz koji je ozbiljno narastao kad je u Arizonu sletio Kevin Durant. Procjena je bila da u Phoenixu mogu i bez Šarića, kao što će moći i bez Dariusa Bazleyja, koji iz OKC-a stigao u razmjeni u Sunse.

Čim je ovaj posao objavljen, a bilo je to nešto više od sat vremena uoči deadlinea, postalo je jasno da je Šarić u dosta izazovnoj situaciji. Njemu na ljeto istječe ugovor, postat će slobodan igrač, a pravo je pitanje koliko će u preostalom dijelu sezone Šarić uopće stići pokazati da je još uvijek zanimljiv projekt za bilo koji novi NBA ugovor. U Oklahomi će Dario Šarić biti veteran, a mlada momčad igra zanimljivo i svi joj predviđaju svijetle dane. Uostalom, pobjedu su daleko od play-ina, stoje na ljestvici čudesno jakog Zapada bolje od, recimo, LA Lakersa. I Mark Daigneault, trener OKC-a, nema razloga mijenjati sustav koji se pokazao dobrim i u kojemu blista Shai Gilgeous-Alexander.

Dario Šarić je, pak, u poziciji, iako je vremena za dokazivanje manje, u kakvoj je bio na početku sezone Bojan Bogdanović. Razmijenjen je u perspektivne, ali jako zelene Pistonse. Doveden je kako bi bio mentor te mlade momčadi i čim je u uvodnim utakmicama sezone potvrdio da to može biti potpisao je novi ugovor, vrijedan 40 milijuna dolara, sve do 2025. godine. Bogdanović je znao da je to što je potpisao novi ugovor ne znači da neće moći završiti u nekom trejdu, a kako je sezona odmicala postojala je sve ozbiljnija priča po kojoj su ga željeli u svom dvorištu neki aspiranti na naslov.

Ključna dva mjeseca

LA Lakersi su do posljednjih sati prijelaznog roka bili najizglednija opcija, uključio se u tu akciju glavom i bradom sam LeBron James, ali Detroit je spustio rampu. Procjena je Pistonsa da je Bojan Bogdanović idealan mentor i za sljedeću sezonu kad Detroit želi napadati doigravanje i stoga nisu pristali na trejd bez da na drugoj strani dobiju doista nemoralnu ponudu.

Dario Šarić bi mogao istražiti Bogdanovićev put u Pistonsima i primijeniti ga na svoje dane u Oklahomi. Mogao bi pokazati do konca sezone da je sposoban biti mentor mladoj momčadi i kao takav sudjelovati u njezinom razvoju, ali pri tome zaraditi na ljeto i novi ugovor u Oklahomi.

U tom scenariju će za Šarićevu NBA budućnost sljedeća dva mjeseca biti ključna. Naravno, sve skupa neće ovisiti samo o tome koliko će se naš reprezentativac truditi, jer kako bi pokazao koliko vrijedi morat će imati i prostora u minutaži. U toj matrici je Bogdanovićeva situacija bila neusporedivo lakša, jer on je u Pistonsima odmah uskočio u petorku i trideset plus minuta. Dario Šarić s obzirom na razvoj svoje karijere u kojoj su mu najbolji dani bili u uvodnim partijama koje je odigrao za Sixerse, a sve ostalo nije bilo na toj razini, tretman poput Bogdanovićeva teško može očekivati.

image
Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

S druge strane, ako se to i ne dogodi, neće to biti kraj svijeta. Dario Šarić uvijek može istražiti opcije u Europi, a ako se pojavi na euroligaškom tržištu ne treba sumnjati kako će se za njegove usluge otimati najveći europski klubovi.

Ili, mogao bi Dario Šarić umjesto putem Bojana Bogdanovića krenuti putem Marija Hezonje.

Samo godinu dana mlađi od Šarića, onoga trenutka kad je odlučio da se vraća u Europu, Mario Hezonja donio je, pokazat će se, vrlo dobru odluku. U Panathinaikosu se privikavao na povratak u Euroligu, u Uniksu je eksplodirao da bi sada u Real Madridu, kao važan dio rotacije, napadao naslov prvaka Europe.

Je li to put kojim bi mogao nastaviti Dario Šarić, ostaje za vidjeti. Međutim, sudeći prema onome što nam je kazao Šarićev agent, Miško Ražnatović, povratak u Europu nije opcija...

- O tome nitko ne razmišlja, niti je povratak u Europu opcija. Sve ide u smjeru da Šarić na ljeto ima novi ugovor.

Imat će on svoje minute

Kako uopće Ražnatović gleda na razmjenu u kojoj je Šarić završio u Oklahomi?

- Dosta se transfera dogodilo, a postoje i situacije da netko dobije igrača pa ga odmah otpusti. Međutim, ovo sa Šarićem nije ta priča, jer u Oklahomi odavno o njemu imaju jako dobro mišljenje. I on će imati svoje minute na terenu, a to je važno jer mu na ljeto istječe ugovor. On je sada zdrav, u zadnja dva mjeseca imao je minutažu, ali bilo je teško sve predvidjeti s obzirom na razmjene koji su se događali. Ovaj trejd u Oklahomu za njega je igrački dobar. Stiže u mladu momčad, ali i u momčad koja ima svoje ambicije već ove sezone, jer žele igrati play-in. I tu će im Šarić pomoći, jer dolazi u dobroj formi, a dobar nastavak sezone će mu i omogućiti isto takav ugovor na koncu sezone - zaključuje Miško Ražnatović.

I dok Darijev agent isključuje mogući povratak u Europu, sportski direktor hrvatske reprezentacije i izbornik do kraja mjeseca, Aco Petrović, ovako vidi rasplet situacije oko Šarića.

- Što se tiče reprezentacije, mislim da će Dario do 20. srpnja riješiti svoj status.

A kakva ga klupska budućnost čeka?

- Tu treba biti racionalan. Šiši je u idealnim godinama, posjeduje kvalitetu i bez obzira na financijski okvir, jer do sada nije igrao za malen novac, Šarić sada mora ući u projekt u kojemu će igrati. Postoje li za tako što jamstva u NBA ligi, ili bi mu novi zamašnjak bio povratak u Euroligu, ostaje za vidjeti. Činjenica jest da on nije igrao, kumovala je tu i ozljeda, onoliko koliko smo se svi nadali. No, sada bi prioritet za njega trebao biti klub u kojemu će igrati - zaključio je Aco Petrović.

Miško Ražnatović misli da će to biti baš - Oklahoma City.

Biyombo: Tek su mi u autobusu rekli da je Dario otišao

Koliko nepredvidljiv i prevrtljiv može biti posljednji dan prijelaznog roka u NBA ligi, u kojem skoro nitko nije siguran da neće biti transferiran u neki drugi klub, govori i slučaj Darija Šarića, odnosno njegovi posljednji sati u Phoenixu.

- Nisam imao pojma da je razmijenjen. Mislio sam da je prijelazni rok završen i da su svi naši igrači ostali. Kad sam ulazio u autobus, netko me pitao “jesi li razgovarao sa svojim prijateljem? Na putu je za zračnu luku” - opisao je njegov dojučerašnji suigrač iz Sunsa, Bismack Biyombo.

Linker
07. svibanj 2024 03:21