Ivica Zubac
 MIKE EHRMANN
SVE ZBOG CENTRA?

Hrvat je glavni razlog zbog kojeg je legendarni trener dobio otkaz i to nakon sedam dugih godina?

Docu Riversu spočitava se što je u odsudnim trenucima više koristio Montrezla Harrella.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. rujan 2020. 15:07

Kako javlja The Athletic, odnosno novinar tog portala Jovan Buha, Doc Rivers je nakon sedam godina dobio otkaz u Clippersima zbog našeg Ivice Zupca. Naime, nakon što su Clippersi, jedni od najvećih favorita za naslov NBA prvaka ove sezone, ispali već u polufinalu Zapada od Denvera, koji je okrenuo 1-3 u seriji, Riversi i vlasnik kluba Steve Ballmer odradili su nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o tome što je krenulo krivo, kakva je budućnost kluba i kakvu bi košarka ova momčad trebala igrati...

I tu je došlo do razilaženja u mišljenjima pa je Doc Rivers postao bivši trener Clippersa.

Prema informacijama The Athletica, jedan od ključnih razloga otkaza je Riversovo inzistiranje da u doigravanju otvori što više minuta Motrezlu Harrellu, najboljem šestom igraču lige ove sezone, na uštrb startnog centra Zupca. S tim da je problem još i dublji jer je vlasnik Ballmer na tom primjeru zaključio kako njegov trener nije sklon razvijanju mlađih igrača.

image
Doc Rivers
DOUGLAS P. DEFELICE

Iako je Harrell u konačnici kroz doigravanje igrao manje od našeg reprezentativca, u njegovih 18,7 minuta po utakmici Clippersi su imali najgori "net-rating" (-11,6), dok je to padalo na katastrofalnih -30,1 dok je Harrell bio na parketu s glavnim igračima Kawhijem Leonardom i Paulom Georgeom.

S druge strane, Clippersi su sa Zupcem na terenu imali "net rating" +17,7, odnosno +11,1 kad je ovaj dijelio parket s Leonardom i Georgeom.

Košarka nije matematika, statistika je često poput bikinija - otkriva puno, ali skriva najvažnije - no u ovom slučaju brojke ipak ne varaju jer je Zubac neupitno nudio bolji "match-up" i protiv Dallasa u prvom krugu, i protiv Denvera u konferencijskom polufinalu pa su se u klubu otvoreno pitali zar trener ne vidi koji je igrač produktivniji.

To pak nije pokolebalo Riversa, koji je unatoč svemu i dalje bio uvjeren da je Harrell bolji igrač, iako je ovaj propustio svih osam utakmica razigravanja "pod balonom" u Orlandu te se u momčad vratio tek za početak doigravanja. I pritom nije uspio uhvatiti formu u kojoj je igrao od početka do prekida sezone.

Kako bilo, Clippersi u sad u procesu izbora novog trenera kod kojeg bi - očito je - Zubac trebao imati dobar status, što je dobra vijest za našeg igrača, ali ključno će ipak biti mišljenje najvećih zvijezda s obzirom da Leonard i George u ugovorima već sljedeće ljeto imaju svoje "+1" opcije...

Linker
25. travanj 2024 06:48