Jabari Smith, Chet Holmgren i Paolo Banchero

 PROFIMEDIA
BIT ĆE NEIZVJESNO

Hrvatska dobiva novog NBA igrača? Tri mlade zvijezde bore se za vrh, evo tko bi mogao biti prvi pick drafta

Noćas u 1:30 počinje izbor sveučilišnih igrača za novu sezonu.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 23. lipanj 2022. 16:51

NBA sezona je završila prije sedam dana, a nova već počinje. Naravno da košarkaši neće na parket još mjesecima, barem oni najbolji koji ne igraju Ljetnu ligu, ali čelnici najbolje košarkaške lige na svijetu su već odavno posložili kalendar tako da neprestano zadržavaju interes na svojem proizvodu. Tako večeras praktično počinje slaganje momčadi za sljedeću sezonu i to zbog NBA drafta.

I ovogodišnji draft će se održati u Brooklynu, a svim ljubiteljima NBA lige posljednjih je dana i tjedana u fokusu tko će biti izabran prvim pickom. Ove godine nema izrazitog talenta koji se izdiže iznad ostalih pa se ne može sa sigurnošću reći tko će biti broj jedan. Ipak, jasno je da će se prvi pick tražiti među ova tri igrača: Jabari Smith, Chet Holmgren i Paolo Banchero.

Ono što je zanimljivo o ovogodišnjim potencijalnim top pickovima je činjenica da se redom radi o visokim igračima koji igraju na pozicijama krilnog centra ili centra. Svaki od njih može donijeti dosta dobroga svojim novim momčadima, ali niti jedan nije sigurna oklada da će postati vođe tih momčadi.

Sudeći po vijestima koje stižu iz SAD-a posljednjih dana, a koje je danas potvrdio i ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski, Orlando Magic bi prvim pickom mogao uzeti Smitha. On je odigrao jednu sezonu na sveučilištu Auburn i imao prosjek od 16,9 poena, 7,4 skoka, 2 asistencije, 1,1 ukradenu loptu i 1 blokadu po utakmici. Najveća njegova prednost je što s visinom od 208 centimetara ima sjajan šut, neki će reći i najbolji u cijeloj generaciji. Igra dobro u obrani, a nije loš ni u postavljanju blokova pa će igra pick'n'rolla s njim biti teška za braniti. Kao najveću slabost ističu činjenicu da nije dobar kreator, odnosno da ovisi puno o loptama koje dobije od svojih suigrača.

Drugi pick drži Oklahoma, a njihov izbor bi, prema Wojnarowskom, trebao biti Holmgren. On je igrao na sveučilištu Gonzaga i imao prosjek od 14,1 poen, 9,9 skokova, 3,7 blokada i 1,7 asistencija po utakmici. S obzirom na to da je visok 213 centimetara treba istaknuti da ima sjajan postotak šuta za tri poena - 39%, a to mu je jedna od najvećih snaga. Holmgren ima dobar šut, ali i pregled igre pa često stvara dobre prilike za suigrače. Odličan je u pick'n'roll akcijama, a 3,7 blokada po utakmici dovoljno govori koliko je dobar u obrani reketa. Čovjek bi rekao idealan centar, ali postoji jedan jako veliki problem - Holmgren ima samo 90-ak kilograma na svoju visinu i teško će s tim fizikalijama uspjeti u NBA ligi, a svi se pitaju hoće li izgubiti na šutu kada (ako) dobije na masi.

Houston bi trećim pickom trebao uzeti Banchera koji je svoju sveučilišnu sezonu odradio na Dukeu gdje je imao prosjek od 17,2 poena, 7,8 skokova, 3,2 asistencije i 1,1 ukradenu loptu. Visok je 208 centimetara, a za razliku od Holmgrena, Banchero sa svojih 113 kilograma ima tijelo već spremno za NBA ligu. Prebrz je za visoke igrače, presnažan na niske i zna odlično koristiti situaciju kada ga čuva nedorasli protivnik. Igra odlično 'jedan-na-jedan', ima sjajan ulaz, ali i pregled igra te je spreman uvijek razigrati suigrače. Napadački je odličan, ali problem je što u obrani ne izgleda dobro. Ima tijelo s kojim bi mogao postati dobar obrambeni igrač, ali to do sada definitivno nije pokazao.

Ako poredak prve trojice i ne bude ovakav, vrlo vjerojatno će upravo oni biti izabrani na početku drafta, a nakon toga je teško prognozirati što će se dogoditi. Postoji desetak igrača koji intrigiraju skaute - Jaden Ivey, Bennedict Mathurin, Keegan Murray, Shaedon Sharpe, Dyson Daniels, Ousmane Dieng, Jalen Duren, Johnny Davis, Jeremy Sochan, Ochai Agbaji, AJ Griffin... Za svih njih se predviđa 'lutrijski' izbor, odnosno pozicija među prvih 14 pickova, ali nema konsenzusa oko točnog rasporeda.

image

Karlo Matković (s loptom)

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Ono što zanima ljubitelje hrvatske košarke je činjenica da bi noćas mogli dobiti 25. Hrvata izabranog na draftu. Riječ je o Karlu Matkoviću, hrvatskom reprezentativcu koji je prošlu sezonu igrao za srpsku Megu. On već neko vrijeme boravi u SAD-u na takozvanim 'workoutima', odnosno probama s momčadima, a na njega je upozorio i John Hollinger, slavni novinar The Athletica. Naime, Matković se bio povukao s drafta, ali je samo sat vremena kasnije njegovo ime vraćeno među igrače koji izlaze na ovogodišnji draft. Hollinger taj potez objašnjava kako je Matković dobio garanciju od neke momčadi da će biti izabran noćas. Vjerojatno u drugoj rundi, a to znači da neće još otići u NBA ligu nego će taj klub imati pravo na njega u budućnosti. Kao najizgledniji klubovi koji bi ga mogli uzeti se spominju Minnesota i New Orleans.

Mega bi mogla imati igrača i u prvoj rundi drafta. To je Nikola Jović čije se ime spominje u kontekstu Denvera koji ima 30. pick na draftu. Jović je dugo proveo na treninzima u Denveru, tamošnji mediji su se raspisali da je zadovoljio skaute pa bi Nikola Jokić mogao u Nuggetsima dobiti suigrača s kojim dijeli klub iz kojeg je došao, ali i gotovo cijelo ime.

Draft počinje u 1:30 po hrvatskom vremenu.

Hrvati izabrani na NBA draftu

1986. - Dražen Petrović (60. pick, Portland)
1987. - Franjo Arapović (159. pick, Atlanta) *
1989. - Dino Rađa (40. pick, Boston)
1990. - Toni Kukoč (29. pick, Chicago)
1991. - Žan Tabak (51. pick, Houston)
1998. - Bruno Šundov (35. pick, Dallas)
1999. - Gordan Giriček (40. pick, Dallas)
2000. - Dalibor Bagarić (24. pick, Chicago)
2000. - Josip Sesar (47. pick, Seattle) *
2002. - Mario Kasun (40. pick, LA Clippers)
2003. - Zoran Planinić (22. pick, New Jersey)
2005. - Roko Leni Ukić (41. pick, Toronto)
2006. - Damir Markota (59. pick, San Antonio)
2007. - Stanko Barać (39. pick, Miami) *
2008. - Ante Tomić (44. pick, Utah) *
2009. - Goran Suton (50. pick, Utah) *
2011. - Bojan Bogdanović (31. pick, Miami)
2012. - Tomislav Zubčić (56. pick, Toronto) *
2014. - Dario Šarić (12. pick, Orlando)
2015. - Mario Hezonja (5. pick, Orlando)
2016. - Dragan Bender (6. pick, Phoenix)
2016. - Ante Žižić (23. pick, Boston)
2016. - Ivica Zubac (32. pick, LA Lakers)
2019. - Luka Šamanić (19. pick, San Antonio)


Napomena: Arapović, Sesar, Barać, Tomić, Suton i Zubčić nisu nikada igrali u NBA ligi, a Stojko Vranković, Damjan Rudež i Duje Dukan su igrali u NBA ligi iako nisu bili izabrani na draftu.

Linker
24. travanj 2024 17:18