USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA
NBA DOIGRAVANJE

Hrvatu jako važna uloga u najiščekivanijem okršaju prvog kruga, Slovenac mu već petu godinu zagorčava život

U nedjelju se susreću Clippersi našeg Zupca i Dončićevi Mavericski
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. travanj 2024. 20:01

U nedjelju navečer (21.30) udobno se smjestite u fotelju i pripremite se za novi veliki obračun LA Clippersa i Dallasa, treći put u prvom krugu doigravanja u zadnjih pet godina. Premda se oba sastava po mnogo čemu razlikuju u odnosu na doigravanja iz 2020. i 2021. - Clippersi su tada slavili u šest, odnosno u sedam utakmica - mnogi glavni likovi i dalje su na parketu. Stoga je okršaj LA Clippersa i Dallasa i označen kao najiščekivaniji u prvoj rundi play-offa.

Mi ćemo ga u Hrvatskoj posebno motriti zbog Ivice Zupca, našeg najboljeg centra i u ovom trenutku Hrvata koji ima daleko najbolji status u NBA ligi. Zupca čeka jedan od najtežih zadataka u svijetu košarke, a to je zaustaviti Luku Dončića koji će kroz “pick” uporno tražiti da mu Zubac bude taj koji će ga pokušati obraniti. Što mu u prethodnim utakmicama često nije polazilo za rukom.

Statistički nevjerojatno potkovani analitičari koji prate NBA izvukli su podatak kako je od početka sezone 2020./2021. pa sve do danas Dončić preko Zupca gađao 46 trica, od kojih je pogodio 22 ili fenomenalnih 48 posto. Nisu izvukli i podatak koliko je Dončić puta prošao pokraj Zupca, te otišao na polaganje.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Što je s Leonardom?

Prijašnjih godina trener Lue i Clippersi često su stoga pokušavali Dončića zaustaviti s nižim i bržim centrom, ali ove su sezone potpuno odustali od takvih pokušaja. Lue kao trener jednostavno previše cijeni Zupca i benefite koje im donosi na parketu, a i James Harden kao play i motor momčadi inzistira na tome da stalno radi pick-and-roll baš sa Zupcem. I u mnogim utakmicama suparnici nisu imali rješenje za takvu igru Clippersa.

Clippersima je stoga pitanje Zupca jedno od strateških u pripremi utakmica s Dallasom. Složiti obranu tako da Zubac bude što manje izložen tome da mora “iskočiti” i čuvati Dončića. Clippersi s druge strane Zubac treba kako primirio Daniela Gafforda koji odlično skače u napadu te ima nevjerojatnu realizaciju od 78 posto. Naravno da je velika većina tih koševa posljedica sjajnih dodavanja Dončića i da su u pitanju polaganja ili zakucavanja.

Međutim, Clippersi imaju i drugih velikih problema. Prije svega pitanje povratka Kawhija Leonarda. On je posljednji put igrao 31. ožujka u Charlotteu, što znači da je bez utakmice 50 dana. Tyronn Lue izrazio je optimizam da će se Leonard uskoro vratiti, ali sve je više tvrdnji kako to neće biti od prve utakmice protiv Dallasa. Ako uopće postoji igrač koji može nadigrati Dončića, onda je Leonard svakako jedan od njih. Znamo da je sjajan napadač, ali i još bolji obrambeni igrač. Veliko je pitanje jesu li Clippersi uopće favoriti protiv Dallasa, ali bez Leonarda će malo tko na njih staviti novce.

Dallas je donedavno slovio kao sjajna napadačka momčad, koja s tandemom Dončić - Irving može zatrpati koš svakog suparnika. S druge strane, problem je bila vrlo porozna obrana koja ja bila spremna primiti toliko da čak ni Dončić i Irving ne bi mogli toliko zabiti. S dolaskom Gafforda i Washingtona i to se promijenilo. Dallas je s njima bio vodeći u ligi s omjerom 23-7 prije nego što je u zadnje dvije utakmice odmarao sve glavne igrače čuvajući ih za play-off. Takav preobražaj dogodio se i zbog toga što je s novim dvojcem u momčadi Dallas odjednom postao jedna od najboljih obrambenih momčadi lige.

Vidjet ćemo koliko su ti dečki sposobni tako dobro igrati i u doigravanju u kojem nemaju iskustva. U Dončića i Irvinga nećemo sumnjati. A Clippersi realno imaju zadnju priliku napraviti nešto veliko, odnosno, osvojiti premijerni naslov, s trojcem Leonard - George - Harden. George je zdrav, Harden se oporavio od ozljede ramena, čeka se još samo Leonard. Zubac je pak uvijek tu...

Linker
19. travanj 2024 20:03