Steph Curry je vodio Golden State do pobjede

 ELSA Afp
WARRIORSI IZJEDNAČILI

I otac Stepha Curryja se hvatao za glavu dok je ovaj uništavao Boston: ‘Ponekad ga uzimamo zdravo za gotovo‘

Steph Curry je postigao 43 poena uz šut 14/26, odnosno 7/14 za tricu, a imao je i 10 skokova te 4 asistencije.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. lipanj 2022. 23:11

Igrala se posljednja četvrtina četvrte utakmice NBA finala, na semaforu je ostalo nešto više od 100 sekundi do kraja utakmice, a Golden State je imao vodstvo 97:94 i loptu u rukama. Steph Curry ju je prenio preko centra i poslao Draymondu Greenu koji je sačekao da se Curry za djelić sekunde oslobodi svojeg čuvara Derricka Whitea te je vratio loptu do najboljeg šutera u povijesti košarke. Nastavak akcije je bio jednostavan - Curry se korakom unatrag dodatno odvojio os Whitea i digao na šut. Splash. Lopta je ovaj put i dodirnula malo obruč, nije prošla samo kroz mrežicu, ali se tako poznati zvuk čuo.

Curry je postigao još jednu tricu, sedmu na utakmici te odveo Warriorse do 6 poena razlike. Ime Udoka, trener Bostona, je zatražio time-out, a kamera u tv-prijenosu je pokazala Della Curryja, 57-godišnjeg Stephovog oca i također nekada sjajnog šutera. Dellova reakcija je dovoljno rekla što je njegov sin napravio u toj akciji, ali i cijeloj utakmici. Iako je puno puta gledao kako Curry luđačkim šutevima probija protivničke obrane, Dell nije mogao nego da se uhvati za glavu. Kako je ovo uopće moguće, kao da se pitao.

"Ono što ovaj čovjek radi je nevjerojatno. Ponekad uzimamo zdravo za gotovo njegovu odlučnost da izađe na teren i stavi cijelu momčad na svoja leđa", rekao je nakon utakmice Klay Thompson komentirajući Curryjevu predstavu u pobjedu Golden Statea 107:97 u Bostonu i povratku serije u San Francisco s rezultatom 2-2. Curry je odigrao uistinu maestralno, bio na parketu 41 minutu te postigao 43 poena uz 10 skokova i 4 asistencije. Ukupni šut mu je bio 14/26, za tricu 7/14, a promašio je jedno od 9 slobodnih bacanja.

image

Derrick White nije mogao zaustaviti Curryja

ELSA Afp

"Osjećao sam kao da svima moram pokazati da smo mi ovdje večeras. Publici, Bostonu, našoj momčadi, tko god je želio da vidi našu energiju morao sam mu je pokazati", izjavio je Curry nakon utakmice za koji je bio i upitan hoće li nastupiti. Naime, u prošloj utakmici on je dobio jedan udarac u koljeno, ali je 48 sati između dviju ogleda proveo u potpunoj regeneraciji i bio potpuno spreman da u Bostonu napravi svoj show. Od početka utakmice odlučio je svima dati do znanja da je ovo njegova utakmica što je i bila.

"Boston ima jednu od najboljih obrana u cijeloj ligi - visoki su i snažni na svakoj poziciji, a činjenica da Steph igra s takvim pritiskom cijelu utakmicu te je i dalje sposoban igrati na ovoj razini u napadu, ali i u obrani govori koliko je on snažan. Mislim da nikada u karijeri nije bio snažan kao sada", hvalio je 34-godišnjeg šutera njegov trener Steve Kerr.

Curry je i u ovoj utakmici koristio recept kojeg je Golden State izumio u drugoj utakmici serije, a posebno ga koristio u trećoj. S loptom u ruci je pažljivo čekao da mu suigrači postave blok, a često i dva, u kojima bi zastajao njegov primarni čuvar, najčešće Marcus Smart, a onda je Curry koristio situaciju u kojoj ga je preuzimao Bostonov centar. Uglavnom je tražio igru protiv Ala Horforda, ali nije se bojao ni Roberta Williamsa. Koliko god oni igrali dobru obranu, ipak su prespori za Curryjeve driblinge i korak unatrag prilikom šuta. Posebno je to slučaj jer Curry ne bira udaljenost s koje će opucati - njemu je udaljenost od 10 metara više-manje ista kao ona sa 7,24. Kada mu je krenulo, više nije ni tražio igru protiv visokih igrača - driblao je i stvarao prostor i protiv Whitea ili bilo koga drugog koji ga je čuvao.

Curry je u ovoj utakmici dobio pomoć od Klaya Thompsona (18 poena), Andrewa Wigginsa (17 poena i čak 16 skokova), ali napokon i od Jordana Poolea (14 poena) kojem je ovo bila najbolje utakmica u seriji. S druge strane Draymond Green opet nije bio na svojoj razini (samo 2 poena uz šut 1/7, ali ipak i 9 skokova, 8 asistencija i 4 ukradene lopte) pa ga Kerr nije koristio previše u zadnjoj četvrtini. U razdoblju u kojem je Green bio na klupi Warriorsi su napravili i odlučujući preokret za pobjedu.

"Naravno da nisam oduševljen što nisam bio na parketu u zadnjoj četvrtini u utakmicu u kojoj smo morali pobijediti, ali tako je trener odlučio i ja moram to prihvatiti", izjavio je Green nakon utakmice dok je Kerr samo komentirao da nikada ne voli da su mu igrači zadovoljni što sjede na klupi.

image

Curry je odigrao maestralno, Tatum nije

ELSA Afp

Kerr je iznenadio i na početku utakmice kada je u petorku stavio Otta Portera umjesto Kevona Looneyja kako bi imao više napadačkih opcija na parketu pa sada očekujemo da vidimo kako će Udoka odgovoriti za sljedeću utakmicu. Boston nikako ne može da nađe rješenje za Curryja, ali ni Jayson Tatum nikako da odigra savršenu utakmicu u finalnoj seriji. Imao je u ovoj utakmici 23 poena, 11 skokova i 6 asistencija, pogodio i 4 trice iz 8 pokušaja, ali mu je šut za dva poena bio tek 4/15, izborio je samo 5 slobodnih bacanja, a od 6 izgubljenih lopti sve su uglavnom bile neforsirane. Tatum se često 'zabije' pod protivnički koš i onda pokušava dodati nekom suigraču, ali to ne ide.

Boston je dobio dobru utakmicu od Jaylena Browna (21 poen), Marcusa Smarta (18 poena) i Derricka Whitea (16 poena), ali za naslov prvaka treba im Tatum koji igra poput superstara. Ili poput Curryja, ako vam je tako lakše. A Celticsi moraju nešto napraviti i kako bi barem usporili Stepha. Ako je to uopće moguće.

Linker
25. travanj 2024 06:28