Jokić se sada popeo na listi najboljih Europljana u NBA ligi

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
NA KROVU EUROPE

Ispred Jokića sada je ostao samo još jedan Europljanin, ali samo je pitanje vremena kada će Srbin i njega prestići

Nakon naslova prvaka za Denver postavlja se pitanje gdje se Jokić nalazi u kontekstu najboljih Europljana u NBA ligi
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. lipanj 2023. 19:30

Nikola Jokić je NBA prvak. Srpski košarkaš je odveo Denver Nuggetse do prvog naslova u povijesti ovog kluba, a on je zasluženo uzeo nagradu za MVP-a finala što i nije čudno kada se vidi da je imao prosjek od 30,2 poena, 14 skokova, 7,2 asistencija i 1,4 blokadu, sve to uz 58,3% šuta te 42,1% za trice.

Cijelo doigravanje Jokić je završio gotovo s triple-double prosjekom. Imao je 30 poena po utakmici uz 13,5 skokova, 9,5 asistencija, 1,1 ukradenu loptu i jednu blokadu uz 54,8% šuta te 46,1% za trice. To su bolje brojke nego iz regularne sezone kada je imao 24,5 poena, 11,8 skokova, 9,8 asistencija i 1,3 ukradenu loptu. To mu nije bilo dovoljno za treću uzastopnu titulu MVP-a sezone koja je otišla u ruke Joelu Embiidu, ali vjerujemo da bi centar Philadelphije mijenjao tu nagradu za prsten kojeg će Jokić dobiti na prvoj utakmici sljedeće sezone. Sigurni smo kako bi srpski košarkaš obje svoje ranije MVP titule bacio u smeće da mu kažu da je to potrebno u situaciji kada je osvojio naslov prvaka. Jer zbog toga se igra košarka.

S obzirom na cijelu NBA karijeru čovjeka kojeg su Nuggetsi 2014. izabrali na draftu s 41. pickom, legitimnim se postavlja pitanje gdje ćemo sada smjestiti Jokića u kontekstu najboljih Europljana koji su igrali u NBA ligi. Pisali smo o toj temi prije početka finalne serije te naglasili kako se puno toga može promijeniti ako Jokić odvede Denver do naslova. To se i dogodilo pa su sada stvari takve da se Srbin može smatrati drugim najboljim europskim košarkašem u NBA ligi. Naglašavamo kako je riječ samo o karijeri u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu jer kada bi se u obzir uzimale i druge stvari, onda je stvar ipak malo kompliciranija.

image

Chicago Bulls forward Toni Kukoc puts up shot against the Miami Heat as coach Phil Jackson(R) watches in the first quarter 04 April at the United Center in Chicago. Kukoc shot a career-high 34 points, Michael Jordan led the Bulls with 40 points, and the Bulls defeated the Heat 100-92. AFP PHOTO Brian BAHR,Image: 68497624, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: BRIAN BAHR/AFP/Profimedia

BRIAN BAHR/AFP/PROFIMEDIA Brian Bahr/afp/profimedia

Recimo, usporedba s Tonijem Kukočem je potpuno drukčija ako se gleda samo NBA karijera hrvatskog košarkaša ili i ono što je on napravio prije nje i s reprezentacijom. Činjenica je kako je Kukoč osvojio tri NBA naslova i bio najbolji šesti igrač lige, ali to se nikako ne može usporediti s Jokićevim prstenom, dvije MVP titule regularne sezone i MVP-em finala. Ako se Kukoču dodaju tri naslova prvaka Europe uz tri titule MVP-a Final Foura te osam reprezentativnih medalja, onda se stvari mijenjaju. No, u ovom tekstu ćemo se ipak držati NBA karijere.

Tu je Jokić definitivno najbolji igrač s ovih prostora jer mu je objektivno jedina konkurencija Kukoč. Karijera Dražena Petrovića je, nažalost, prekinuta kada je bio u naponu snage, a Vlade Divac ipak nije ništa osvojio iako mu je Sacramento umirovio dres. Hoće li Luka Dončić doći u ovu konverzaciju ostaje tek za vidjeti, ali za sada je ipak dosta daleko od Jokića, ponajviše zbog loših klupskih rezultata.

image

Giannis Antetokounmpo i Nikola Jokić imaju isti učinak

STACY REVERE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Stacy Revere/getty Images/profimedia

Kada se, pak, gleda cijela Europa, konkurencija Jokiću su Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Tony Parker i Giannis Antetokounmpo. Svi oni imaju svoje argumente da se kažu da su bili ili jesu uspješniji od Jokića, ali nakon ovog naslova ispred Srbina je ostao samo Nowitzki.

Činjenica je da Gasol i Parker imaju više naslova. Francuz je osvojio četiri NBA naslova sa San Antonijem, bio MVP finala 2007. godine i šest puta na All-Star utakmici, a Spursi su umirovili njegov dres s brojem 9. Španjolac ima dva naslova s Lakersima koji su i umirovili njegov dres s brojem 16, šest puta je bio izabran na All-Star utakmicu te po dva puta bio član druge i treće najbolje NBA petorke. To su fantastični uspjesi, ali niti jedan od njih u niti jednoj utrci za naslov nije bio glavni igrač svoje momčadi, a da o naslovu MVP-a regularne sezone ne pričamo. Do jučer smo Gasola i Parkera držali ispred Jokića, ali s naslovom prvaka se sve mijenja.

Giannis je u istoj kategoriji kao Jokić. I on ima naslov NBA prvaka s titulom MVP-a finala te dva MVP naslova regularne sezone. Tu su potpuno izjednačeni, ali Jokić ipak ima malu prednost zbog stila igre i elegancije koju prezentira iz večeri u večer kao i zbog toga što on sve suigrače čini boljim košarkašima što kod Giannisa ipak nije slučaj.

Ostaje još Nowitzki. E, on je ipak još uvijek nedostižan. Nijemac ima jedan naslov MVP-a lige manje od Jokića, ali tu je onaj čudesan naslov 2011. te činjenica da je igrao čak 21 sezonu, većinu na vrhunskom nivou. Nowitzki je s ukupno 31.560 poena šesti na vječnoj listi najboljih NBA strijelaca svih vremena. Odigrao je 1.522 utakmice regularnog dijela sezone i u njima imao prosjek od 20,7 poena, 7,5 skokova i 2,4 asistencije. To je nešto što se ne ruši ovom titulom.

image

Dirk Nowitzki je ipak još ispred Jokića

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

No, Jokić bi do kraja karijere mogao prestići Nowitzkog. Ne treba mu više niti jedan NBA naslov, a mogao bi doći do njega jer Denver ima relativno mladu jezgru momčadi. Isto tako mu ne treba nova MVP titula iako nikoga ne bi čudilo da osvoji još poneku. Potrebno je samo da odigra na vrhunskoj razini do kraja karijere. Ne treba to biti 21 sezona, jer je to praktično nemoguće, ali s obzirom na to da ima 28 godina, sigurno je da će još najmanje 4-5 biti na vrhuncu moći.

Košarkaška karta Europe se promijenila s Denverovim osvajanjem naslova. Jokić je preskočio tri stepenice s ovom titulom. Ostala je još jedna. Kako sada stvari stoje, i ona će ostati iza njega.

Linker
28. travanj 2024 03:55