Ivica Zubac u novoj će sezoni imati još važniju ulogu, trener Tyronn Lue u njega ima veliko povjerenje

 Harry How/Getty Images/AFP
KAKVA ČAST

Ivica Zubac ima novi nadimak, uspoređuju ga s najboljim u ligi: ‘Super je to, očito napredujem‘

Uoči otvaranja nove sezone protiv Lakersa, hrvatski reprezentativac dao je intervju za NBA.com
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 17. listopad 2022. 07:29

Nadam se da je ovo sezona u kojoj ćemo otići do kraja. S Kawhijem i PG-om (Paul George) puno smo bolja momčad. Svi su konačno na okupu. Svi su zdravi, poručio je Ivica Zubac (25) u intervjuu za službenu stranicu NBA lige uoči početka nove sezone.

Njegovi Los Angeles Clippersi u akciju kreću u noći s četvrtka na petak, kada će gostovati kod gradskih rivala Lakersa u Crypto.com Areni. Zubac se uoči starta osjeća "prilično dobro" i tvrdi da je njegova momčad jedna od najbolje posloženih u ligi. Izdvajamo zanimljivija pitanja iz intervjua koji je dao za NBA.com

Kakvi su vaši dosadašnji dojmovi o Kawhiju?

- Izgleda stvarno dobro, kao onaj Kawhi prije ozljede. Zdrav je, snažan i brz. Kao i uvijek se nalazi tamo gdje bi trebao biti. Veliki je radnik.

Što vas je impresioniralo u načinu na koji se prošle sezone nosio s oporavkom?

- Riješio je to kao Kawhi. Nastavio je marljivo raditi. I dalje je bio blizu nas, uz teren, primjećivao stvari i razgovarao s trenerima o tome. I nama je govorio što bismo trebali popraviti. Puno nam je pomogao, ali siguran sam da će nam sad pomoći puno više.

U čemu je konkretno pomogao vama?

- Nakon svake utakmice, kad bi nešto primijetio, javio bi mi. U nekim utakmicama su to bile ofenzivne stvari, poput kažnjavanja mijenjanja čuvara, a u drugima su bili obrambeni detalji poput mojih kašnjenja na rotaciju. Kad god bi nešto vidio, svima bi dao do znanja.

Kakav je vaš dojam o Paulu Georgeu i njegovom uskakanju u ulogu lidera?

- PG je jedan od vodećih otkad je došao ovdje. S vremenom je postajao sve glasniji i sad mu je mnogo ugodnije nego na početku. On je naš vođa na parketu i slijedimo ga.

image

Paul George

Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Što produljenje ugovora (na još tri godine, nap. a.) znači za vas i za momčad?

- Sretan sam što se to dogodilo. Sviđa mi se ovdje. Izgleda da i momčad mene cijeni. Clippersi su savršeno mjesto. Ovdje sam izgradio odlične odnose, jedna smo od najboljih momčadi lige, imat ćemo priliku boriti se za titulu. To je sve što igrač može tražiti i sretan sam što se ostvarilo.

Trener Tyronn Lue nazvao vas je zaštitnikom obruča i "Baby Jokićem", što kažete na to?

- (smijeh) Super je to. I prije nego je postao glavni trener, Ty je neko vrijeme bio uz momčad i uz mene. Već neko vrijeme uočava napredak, koji se velikim dijelom dogodio zahvaljujući njemu. On nas je gurao naprijed. Prošle sezone tražio je da radim stvari koje dugo nije tražio. Više me uključio u ofenzivu i to je bio veliki dio mog napretka. Što se tiče toga da sam zaštitnik obruča, radi se samo o čitanju igre. Sve ovisi koga čuvate, i o tome da znate svoje mjesto i kako se možete pozicionirati u obrani. Prije utakmice se pripremate, proučavate suparnikov način igre i pokušavate dokučiti različite stvari koje će se iz toga razviti. Naravno, na kraju je i do toga tko će više skočiti, ali doista se sve svodi na tajming i na čitanje napadačkih obrazaca suparnika.

Kako ste prošle sezone podnijeli neočekivani zahtjev da čuvate Luku Dončića?

- Ty vjeruje u mene. U prvoj utakmici s Mavsima, Luka je pogodio puno teških šuteva, ali Ty nije odustao od mene. Rekao mi je: ‘Napravio si dobar posao, opet ćeš ga čuvati. Zabijao je teške šuteve.‘ Već u drugoj utakmici bilo je puno bolje. Eto, on je takav tip trenera. Vjeruje u vas bez obzira na sve. Gleda me svaki dan i zna što mogu napraviti. Čak i ako se dogodi utakmica ili dvije u kojoj nisam na razini, i dalje će vjerovati u mene.

Linker
16. travanj 2024 06:42