Joel Embiid

 MITCHELL LEFF Afp
EMBIID I DRUŠTVO ISPALI

James Harden je Philadelphiju samo zakopao još dublje, a sjajni Jimmy Butler i danas proganja Sixerse

Još jedna neuspješna sezona Philadelphije čija perspektiva izgleda jako zabrinjavajuće.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. svibanj 2022. 23:42

Na semaforu je stajalo 76:63 za Miami. zadnja četvrtina tek je bila počela. Tyrese Maxey je bacio loptu prema Jamesu Hardenu, ali Victor Oladipo je loptu presjekao te u kontri položio za 78:63. Maxey i Harden za to su vrijeme začuđeno podigli ruke kriveći jedan drugoga za izgubljenu loptu. U sljedećem napadu Harden je petljao s loptom, Oladipo i Bam Adebayo su ga zajedno stisnuli te mu je oteli, da bi u kontri Adebayo zakucao za +17. Philadelphijin trener Doc Rivers ustao je s klupe, zatražio time-aut, ali bilo mu je jasno da je utakmica izgubljena. I da je serija izgubljena. Konačnih 99:90 za 4-2 u seriji ne oslikava stvarno stanje utakmice. Baš kao i u petoj utakmici, Sixersi nisu bili konkurentni.

Konačna razlika u igri 6, 99-90, precjenjuje konkurentnost Sixersa. Nakon što je na početku drugog poluvremena lopta navrnuta, više nisu bili u igri. Ovo je bio drugi takav nastup zaredom.

"Znam što Miami ima. Shvaćam to, to možete vizualno vidjeti, jer su im igrači atletski moćni, oni su veliki", rekao je Rivers. "Samo sam eto mislio da mi možemo preko njih. Međutim, nismo bili dovoljno dobri da pobijedimo Miami. Mogu to prihvatiti, a jer to je istina. I to je teško reći, ali nismo bili na njihovoj razini."

image
TIM NWACHUKWU Afp

To je svima jasno, ali da bi Sixersi napokon krenuli naprijed, napokon otišli do velikog finala, što je prvi cilj ove momčadi. prisiljeni su pronaći odgovore na pitanje zašto je tomu tako. Rivers ih već dvije sezone nema, jer Phila u doigravanju ponovno nije bila na potrebnoj razini.

Konkretniji odgovor od svog trenera ponudio je Tobias Harris.

"Tijekom posljednje dvije utakmice ove serije, Miami je igrao s razinom uvjerenja i povezanosti koju mi jednostavno nismo imali. To je mentalna čvrstoća. Taj dio mislim da još nemamo. Gledeći posljednju utakmicu Milwaukeeja, vidim momčad koja je prošla kroz vatru, kroz pakao, ali je sposobna boriti se i nastaviti dalje. Mi previše spuštamo glave, govor tijela nam je ponekad usran. I to nam je trebalo da budemo bolji u ovoj seriji."

Ako postoji statistika koja jasno dočarava utakmicu, to je onda činjenica da su Sixersi izveli samo sedam slobodnih bacanja. To je njihov najniži zbroj u sezoni, u utakmici u kojoj su prvi put bili suočeni s eliminacijom. Ovo je momčad koja dolazi do više slobodnih bacanja od bilo koga u ligi, a bez tih bacanja, napad Sixersa je jako skroman.

Kad govorimo o tim slobodnim bacanjima, fokus pada na dva igrača. Joel Embiid je utakmicu završio s 20 poena, ali i šutom 7-24, ostavivši sve što je imao na parketu do točke fizičke iscrpljenosti. Vrativši se nakon potresa mozga i slomljenog lica, ali pravi definitivno nije mogao biti. Izveo je tek četiri slobodna bacanja.

No, pravo razočaranje u ovoj seriji Sixersa bio je James Harden, koji u svom životopisu ima puno neuspjeha u doigravanju, a ovaj se nalazi na vrhu. Zabio je 11 poena uz šutu 4 od 9, bez da je došao do linije slobodnih bacanja, uz 9 asistencija, ali i 4 izgubljene lopte. Kad je Miami odgovorio fizički, Harden je pobjegao.

Sada tek dolazi teži dio, Harden ima opciju igrača za 47,1 milijuna dolara sljedeće sezone. Odluka je njegova. Sixersi mu pak mogu ponuditi maksimalnu plaću vrijednu 275 milijuna dolara u sljedećih pet sezona. No, ono što je Harden igrao za Sixerse posljednjih nekoliko mjeseci, nedvojbeno nije vrijedno takve plaće. Ni izbliza.

"Bit ću ovdje", rekao je Harden nakon utakmice. "Učinit ću što god treba da omogućim ovoj momčadi da nastavi rasti."

Po svemu bi se reklo da će Harden aktivirati opciju od 47,1 milijuna dolara...

image
MITCHELL LEFF Afp

Sixersi su s druge strane imali Jimmyja Butlera, jednog od onih tipova koji je najbolji kad je najteže, koji nikad neće potpisati predaju. I koji danas čini razliku u Miamiju. Prije tri godine, na istom mjestu, Jimmy Butler je za Philu postigao 25 ​​poena, 8 skokova i 6 asistencija u utakmici u kojoj su Sixersi izborili sedmu utakmicu doigravanja u Torontu. Na kraju su izgubili tu seriju, ali nije bilo pitanja o čvrstoći nakon što je utakmica završila. Tamo su presudili ludi detalji i luda sreća. Phila ga ipak nije htjela zadržati. A Butler je danas ključ svih uspjeha Miamija. Nije imao sjajnu šutersku večer u ovoj šestoj utakmici, ali je ipak uspio postići 32 poena.

Kad je utakmica završila, Butler je mahnuo je publici. U intervjuu nakon toga rekao je da još uvijek želi igrati s Embiidom. Sixersi su tijekom godina napravili nebrojene organizacijske pogreške, ali puštanje Butlera da ode 2019. vjerojatno je ipak najveća pogreška. Butler bi ih mogao dugo nastaviti proganjati, kao što je to učinio u posljednja četiri briljantna nastupa u kojima ih je skoro sam izbacio iz doigravanja. To je tako kad imaš momčad bez identiteta. U kojoj Embiid očito nema pravu podršku...

Linker
26. travanj 2024 09:35