HARRY HOW Afp
ANALIZA DOSADAŠNJEG UČINKA

Je li to bio potpuni promašaj? Kako se ‘triple-double‘ fenomen uklopio u momčad slaganu za NBA naslov

Igrač za kojeg su Lakersi ljetos jako puno dali, a on im premalo vraća
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. studeni 2021. 17:30

Nakon što su Los Angeles Lakersi objavili da dovode "triple-double" Russella Westbrooka mnogi su ostali začuđeni. Generalni menadžer Rob Pelinka poslao je Kylea Kuzmu, Montrezla Harrella, Kentaviousa Caldwella-Popea i 22. pik za igrača čije brojke već godinama izgledaju nestvarno, a svejedno ga nitko ozbiljno ne spominje u kontekstu deset najboljih igrača lige. K tome, taj "brak" se sporio i zbog tipa igrača koji je Lakersima doista trebalo, te onog što su s Westbrookom dobili. Mnogi stručnjaci držali su kako Lakersima kronično nedostaje pravi šuter, a oni su doveli igrača kojem je šut jako bolna točka.
S obzirom na to da je prošlo mjesec dana od starta sezone - Lakersi su odigrali 15 utakmica, uz 8 pobjeda i 7 poraza - lagano se već može podvući crta pod ono što je Westbrook donio Lakersima. Najprije ćemo o onom što je bilo dobro.

DOBAR

Russell Westbrook je na drugom mjestu u ligi po potencijalnom broju asistencija, ima ih 17 po utakmici, baš kao i Luka Dončić. S obzirom na to da u stvarnosti ima 8,3 asista, lako je zaključiti da njegovi suigrači propuštaju otprilike polovicu otvorenih pozicija za postizanje poena koje im Westbrook osigura. Što svakako nije njegova krivica. Da je njegov učinak po tom pitanju sasvim dobar potvrdit će i sljedeće brojke. U prošloj sezoni bio je prvi (21,9) po potencijalnim asistencijama. U sezoni prije toga šesti (15,5), ali tada je u Houstonu igrao s Hardenom. U sezoni 2018./'19. bio je ponovno najbolji (20,8) u ligi. Dakle, 17 je za start u Lakersima sasvim dobra brojka, posebno ako znamo da Westbrook u pravilu igra sve bolje kako sezona odmiče.

image
HARRY HOW Afp

Russell Westbrook je četvrti među bekovima po postotku uhvaćenih lopti, čak 11,3 posto skokova tijekom utakmice je njegovih. Russellovo umijeće u skoku dobro je poznato, iako nije dovoljno cijenjeno. Westbrook skače kao pravi centar, a nakon toga "pali turbine" za kontre, što je veliki dobitak za svaku momčad. Doduše, Lakersi u kontrama zabijaju tek 15 poena po utakmici, po čemu su među najslabijima u ligi. No, to sigurno nije zbog Westbrooka, nego je više povezano s godinama i trčanjem njegovih suigrača.

LOŠ

Russellu Westbrooku šutiranje nikada bilo jača strana. Tricu pogađa s 29,2 posto uspješnosti, što je debelo premalo. Ukupno je na 42,7% uspješnosti, što ga svrstava na 30. mjesto od 46 igrača koji imaju 15 ili više šuteva po utakmici. On ih konkretno ima 17,2. Da skratimo, Westbrook je i u Lakersima loš šuter. Westbrook voli šutirati s distance, što je možda najteža i najneučinkovitija vrsta šuta u ligi, a i s nje je na samo 39,8%. Svejedno, Russell se ponaša kao da je Kevin Durant, što sugerira da s dolaskom u Lakerse nije promijenio svoje šuterske navike. Što je loše...

image
ALLEN BEREZOVSKY Afp

ZAO

Obrana nikada nije bila Westbrookov adut. Dapače, na glasu je kao igrač kojeg u obrani uglavnom moraš "skrivati". Međutim, analize ukazuju na to da se Westbrook u obrani uglavnom ne trudi. I njegova je obrambena statistika debelo ispod ozbiljne razine.

Westbrook po utakmici mora braniti 5,2 šuta za tricu, koliko prosječno opale igrači za koje je on zadužen dok je na parketu. Suparničkim igračima u koš ulazi 38,2% tih pokušaja, ili 5% bolje od njihovog prosjeka tijekom sezone. Westbrook je deseti najgori u ligi među braničima u toj kategoriji.

Da stvar bude gora, od 5,2 ispaljene trice igrača za koje je zadužen, Westbrook pokušava obraniti samo 2,1 ispaljenu tricu. Što znači da 3,1 ispaljenu tricu prati tek pogledom. Takva statistika nema veze s njegovim (33) godinama, ili sposobnošću igranja obrane. To je isključivo pitanje želje za igranjem obrane.

image
HARRY HOW Afp

Westbrookov je problem što su Lakersi momčad koja bez obrane ne može pobjeđivati, a kamoli konkurirati za naslov prvaka. Lakersi su 12. u ligi u obrani, što je neoprostivo loše kad znaš da svima na parketu leđa čuva Anthony Davis. Russell Westbrook nalazi se na 257. mjestu po obrambenom rejtingu igrača NBA lige. S tim da bi bio i debelo niže da nije toliko dobar u skokovima. Njegova obrana igrača s loptom u pravilu je osrednja ili nikakva, ali način na koji brani otvorene šuteve na trici doista mora biti bolan za Franka Vogela, trenera koji nije poznat po napadačkoj maštovitosti, nego baš po tome da je obrana ta na kojoj zasniva svu ideju svoje košarke.

Russell Westbrook tu ideju - barem za sada - nije nimalo prihvatio. I s njim na parketu Lakersi definitivno ne mogu do naslova. Što smo vidjeli i protiv Bullsa. Chicago dođe bez Vučevića kao jedinog igrača sposobno igrati pod košem, a Bullsi Lakerse razbiju s vanjskom igrom u kojoj su DeRozan (38), Lonzo Ball (27) i LaVine (26) kombinirano zabili 91 poen, uz 15 pogođenih trica iz samo 28 pokušaja.

Imali su Russella Westbrooka protiv sebe... Igrača za kojeg su Lakersi ljetos jako puno dali, a on im premalo vraća.

image
HARRY HOW Afp

Linker
20. travanj 2024 15:11