Kevin Durant

 ELSA Afp
UCJENE, PRIJETNJE...

Jedan je potez otkrio novu epsku glupost razmažene zvijezde! Velikan na parketu, ali izvan njega....

Igrač je kojeg bi svatko na svijetu želio imati u momčadi. Ali, neke druge stvari su upitne...
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 10. kolovoz 2022. 12:51

Ili oni ili ja. Tako se može sažeti razgovor koji je Kevin Durant imao s Joeom Tsaijem, vlasnikom Brooklyn Netsa, oko ostanka jednog od najboljih košarkaša svijeta u klubu u koji je došao prije tri godine.

Durant je 30. lipnja također razgovarao s Tsaijem te tada zatražio trade iz Netsa. Sada je izrazio želju za ostankom, ali pod jednim uvjetom - da vlasnik Brooklyna otpusti trenera Stevea Nasha i generalnog menadžera Seana Marksa. Odgovor Tsaija nije dugo morao čekati...

”Naša administracija i treneri imaju moju podršku. Donijet ćemo odluke koje će biti najbolje za Brooklyn Netse”, objavio je tajlandski milijunaš na Twitteru.

Tsai je ovim odgovorom jasno stao na stranu Nasha i Marksa, a zanimljivo je kako će se dalje razvijati situacija s Durantom. Ako 33-godišnji košarkaš bude inzistirao na tradeu, moglo bi se dogoditi da se ne pojavi na trening kampu uoči sezone koji je na rasporedu krajem rujna što je, primjerice, prošle godine napravio njegov aktualni suigrač Ben Simmons.

Netsi mogu čekati

Naravno da bi se do tada mogao i dogoditi trade, ali iz Brooklyna su nakon prve vijesti o Durantovom traženju istog jasno istaknuli kako neće žuriti s realizacijom zamjene jednog od najboljih košarkaša svijeta. Netsi zauzvrat traže puno - po mogućnosti All Star igrača ili barem nekog tko bi to mogao postati uskoro, a uz to još ponekog mladog igrača te puno pickova prve runde. Uostalom, ako je Utah za Rudyja Goberta dobila četiri picka prve runde, onda Netsi za Duranta moraju dobiti barem toliko. Što se tradea tiče, u ovih 40-ak dana od zahtjeva za njim kao najveći kandidati za odrađivanje tog posla nametnuli su se Boston, Miami, Toronto i Phoenix. Celticsi su i poslali ponudu u kojoj je središnja figura bio Jaylen Brown, ali do tog posla nije došlo jer su Netsi tražili više nego je Boston bio spreman ponuditi. Barem tada.

image

Kevin Durant

ELSA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Elsa/Getty Images/Profimedia

S obzirom na velika očekivanja Netsa od eventualnog tradea, Durant bi mogao i propustiti barem dio sezone, a s obzirom da će u sezonu ući s 34 godine, to sigurno nije najbolja ideja za njega. U Brooklynu imaju dobar razlog za pažljivo baratanje cijelom situacijom. Durant je, naime, prošlog ljeta potpisao produljenje ugovora s Netsima i za to dobio 194 milijuna dolara. Problem za njega je taj što taj ugovor vrijedi do 2026. pa Brooklyn nema nikakve potrebe za žurbom.

Durantov ultimatum šokirao je NBA svijet jer se nikada do sada nije dogodilo da jedan košarkaš traži odlazak trenera i generalnog menadžera. Nastavak je to težnji igrača, posebno onih najboljih, za što većim utjecajem u NBA ligi. Priče oko traženja tradea od strane Anthonyja Davisa, Jamesa Hardena ili Bena Simmonsa, već su dizale dosta prašine, a vlasnici su sve nezadovoljniji. Njihove najveće zvijezde dobiju ogromne ugovora i onda jednostavno odluče da ne žele igrati za klub koji im je dao taj novac pa vlasnici postanu nemoćni u toj priči. Nitko ne želi nezadovoljne košarkaše u svojoj momčadi, dok ti isti igrači sebi mogu dopustiti da propuste dio sezone te da za to budu i financijski kažnjeni. S obzirom na to koliko zarađuju, par milijuna dolara ne predstavlja puno za njihov budžet.

Dvostruki MVP finala

Što se samog Duranta tiče, ovo je samo posljednje poglavlje njegovih istupa koji su ga obilježili kao na neki način razmaženu zvijezdu. Nema sumnje da je riječ o jednom od trenutno najboljih košarkaša na svijetu koji je dva puta bio prvak s Golden State Warriorsima i oba puta bio MVP finala, dok je MVP regularnog dijela sezone bio 2014. Nabrajanje drugih priznanja i postignuća odnijelo bi previše prostora, tek treba spomenuti kako on u 939 do sada odigrane utakmice regularne sezone ima prosjek od 27,2 poena, 7,1 skoka, 4,3 asistencije te po 1,1 ukradenu loptu i blokadu. Pročitajte još jednom te nevjerojatne brojke koje ga stavljaju u sam vrh košarkaša svih vremena.

No, Durant ima i prilično veliku povijest stvari koje velike zvijezde obično ne rade. Mnogi su mu zamjerili odlazak u Golden State 2016. samo par mjeseci nakon što je s Oklahomom te u sedmoj utakmici izgubio finale Zapadne konferencije od tih istih Warriorsa. Umjesto da se s Thunderom u kojem je tada igrao s Russellom Westbrookom, Sergeom Ibakom i Stevenom Adamsom, pokuša izboriti za još jedan iskorak, on se odlučio priključiti momčadi od koje je netom izgubio.

Navijači Thundera to mu nikada nisu oprostili, spaljivali su njegove dresove te ga žestoko napadali po društvenim mrežama, a tu je nastao novi skandal. Naime, Durant je koristio lažne profile na Twitteru s kojih je branio sebe i svoj odlazak iz Oklahoma Cityja. Pišući u trećem licu on je objašnjavao kako “Kevin Durant nije imao s kim igrati u Thunderu osim s Westbrookom i kako je klub radio loš posao u slaganju prave momčadi oko njih dvojice”. Sve je otkriveno kada je zaboravio sa službenog Twittera prebaciti se na jedan od lažnih i opet sebe branio. NBA svijet je bio zgrožen, ubrzo su otkriveni i drugi njegovi lažni Twitter profili.

image

Kevin Durant i Steve Nash

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Durant je nakon toga pribijen na stup srama, ali to mu nije smetalo da s Warriorsima osvoji dva naslova NBA prvaka i dva puta bude MVP finala. Možda bi dobio i treći prsten, odnosno treću MVP titulu da nije doživio ozljedu Ahilove tetive koja je okončala put Warriorsa u playoffu 2019. te označila kraj Durantove ere u Golden Stateu.

Nevjerojatno dobar igrač

On je u ljeto 2019. odlučio potpisati za Brooklyn, koji ga je objeručke primio, iako je bilo jasno da će propustiti cijelu sljedeću sezonu zbog ozljede. No, Netsima je bilo jasno kakvog su igrača dobili, a mediji su opet iskopali i razloge zbog kojih je Durant ovaj put promijenio klub. Njegov nekadašnji suigrač Kendrick Perkins je izjavio kako on nikako nije mogao prihvatiti da je Stephen Curry puno popularniji od njega od strane navijača Golden Statea. Bez obzira što je Durant bio MVP finala, fanovi Warriorsa su više voljeli Curryja što nije čudno s obzirom da je on cijelu karijeru proveo u Golden Stateu. Nije čudno nikome osim Durantu.

Kevin Durant je nevjerojatno dobar igrač. Takvog košarkaša bi svatko želio imati u momčadi, ali druge stvari su itekako upitne. Osim ovih najvećih stvari, imao je još puno medijskih istupa i obračuna s navijačima preko društvenih mreža. Jako se ljuti kada ga zovu mekanim, što na terenu svakako nije.

Oko terena? Procijenite sami.

Linker
25. travanj 2024 14:46