JAMIE SCHWABEROW Getty Images Via Afp
REAKCIJA JUNAKA VEČERI

Jokić u prvoj utakmici napravio ono za što su LeBronu trebale 42: ‘Nije ni pogledao statistiku u svlačionici‘

Srpski košarkaš je u prvoj utakmici finala protiv Miamija upisao novi triple-double
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 02. lipanj 2023. 08:15

Košarkaši Denvera sigurno su došli do pobjede u prvoj utakmici finalne serije NBA lige protiv Miamija (104:93). Od početka utakmice nametnuli su svoj ritam, brzo došli do dvoznamenkaste prednosti koju su održavali i povećavali do kraja utakmice. Osim još jednom odličnog Nikole Jokića, koji je upisao svoj deveti triple-double u doigravanju (27p, 14a, 10s), Nuggetsi su u svojim redovima imali još nekoliko raspoloženih igrača.

- To je ljepota ove momčadi. Mi imamo jako puno različitih oružja i u obrani nas moraš sve čuvati. Igramo slobodno, s brzim protokom lopte i jako je zabavno - rekao je nakon utakmice Jamal Murray koji je ubacio 26 poena.

image

Nikola Jokić

MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

Dobre utakmice su odradili i Aaron Gordon (16p, 6s) te Michael Porter (14p, 13s, 2b), ali ništa od toga ne bi bilo bez Jokića. Uz činjenicu da je postao tek drugi igrač u povijesti NBA lige s triple-doubleom u prvom nastupu u finalu (prije njega je to napravio Jason Kidd, op.a.), srpski košarkaš je postao jedini igrač uz LeBrona Jamesa koji je u jednom poluvremenu NBA finala imao 10 poena i 10 asistencija. Problem je samo taj što su LeBronu za taj učinak trebale 42 utakmice dok je Jokić to napravio u prvoj.

- Jedino što je važno je da smo pobijedili. Pokušao sam doći do pobjede na bilo koji način. Ne moram šutirati, ne moram postizati poene da bih utjecao na rezultat utakmice i mislim da sam napravio dobar posao danas. Tko god je igrao, odradio je dobru utakmicu i ovo je velika pobjeda za nas - rekao je nakon utakmice Jokić, a trener Denvera Michael Malone osnažio je njegove riječi:

- Nije ni pogledao statistiku kada je ušao u svlačionicu. Nikolu ne zanima statistika, samo mu je bitno što smo poveli 1:0. To je Nikola Jokić. Nikada ne forsira. Pokušali su ga spriječiti u postizanju poena, ali je on odlučio razigravati momčad i to je njegova igra. Uvijek igra na pravi način i svi oko njega su bolji. Uživa u asistencijama. Svi znamo da nam je Nikola potreban da bismo pobjeđivali.

S druge strane je Miami bio u negativnoj statistici. Caleb Martin je postigao samo 3 poena uz šut 1/7, a Max Strus je postao tek drugi igrač u povijesti koji je uzeo barem 9 šuteva u NBA finalu, a da nije postigao niti jedan poen. Prije njega je to napravio Ray Allen.

image
MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

- Igrali smo bolje u drugom poluvremenu, ali tada je razlika bila prevelika da bi se sustigla. To nije dovoljno. Moramo biti na razini tijekom cijele utakmice ili će nam se opet dogoditi ovakve stvari - istaknuo je trener Heata Erik Spoelstra.

Najveći problem za Miami je bila činjenica da je Jimmy Butler postigao tek 13 poena. Njega su dobro čuvali Aaron Gordon i Kentavious Caldwell-Pope.

- Moramo biti agresivniji, više napadati obruč. To se prije svega odnosi na mene. Duga je ovo serija, oni sada imaju jednu pobjedu, a trebaju im četiri. Napravit ćemo prilagodbe i naučiti iz ove utakmice - rekao je Butler.

Druga utakmica serije igra se u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Linker
17. travanj 2024 13:56