RONALD CORTES Afp
ZAGOLICAO MAŠTU

Kada on to kaže...! Jedan od najvećih trenera svih vremena: ‘Zamislite Srbe, Hrvate i Slovence na okupu‘

‘Izgleda da svi igrači kada dođu s tih prostora u NBA postaju sjajni. Nema prosjeka‘, kaže Popovich.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. listopad 2021. 11:26

Kada vas pohvali trenerska ikona Gregg Popovich, to ima posebnu težinu. Makar, komplimenti na račun slovenskog košarkaškog virtuoza Luke Dončića spadaju pod normalno, ovo što je učinio glavni trener San Antonio Spursa i izbornik reprezentacije SAD-a je ipak nešto drugo. Naime, prije nego što je Dončićev Dallas (25 poena Slovenca) sa 104:99 dobio Popovicheve Spurse, izjavu je dao upravo legendarni trener, a ide ovako:

- Zamislite da je cijela Jugoslavija na okupu i da su svi ovi igrači u istoj momčadi. To je uzbudljivo. Znate, Slovenci, Hrvati, Srbi, Hercegovina, svi. Tako je kul. Dončić me uvijek podseti kako svi igrači koji dođu iz te oblasti postaju sjajni. Izgleda da nema prosjeka kada dođu u ligu. Ako dođu, odlični su - rekao je Popovich i nastavio.

image
Gregg Popovich
ARIS MESSINIS Afp

- Vraća me u dane Divca, Paspalja, Kukoča, Petrovića i svih onih ljudi koji su igrali u isto vrijeme. A moja druga misao je da se zapitam kako je taj Dončić, dovraga, postao tako dobar u tako maloj zemlji? Znam da nije igrao na uličnim terenima poput onih u New Yorku, Los Angelesu ili Chicagu svaki dan, protiv jake konkurencije. Možda je igrao svaki dan, ali ne u takvoj konkurenciji. Također, znam da tamo imaju i odlične rukometne momčadi. To je sport donekle sličan košarci. Vjerojatno nikad nije igrao rukomet, ali to je slična vrsta sporta - pričao je trener Sprusa o Dončiću.

Zaista zanimljivo razmišljanje u kojem se dotaknuo Balkana, rukometa, ali i sporta te njegovih legendi općenito.

- Osobno, volim koliko je Dončić emotivan, kako uživa u igri. Ponekad bude frustriran, a onda se naljuti zbog nečega. Ponekad umire od smijeha i uživa u prolazu koji je napravio ili u tricama koje ti je zabio u lice. Jednostavno ga je zabavno gledati, a on je nevjerojatan igrač - zaključio je Gregg Popovich.

Linker
29. svibanj 2024 08:43