Luka Dončić je pognute glave napustio TD Garden

 MADDIE MEYER Getty Images Via Afp
CELTICSI POVELI

Kako je Boston uništio Dončića i društvo? Luka ovo nije doživio cijele sezone, a jedan igrač mu je jako nedostajao

Najbolja momčad regularnog dijela sezone na vrhunski je način otvorila finalnu seriju
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 07. lipanj 2024. 08:32

Čekali smo cijeli tjedan da se vrati NBA liga, da počne veliko finale između Bostona i Dallasa nakon što su obje momčadi dominirale u konferencijskim finalima. Čekali smo jer nitko nije očekivao toliku dominaciju nad Indianom i Minnesotom pa su televizijski termini bili rezervirani za sve one utakmice koje se nisu igrale, a noćas je napokon krenulo. Očekivali smo izjednačenu utakmicu, a dobili smo dominaciju Celticsa.

Boston je od početka utakmice krenuo u puno većoj brzini, nakon 12 minuta već imao 17 poena prednosti, a u drugoj četvrtini je ta razlika narasla i na +28. Dallas se nije predavao, u trećoj četvrtini je zaostatak smanjen na samo osam razlike, ali nije bilo snage za ništa više od toga. Celticsi su odgovorili novom serijom 14:0 i tu je utakmici bio kraj. Konačni rezultat je bio 107:89 i najbolja momčad regularnog dijela sezone sada ima 1-0 u finalnoj seriji.

Kako je Boston došao do ove pobjede? prije svega sjajnom momčadskom igrom na obje strane parketa. Što se napada tiče dvije su stvari bile presudne na početku utakmice - kanonada trica i fantastična rola Kristapsa Porzingisa.

Celticsi su poznati kao najbolja tricaška momčad lige, tim koji na je tricama izgradio veliki dio svojeg identiteta, a svi članovi njihove rotacije od osam igrača mogu pogađati trice u serijama. Samo u prvoj četvrtini pogodili su sedam trica, a pogađali su svi - Jrue Holiday, Al Horford, Derrick White dvije, Jayson Tatum te dvije Porzingis. Obrana Dallasa nije uspjela pokrivati sve te šuteve koji su uglavnom bili otvoreni i dolazili su nakon kreacije Tatuma koji se na početku utakmice odlučio za kreaciju za ostale igrače.

image

Kristaps Porzingis je bio nezaustavljiv u prvom poluvremenu

MADDIE MEYER Getty Images Via Afp

Uz trice veliku je ulogu imao Porzingis kojem je ovo bila prva utakmica nakon 38 dana i ozljede u četvrtoj utakmici serije prve runde protiv Miamija. Latvijac je ušao s klupe jer mu Joe Mazzulla nije želio staviti pritisak nakon tolike stanke, momčad je već bila u pravom ritmu, a on je samo taj ritam pojačao. Iskoristio je svaku priliku kada ga je čuvao niži igrač, jednostavno šutirao preko njega i pogađao. Imao je 18 poena u prvom poluvremenu uz šut 7/9, a s tri blokade odigrao je važnu ulogu i na toj strani parketa. Potpuno je uživao u igri protiv svoje bivše momčadi, smijao se i namigivao publici, bio pravi nasmijani jednorog, što mu je bio nadimak kada je došao u NBA ligu.

Veliku stvar na ovoj utakmici je opet odigrao Jaylen Brown koji je bio i najefikasniji igrač Bostona s 22 poena. On je bio jako agresivan u napadanju obruča, a posebno je bio aktivan kada je na njemu u obrani nakon preuzimanja ostao Luka Dončić. Koristio je Brown manjak lateralne brzine slovenskog košarkaša i prilično lako dolazio do pravih situacija za koš. Uz to je igrao jako dobro u obrani, bilo kao primarni obrambeni igrač na Dončiću, bilo u zaštiti reketa jer je na kraju skupio tri blokade.

Brown je na početku utakmice čuvao Dončića, a na njemu se samo u prvom poluvremenu izmijenilo šest čuvara. Celticsi imaju tu snagu da u momčadi imaju Browna, Holidayja i Whitea koji mogu igrati obranu protiv Slovenca, a to je značilo da su spremni na svako preuzimanje nakon postavljenih blokova. Dončić je postigao svoje - 30 poena uz nekoliko sjajnih sekvenci koje su i dovele Dallas na -8, ali Boston mu je oduzeo jedan drugi segment igre - razigravanje suigrača.

Ako ne računamo utakmicu iz siječnja protiv Phoenixa u kojoj je igrao samo tri minute, Dončić nikada u sezoni nije imao manje od tri asistencije, a noćas je upisao samo jednu. Boston je odlično branio sve pokušaje lob akcija prema Danielu Gaffordu ili Derricku Livelyju, a tu je veliku ulogu odigrao Tatum koji je na početku utakmice bio zadužen za čuvanje protivničkih centara jer je Boston želio spriječiti da Dallas izvlači Horforda ili Porzingisa na izolacije. Lobovi su velika snaga Dallasa, a sinoć praktično nismo vidjeli niti jednog. Gafford i Lively su kombinirano utakmicu završili s 10 poena, a samo spomenimo kako su u seriji protiv Minnesote bili na prosjeku od 20,3 poena.

Druga stvar zbog koje Dončić nije imao dovoljan broj asistencija je jako loša realizacija trica. Pogodili su samo 7 od 27 pokušaja s time da ih je Dončić ubacio četiri. Dallas je poznat po odličnoj realizaciji šuteva iz kornera, ali Boston je momčad koja najbolje brani te korner-trice i na kraju se to ipak pokazalo presudnim. P.J.Washington nije pogodio niti jednu tricu, Derrick Jones samo jednu, a niti jednu nije ubacio ni Kyrie Irving.

image

Kyrir Irving je ostao dužan u ovoj utakmici

MADDIE MEYER Getty Images Via Afp

Slaba Irvingova igra još je jedan razlog Dallasovog poraza. Utakmicu je završio samo s 12 poena uz šut 6/18 te 0/5 za trice, a imao je samo dvije asistencije. Na njemu se još bolje vidjelo da Boston ima spremne obrambene bekove koji su ga pratili u stopu, posebno White. Uz činjenicu da Dallas nije pogađao trice, Boston je mogao skupiti reket pri njegovim ulascima pa je uglavnom imao jako teške šuteve iz ulaza. Bez onog Irvinga iz serije protiv Minnesote (27 poena po utakmici uz 49% šuta te 37,5% za tricu), Dallas teško može do svojeg drugog prstena u povijesti.

Boston lovi 18. prsten, a sada ga još samo tri pobjede dijele od njega. S obzirom na to što smo gledali u ovoj utakmici izgleda kako će ga Tatum i društvo staviti na svoje ruke, ali već smo vidjeli i luđe stvari u ovom playoffu od povratka Dallasa u ovu seriju. Uostalom, izgubili su prve susrete i od Clippersa i od Thundera, a znamo kako je to završilo.

Linker
07. lipanj 2024 08:33