DUSTIN SATLOFF Afp
KRONOLOGIJA SLUČAJA

Kako je NBA zvijezda postala uvjerljivo najkontroverzniji lik: Dio navijača traži da ga se klub trajno odrekne!

Svojim postupcima i izjavama čini sve da veliki talent stavi tek na drugo mjesto
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. studeni 2022. 08:16

Igrač poput Kyriea Irvinga pojavljuje se jednom u svakih 20-25 godina. To je toliko rijetko da, kada ga imate priliku angažirati, to nikako ne smijete propustiti.

Tim je riječima legendarni Bob Cousy, šesterostruki NBA prvak iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, 2019. opisao košarkaški talent vjerojatno najkontroverznijeg košarkaša današnjice. I bio je u pravu.

Kao prvi pick drafta 2011., u prvoj NBA sezoni je sa 18,5 poena, 5,4 asistencija i 3,7 skoka po utakmici odnio naslov rookieja godine u dresu Clevelanda. I sljedećih je sezona Irving izgledao dobro, oko momčadi se stvorila pozitivna atmosfera, što je nagnalo LeBrona Jamesa da se u ljeto 2014. vrati iz Miamija u Cavse. Donijelo je to četiri uzastopna finala Cavaliersa i Warriorsa, u kojima je Golden State osvojio tri, a Cleveland onaj 2016. godine sa 4-3 u seriji, iako su gubili 3-1. MVP finala bio je LeBron James, ali Irving je postigao ključne poene sedme utakmice.

Na ulasku u zadnju minutu, kod rezultata 89:89, Kyrie je nakon nekoliko driblinga pobjegao Stephu Curryju, dignuo se na šut za tri poena i pogodio. Ostale su još 53 sekunde do kraja utakmice, Curry u sljedećem napadu nije uspio odgovoriti tricom i put Cavsa prema naslovu bio je otvoren.

Wall Street Journal Irvingovu je tricu prozvao najvećim šutem u NBA povijesti, a iako se nikako ne slažemo s tom tvrdnjom jer se možemo sjetiti nekoliko važnijih koje potpisuju, na primjer, Michael Jordan, Ray Allen ili Robert Horry, svejedno je ta titula dovoljan pokazatelj koliko je važna Irvingova trica bila.

- Još uvijek ne mogu pogledati snimku tog šuta, vraća mi previše loših sjećanja - rekao je Curry o toj trici dvije godine nakon što se dogodila, a i kasnije je u nekoliko intervjua pričao kako je to bio jedan od najbolnijih trenutaka u njegovoj karijeri.

image
DUSTIN SATLOFF Afp

‘Istina je ispred nas’

No, junak naše priče nije bio potpuno zadovoljan. Prsten za naslov prvaka je bio tu, odigrao je sjajnu sezonu i odlično finale, ali ipak je javnost taj naslov Clevelanda percipirala kao LeBronov. Irving je želio izaći iz njegove sjene i nakon još jednog izgubljenog finala od Golden Statea sljedeće godine, zatražio je trade i 2018. otišao u Boston.

I tada sve počinje. Irving je dobio dodatnu pažnju medija kao prvi igrač trofejne franšize Celticsa, a s tim su počele i prve kontroverze. Doduše, prvi put je pažnja javnosti na Irvingove nekošarkaške izjave bila skrenuta u veljači 2017., tada još kao član Clevelanda, kada je u jednom podcastu izjavio kako vjeruje da je Zemlja ravna ploha.

- Istina je točno ispred našeg nosa. Lažu nas. Ne postoji konkretno objašnjenje da je Zemlja kugla osim onoga što nam oni pričaju. Oni usmjeravaju naše mišljenje u smjeru u kojem žele da vjerujemo ono što nam oni kažu. Istina je tu, samo je trebate tražiti. Ja je tražim već duže vremena - izjavio je tada Irving.

Nekoliko mjeseci kasnije je izjavio kako je ta izjava bila šala i da je samo želio ‘trolati’ ljude, ali se teoriji Zemlje kao ravne plohe vratio nedugo nakon dolaska u Boston.

- Možete li sa sigurnošću tvrditi da je Zemlja zaobljena? Ja ne mogu. Nisam nikada želio nikada uvjeriti nikoga da je Zemlja ravna. Nisam ničiji odvjetnik, ali stvarno ne znam. Zabavno je razgovarati o ovoj temi jer se ljudi naljute - tvrdio je Irving.
Irving je potom navukao bijes Bostonovih navijača svojim ponašanjem i lošim zalaganjem, a tadašnji čelni čovjek Celticsa, Danny Ainge, shvatio je da se on baš ne uklapa u momčad s Jaysonom Tatumom i Jaylenom Brownom pa se nitko nije previše uzbudio kada je u ljeto 2019. Irving, zajedno s Kevinom Durantom, potpisao za Brooklyn. Netsi su se nadali naslovu već prve sezone, ali je Irving u prvoj sezoni odigrao samo 20 utakmica zbog ozljede, a do nekog većeg rezultata nisu došli ni u “pandemijskoj” sezoni, koja je okončana finalom u “balonu” u Orlandu.

image
DUSTIN SATLOFF Afp

Izgubio 100 milijuna USD

Od pojave koronavirusa Irving je u javnost davao neke kontroverzne izjave, a sve je kulminiralo uoči početka prošle sezone. On je bio među rijetkim NBA košarkašima koji su se odbili cijepiti protiv koronavirusa, a kako je grad New York donio odredbu po kojoj necijepljeni igrači ne smiju ući u dvorane na njihovom teritoriju, nije mogao igrati domaće utakmice te za svaku od njih nije dobio plaću. Iz kluba su, pak, odlučili da neće igrati ni na gostovanjima rekavši da je ta odluka bolja za kemiju u momčadi. Kasnije su Irvingu ipak dopustili da igra na gostovanjima, ali to više nije bilo ni važno. Irving je postao jedan od najpoznatijih javnih ličnosti koji su se protivili cijepljenju i širili kontroverzne teorije o koronavirusu.

- Ja zastupam sve one koji vjeruju u ispravne vrijednosti i prave ispravne stvari za sebe. Svatko u životu donosi svoje privatne odluke i svi imaju pravo na svoja vlastita mišljenja i osjećaje. Svi trebaju raditi ono što je najbolje za njih - rekao je tada Irving, koji je zbog svojih stavova izgubio veliki novac.

- Izgubio sam oko 100 milijuna dolara zbog odluke o necijepljenju, a u cijeloj priči sam morao razmišljati da bih u potpunosti mogao izgubiti svoj posao - objasnio je.

No, to ga nije spriječilo da nastavi sa svojim kontroverznim stavovima. Sve je češće dijelio i ‘lajkao’ razne tekstove i teme vezane uz teorije zavjere, a ponajviše one o tajnim društvima koja nameću cijepljenje. Dijelio je teorije o tome kako je “cijepljenje izmišljeno kako bi afroameričku populaciju povezalo na veliko računalo koje radi u korist Sotone” i slično.

Žestoke reakcije

Prošle je sezone podijelio sporni video kojeg je 2002. snimio teoretičar zavjere Alex Jones, a u kojem Jones tvrdi kako svijetom vlada organizacija koja sebe naziva New World Order, odnosno Novi svjetski poredak. Reakcije na taj Irvingov istup su bile žestoke jer je Jones tvrdio da je pucnjava 2012., u kojoj je poginula djevojčica Sandy Hook, bila namještena.

Prije nekoliko dana, pak, Irving je podijelio plakat filma “Hebrews to Negroes: Wake Up Black America” na Twitteru i Instagramu te podijelio poveznicu na Amazonu za iznajmljivanje ili kupnju filma. Radi se o dokumentarcu, koji je adaptacija istoimene knjige iz 2015., u kojoj, između ostalog, piše, da su “mnogi poznati visokorangirani Židovi priznali da su štovali Sotonu ili Lucifera”.

Židovska zajednica je odmah reagirala i zatražila ispriku, ali je Irving nije odmah dao. U nekoliko je navrata nemušto objašnjavao da se radi o slobodi izražavanja, ali nitko njegova objašnjenja nije ozbiljno shvatio. Komesar NBA lige Adam Silver tražio je konkretnu ispriku, a nakon što je ni on nije dobio, reagirali su iz Netsa i suspendirali Irvinga na najmanje pet utakmica, ali moguće i duže.

image
DUSTIN SATLOFF Afp

Ovo mu nije prvi put

- Bili smo užasnuti da je Kyrie, kada je dobio priliku u razgovoru s medijima, odbio nedvosmisleno reći da nema antisemitskih uvjerenja te priznati da u filmu postoji određeni materijal pun mržnje. Ovo nije bio prvi put da je imao priliku da sve objasni, ali je propustio to napraviti - objavili su iz Brooklyna, a nakon suspenzije ipak se javio Irving.

- Duboko se ispričavam svim židovskim obiteljima i zajednicama koje su povrijeđene i pogođene mojim objavama. U početku sam reagirao jer sam nepravedno označen kao antisemit, umjesto da sam se usredotočio na osjećaje moje židovske braće i sestara koji su bili povrijeđeni zbog teških optužbi iznesenih u dokumentarcu - napisao je na svojem Instagramu.

Isprika je, iako jako zakašnjela, ipak došla, a pitanje je što će se dalje događati. Dio navijača Netsa traži da ga se klub trajno odrekne, a s obzirom na sve što se događa posljednjih godina u Netsima, ne bi nas čudilo i da se to dogodi. Unatoč svemu, jedno je jasno o Kyrieju Irvingu - ima fenomenalan košarkaški talent, jedan od najvećih na svijetu, ali svojim postupcima i izjavama čini sve da talent stavi na drugo mjesto.

Doduše, jedno mu se mora priznati - često je vjeran svojim stavovima iako zbog njih trpi velike posljedice, ponajviše financijske. Mnogi drugi sportaši su promijenili svoje stavove kada je novac došao u pitanje...

Linker
26. travanj 2024 22:54