Russell Westbrook

 MADDIE MEYER Getty Images Via Afp
RIJEŠILI SE WESTBROOKA

Kako su Los Angeles Lakersi jednim potezom postali opasna momčad protiv koje nitko ne želi igrati

LeBron James i Anthony Davis sada oko sebe imaju odlične suigrače s kojima mogu svima zaprijetiti
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. veljača 2023. 16:00

Napokon se i to dogodilo. Los Angeles Lakersi su se riješili Russella Westbrooka kojeg su poslali u Utah Jazz, a u tradeu je sudjelovala još i Minnesota. Osim Westbrooka Jazz je još dobio Juana Toscano-Andersona, Damiana Jonesa i pick prve runde Lakersa iz 2027. godine koji je zaštićen za prva četiri izbora. U Lakerse su došli D‘Angelo Russell iz Minnesote te Malik Beasley i Jarred Vanderbilt iz Utaha, a Minnesota je dobila Mikea Conleyja i Nickeila Alexander-Walkera iz Jazza.

Samo letimičnim pogledom jasno je kako su Lakersi odlično prošli, a sada mogu reći kako imaju najbolju momčad još od trenutka kada su doveli Westbrooka.

Podsjetimo, Lakersi su tada Washingtonu za Westbrooka dali tri važna igrača rotacije - Kylea Kuzmu, Kentaviousa Caldwell-Popea i Montrezla Harrella te pick prve runde. Od Westbrooka nisu dobili ništa. Svima je još od početka njegove suradnje s LeBronom Jamesom i Anhonyjem Davisom bilo jasno da se on ne uklapa najbolje s njima, a to se pokazalo i u igri. Westbrook nije šuter koji bi iskoristio ono što su LeBron i Davis stvarali, a njegova atletičnost je s godinama opala. Uz to, njegovim dovođenjem i ogromnim ugovorom Lakersi su ostali bez resursa za daljnje građenje momčadi-

Trade Westbrooka se spominje praktično već godinu dana, a onda se počelo činiti kako bi on ipak mogao ostati u momčadi. Pristao je na ulogu šestog igrača, jedno vrijeme to nije izgledalo loše, ali Lakersi ipak nisu počeli ostvarivati bolje rezultate. Priča oko njegovog odlaska intenzivirala se kako se približavao trade deadline, a sigurno je odlasku kumovala i činjenica da je nedavno imao verbalni sukov s trenerom Lakersa Darvinom Hamom oko uloge u igri.

Koliko god Lakersi ne izgledali dobro u dosadašnjem dijelu sezone, trenutno su na 13. mjestu Zapada s omjerom 25-30, toliko sada imaju jako dobru momčad. Dobili su tri jako dobra igrača - Russell je bivši All-Star koji se nije najbolje uklopio u Minnesoti, ali bi mogao da bude odličan playmaker LeBronove momčadi. Vanderbilt je odličan defenzivac koji može biti dobar i u napadu, a Beasley je jedan od onih ‘šutera bez savjesti‘ koji u svakoj utakmici može unerediti protivnika.

Petorka Russell - Patrick Beverley - James - Vanderbilt - Davis izgleda jako dobro, i napadački i obrambeno, a Lakersi sada imaju i legitimnu drugu petorku: Dennis Schroder - Beasley - Lonnie Walker (Austin Reaves) - Rui Hachimura - Thomas Bryant. Bez obzira što bi do playoffa trebali doći tek kroz play-in turnir, ima li netko tko želi igrati protiv njih?

A Westbrook? U Salt Lake Cityju bi mogao biti prvi igrač momčadi, ali isto tako bi ga Utah Jazz mogla otpustiti jer mu ugovor istječe na kraju ove sezone, a oni nemaju nikakvu ambiciju zatvarati minutažu mladim igračima. A onda, u statusu slobodnog igrača Westbrook možda potpiše za nekog izazivača. Ne vidimo tko bi se kockao s njim, ali čudan je NBA svijet.

Linker
19. travanj 2024 13:28