ELSA Afp
LEGENDA O LEGENDI

Kerr po četvrti put u trenerskoj karijeri uzeo naslov i ispisao povijest: ‘Samo se družim s pravim ljudima‘

‘Steve je imao tako nevjerojatnu, jedinstvenu karijeru, od igrača do trenera‘
Piše: HinaObjavljeno: 17. lipanj 2022. 09:14

Možda nije bio najveći igrač, niti najveći trener, međutim, Steve Kerr (56) se upisao u povijest NBA lige kao jedini koji je osvojio najmanje četiri NBA naslova i kao igrač i kao trener.

Pobjedom Golden State Warriorsa nad Boston Celticsima u NBA finalu, Kerr je četvrti put u karijeri podigao pobjednički pokal kao trener, a još pet ih je osvojio kao igrač, tri u dresu Chicago Bullsa i još dva sa San Antonio Spursima.

"Ova titula je bila najnevjerojatnija," kazao je 56-godišnji Kerr. "Bilo je tu puno nepoznanica i ozljeda," dodao je.

Još jednom je istaknuo ključnog igrača svoje momčadi.

"Stephen Curry je razlog za sve ovo. Ono što on radi u svojoj veličini toliko se razlikuje od tradicionalnih velikana u ovoj ligi. Rekao sam to mnogo puta, Steph me toliko podsjeća na Tima Duncana. Naravno, potpuno su drugačiji igrači, ali sa stajališta ljudskosti, talenta i samopouzdanja. To je prekrasna kombinacija zbog koje svi žele pobijediti za njega," kazao je.

image
ELSA Afp

"Sretan sam zbog svih, ali sam oduševljen zbog Stepha. Za mene je ovo njegova kruna i nevjerojatna karijera," naglasio je.

Nakon što je igrao za Phoenix, Cleveland i Orlando, Kerr je u Chicago stigao 1993. godine. U dresu Bullsa je osvojio tri uzastopna naslova (1996, 1997, 1998). Potom je preselio u redove San Antonio Spursa osvojivši 1999. četvrti naslov u nizu, jedini igrač kojem je to uspjelo u posljednjih 50 godina.

Kerr je napustio San Antonio 2001., ali se vratio dvije godine kasnije, posljednjoj godini kao igrač, i ponovno osvojio naslov, peti igrački.

Njegova trenerska karijera započela je 2014.-2015. u Warriorsima, a iste rookie godine osvojio je svoje prvo prvenstvo kao strateg, pobijedivši u finalu Cleveland Cavalierse. Kerr je uspio odvesti Warriorse do šest NBA finala, a uz spomenuto prvenstvo 2015. godine, slavio je još tri puta (2017, 2018, 2022).

"Samo se družim s pravim ljudima," kazao je Kerr sa smiješkom.

"Njegovo košarkaško znanje je bez premca", rekao je Klay Thompson. "Steve je imao tako nevjerojatnu, jedinstvenu karijeru, od igrača do trenera." dodao je.

Najuspješniji trener u povijesti NBA lige je Kerrov mentor u Bullsima, Phil Jackson sa 11 naslova - šest na klupi Bullsa, a još pet s Lakersima. Red Auerbach je devet puta bio NBA prvak kao trener, a John Kundla, Pat Riley i Gregg Popovich po pet. Iza njih je Kerr.

"Osim kulture pobjeđivanja, uspostavio je obiteljski duh unutar Warriorsa. Otvarao je rasprave koje se bave društvenim, političkim i drugim temama", otkrio je njegov zamjenik Bruce Fraser za Guardian 2018.

Linker
18. srpanj 2022 06:50