Kinezi su prikazivali utakmicu LA Clippera i Utah Jazza

 Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
ZAVRŠILO ZAMRAČENJE

Kinezi po prvi puta u 18 mjeseci emitirali utakmicu NBA lige i počeli ponovno graditi narušene odnose

NBA svake godine zarađuje stotine milijuna dolara od svoje prisutnosti na kineskom tržištu
Piše: HinaObjavljeno: 30. ožujak 2022. 20:29

Kineska državna televizija CCTV emitirala je u srijedu utakmicu NBA lige prvi put u 18 mjeseci, pobuđujući nadu da se odnosi između lige i Kine popravljaju nakon raskola 2019. godine.

Utakmica između Los Angeles Clippersa i Utah Jazza emitirana je uživo na sportskom kanalu Kineske središnje televizije (CCTV) u srijedu, prema rasporedu emitiranja.

Posljednji put je kineska televizijska kuća emitirala jednu NBA utakmicu u listopadu 2020.

NBA, jedan od najpopularnijih američkih izvoznih proizvoda u Kini, svake godine zarađuje stotine milijuna dolara od svoje prisutnosti na kineskom tržištu, no desetljećima dugo partnerstvo s CCTV-om uzdrmano je u listopadu 2019.

Sve je "zakuhao" generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey, kada je na Twitteru objavio poruku podrške prosvjedima u Hong Kongu, gradu pod kineskom upravom.

Iako je tweet brzo obrisan, izazvao je oštre kritike u Kini. Državni mediji, uključujući CCTV, kritizirali su Moreyja zbog njegove poruke koja je označena kao primjer zapadnog uplitanja u kinesku unutarnju politiku.

CCTV je odmah prestao s prikazivanjem NBA utakmica i zamračenje se produžilo na više od 28 mjeseci, uz jednokratnu pauzu za NBA finale u listopadu 2020.

CCTV ima ekskluzivna TV prava u Kini za NBA, dok tehnološki div Tencent Holdings ima ekskluzivna prava na internet streaming u zemlji.

Linker
25. travanj 2024 07:53