Klay Thompson

 JEVONE MOORE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
SLUŽBENO PREDSTAVLJEN

Klay Thompson pred novim početkom: ‘Ima još puno dobre košarke u meni, a evo što me privuklo u Dallas‘

U Mavsima će nositi broj 31, čime odaje počast svom idolu iz djetinjstva Reggieju Milleru
Piše: HinaObjavljeno: 10. srpanj 2024. 13:16

Jedan od najboljih šutera svih vremena, 34-godišnji američki košarkaš Klay Thompson predstavljen je u utorak u Dallasu kao novi igrač Mavericksa, u koje je stigao nakon 13 godina provedenih u Golden State Warriorsima u kojima je stekao status legende.

Thompson je s Warriorsima osvojio četiri NBA naslova i sa Stephenom Curryjem tvorio jedan od najubojitijih parova svih vremena na vanjskim pozicijama.

No, nakon prošle sezone u kojoj je njegov prosječan učinak bio 17,9 koševa i 38,7% pogođenih trica, produženje ugovora s Thompsonom nije bilo na vrhu liste prioriteta za vodstvo Warriorsa pa je odlučio istražiti tržište kao slobodan igrač. Thompson je prelomio odluku o odlasku kad je saznao da su čelnici Warriorsa pokušali dovesti Paula Georgea iz Los Angeles Clippersa, koji je u međuvremenu postao novi igrač Philadelphia 76ersa. Pregovarao je s Los Angeles Lakersima i Dallasom te na kraju odlučio da su Mavericksi za njega bolji izbor.

"Dolazak ovamo je novi početak. To što se ponovno osjećam željenim, kao netko tko donosi veliku vrijednost, samo me čini uzbuđenim toliko da da želim otići trenirati nakon ove konferencije za medije i šutirati. Da, bilo je trenutaka u prošloj sezoni kad mi je bilo teško, kad nije sve bilo tako radosno kao što je bilo u prošlosti", rekao je Thompson na konferenciji za medije na kojoj su, uz njega, predstavljena još dvojica novih igrača Dallasa, 26-godišnji visoki krilni igrač Naji Marshall te 24-godišnji šuter Quentin Grimes.

"Lijepo je, na neki način, riješiti se toga i imati potpuno nov početak, cijelu novu grupu momaka koje treba upoznati, suradnike, cijeli novi grad. To je stvarno super i doista ću iskoristiti ovu priliku", dodao je Thompson.

Otkako mu je u NBA finalu 2019. popucao prednji križni ligament u koljenu, a potom neposredno prije početka sezone 2020./2021. pretrpio puknuće Ahilove tetive, Thompson više nije biran u All-Star momčad, čiji je bio stalni član u godinama prije tih ozljeda. Izgubio je dvije i pol sezone, ali unatoč recentnom padu produktivnosti, uvjeren je da Dallasu može pomoći u lovu na NBA naslov.

"Veselim se što ću se ovdje na neki način pomladiti... Ima još puno dobre košarke u meni", rekao je Thompson, koji je s Mavsima potpisao trogodišnji ugovor vrijedan 50 milijuna dolara.

U to su uvjereni i u Dallasu, koji Thompsona vide kao sjajnu nadopunu na igru Luke Dončića i Kyrieja Irvinga.

"U ovom trenutku moje karijere, mislim, još uvijek me ne možete ostaviti otvorenog. Kad su igrači poput Luke i Kyrieja na terenu, onda neće moći toliko paziti na mene. I to je ono što me privuklo. I dalje mislim da mogu činiti ono što sam činio, a radi se samo o tome da budem u najboljoj mogućoj formi. Znam da mogu pomoći ovoj momčadi, bilo da se radi o znanju koje sam stekao ili večerima u kojima ću postizati puno koševa. Znam da još uvijek mogu biti vrlo, vrlo dobar igrač u ovoj ligi", poručio je Thompson koji će svoj broj iz Warriorsa (11), morati zamijeniti jer ga je već zauzeo Kyrie Irving.

Klay će u Mavsima nositi broj 31, čime odaje počast svom idolu iz djetinjstva Reggieju Milleru. Thompsonu nedostaje još 80 trica kako bi prestigao Millera na petom mjestu liste najboljih NBA tricaša u povijesti.

Warriorsi su obećali da će Thompsonova 11-ica završiti pod krovom Chase Centera za sve ono što je postigao u tom dresu i učinio za momčad iz San Francisca.

"Mislio sam da ćemo zajedno završiti karijeru. Teško je prihvatiti Klayev odlazak u Dallas, teško je bilo zamisliti da bi se to moglo dogoditi. No, želim da bude sretan i želim da uživa u košarci. Ne mogu to drugačije reći nego ustvrditi da je bolno što smo izgubili Klaya", rekao je za ESPN Stephen Curry tijekom ovog tjedna na pripremama američke reprezentacije za Olimpijske igre u Parizu.

Na to se nadovezao i američki izbornik te dugogodišnji trener Warriorsa Steve Kerr.

"Kad započne sljedeća sezona, bit će stvarno čudno. Znam da ćemo svi na svojim kalendarima zaokružiti dan kad će ponovno doći u Chase (Center). Uvjeren sam da će to biti jedna od najčudnijih i najemotivnijih večeri u karijerama svih nas", rekao je Kerr koji je vodio Thompsona u 10 od njegovih 13 sezona u NBA ligi.

Linker
10. srpanj 2024 13:20