Nikola Jokić i Denver brane naslov prvaka

 Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
TRICA I DODATNO

Košarka je jedini sport u kojem se negira smisao najjače lige na svijetu koja neprestano teži promjenama

Utakmicama između Denvera i Lakersa, odnosno Golden Statea i Phoenixa noćas počinje nova NBA sezona
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. listopad 2023. 13:00

Vežite se, polijećemo! Nakon točno 135 dana noćas se vraća NBA liga. OK, imali smo u međuvremenu draft, prijelazni rok, Ljetnu ligu i pripremne dvoboje, ali sve je to samo zagrijavanje za one prave utakmice.

Doduše, u očima mnogih koji tvrde da vole košarku noćašnji susreti između Denvera i Lakersa, odnosno Golden Statea i Phoenixa i dalje nisu prave utakmice. ‘Sve je to show‘, rečenica je koju ćete tako često čuti kada se priča o NBA ligi uz obavezni dodatak kako se ‘tamo prava košarka igra tek kad počne doigravanje‘.

Košarka je valjda jedini sport na svijetu u kojem će se dio navijača pohvaliti kako ne prati najjaču ligu te na neki način i negirati njen smisao. Problem je samo što će se među takvima naći i igrači, treneri, dužnosnici, pa i novinari koji će uvijek rado osnažiti ideju kako je sve to samo cirkus. Malo tko će od njih priznati da uopće ne gleda NBA utakmice, barem ne cijele nego se zadovoljava isječcima i sažecima u kojima se teško, gotovo nemoguće mogu vidjeti sve one dobre stvari koje donosi NBA utakmica. Dapače, ti će isječci kritičarima uvijek dobro poslužiti da bi istaknuli loše stvari NBA lige što nikako nije problem jer će se u svakoj utakmici pronaći nekoliko, nazovimo ih tako, smiješnih situacija koje definitivno bacaju loše svjetlo na sve ono što se događa na američko-kanadskim parketima.

Malo je sportskih organizacija koje će iz godine u godinu raditi na promjeni pravila kao što to radi NBA

Zbog čega je ovakav odnos prema NBA ligi prisutan kod dijela europskih košarkaških zaljubljenika predmet je za neko opširno istraživanje, ne za ovaj mali tekst, ali jedan od odgovora je svakako onaj da NBA i FIBA de facto ne vode isti sport. Međunarodna košarka se igra po drukčijim pravilima, na užem terenu i s nekim drugim čimbenicima koji mijenjaju sport i tu nastaju mnogi problemi. Kada bi se sve igralo po istim pravilima, razlike bi se smanjile, ali prije će se pomiriti Hamas i Izrael, nego se uskladiti NBA i FIBA pa ćemo i dalje biti osuđeni na krivo viđenje onoga što se događa u američko-kanadskoj ligi.

A tamo će se dogoditi sezona u kojoj će se svijetu službeno predstaviti novo čudo od djeteta, Victor Wembanyama; sezona prije koje nismo izgubili niti jednog značajnijeg veterana zbog odlaska u mirovinu; sezona u kojoj će Nikola Jokić i Denver braniti naslov iako su se oslabili u odnosu na prošlu; sezona prije koje su se dogodile lude promjene u Milwaukeeju, Bostonu i Phoenixu, momčadima koje pretendiraju na naslov prvaka; sezona u kojoj bi se moglo dogoditi da dobijemo šestog različitog prvaka u šest godina što se nije dogodilo nikada u povijesti lige; sezona u kojoj ćemo opet vidjeti izmjene pravila i novotarije smišljene u uredu komesara Adama Silvera.

image

Victor Wembanyama

THEARON W. HENDERSON Getty Images Via Afp

Malo je sportskih organizacija koje će iz godine u godinu raditi na promjeni pravila kao što to radi NBA. Bilo da se radi o sitnim ili krupnim izmjenama, čelnici ove lige će uvijek nastojati napraviti sve kako bi se sport napravio boljim i zanimljivijim. Kritičari će te promjene rado nazvati podilaženjem publici i komercijalizacijom sporta, ali takvi očigledno žive u paralelnoj stvarnosti jer ne vide da živimo u vremenu kada je sve podređeno publici i komercijalnoj isplativosti. Voljeli ga ili, poput potpisnika ovih redova, ne voljeli, ali kapitalizam diktira takva pravila i možemo se samo praviti da ih ne prihvaćamo i pozivati se na romantiku koje u vrhunskom sportu nema već godinama ili usvojiti ta pravila i iz svega probati izvući ono najbolje moguće.

Naravno da je NBA show, zašto ne bi i bila jer bi sport i trebao služiti za zabavu, ali je to najbolji show na svijetu

NBA radi ovo drugo i mora se reći kako im dobro ide, a pri tome rade i neke stvari koje se ne sviđaju oglašivačima. Jedna od njih je skraćivanje vremena za time-out zbog kojih su utakmice postale kraće, a publika je posljednjih godina odahnula jer su suci odlučili kažnjavati suludo iznuđivanje prekršaja koje je bilo teško za gledati. Naravno da Silver i ekipa nisu idealni ni bezgrešni jer da su takvi skratili bi sezonu s 82 na 66 utakmica regularne sezone, ali to se jednostavno ne može dogoditi. Bez obzira na sve bogate televizijske i sponzorske ugovore, klubovi i dalje najviše zarađuju na domaćim utakmicama, a kako su igrači de facto vlasnici lige s onih 51% prihoda koje njima idu, onda se i oni uvijek prilagode svemu. No, ove sezone ipak neće moći toliko odmarati, odnosno propuštati utakmice, ne ako se žele boriti za nagrade koje im donose slavu, ali i bogate bonuse u ugovorima. Bez slave bi nekako i mogli, ali bez bonusa ide teže.

Silveru je pandemija koronavirusa donijela play-in turnir koji se pokazao kao dobra stvar i kojeg su već svi prihvatili kao sastavni dio sezone, a vidjet ćemo što ćemo dobiti od takozvanog ‘kupa‘ kojim se želi podići zanimanje (američke) publike za dio sezone koji se igra do Božića. Ako se i to pokaže uspješnim, etablirat će se Silver kao i više nego uspješni nasljednik Davida Sterna koji je NBA digao iz prosječnosti i doveo do velike popularnosti.

NBA kreće noćas. League Pass nije skup, a puno utakmica možete pogledati i u prijenosima na domaćim televizijskim postajama. Naravno da je NBA show, zašto ne bi i bila jer bi sport i trebao služiti za zabavu, ali je to najbolji show na svijetu.

Linker
19. svibanj 2024 18:26