Enes Kanter ne odustaje od svojih političkih stavova

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
Nije ih poslušao

Košarkaš Bostona optužio NBA ligu: ‘Tražili su da skinem te tenisice, govorili da bih mogao biti kažnjen‘

Enes Kanter je opet izazvao veliku pažnju svojim gostovanjem na CNN-u
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. studeni 2021. 10:52

Enes Kanter nije samo dugogodišnji NBA košarkaš, već i politički aktivist koji je već odavno nepoželjan u svojoj rodnoj Turskoj zbog javnih kritika prema tamošnjem predsjedniku Tayyipu Erdoganu zbog čega Turska traži njegovo izručenje od SAD-a, a Kanterova obitelj ga se javno morala odreći. Kanter je i o drugim slučajevima isticao svoje stavove, a posljednji slučaj se dogodio prije nekoliko dana kada je kritizirao kineske vlasti i njihov odnos prema Tibetu, Hong Kongu, Tajvanu i ujgurskom narodu.

Kanter je tada putem društvenih mreža twitter i Instagram odaslao dvominutni video u kojem kritizira ponašanje kineskih vlasti u Tibetu, a tijekom utakmice protiv New York Knicksa nosio je tenisice s porukom "Oslobodite Tibet", dok je na utakmici protiv Toronta poruka bila "Oslobodite Ujgure". Sad je cijela priča dobila nastavak na CNN-u gdje je košarkaš Boston Celticsa gostovao kod proslavljenje novinarke Christiane Amanpour.

"Prije utakmice protiv New Yorka, kada sam odlučio nositi tenisice s podrškom za Tibet, prišli su mi NBA dužnosnici i sugerirali mi da skinem te tenisice jer bih zbog njih mogao biti kažnjen", rekao je Kanter koji je odbio to napraviti, a isti ljudi su mu došli u poluvremenu utakmice te mu se ispričali i rekli da nije kršio nikakva pravila noseći te tenisice.

image

Tenisice koje je Kanter nosio u znak podrške ujgurskom narodu

MADDIE MEYER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Maddie Meyer/Getty Images/Profimedia

"Kasnije su me ohrabrili da pričam o stvarima o kojima mi je stalo, a čak sam pričao i s komesarom Adamom Silverom koji me je podržao u svemu. Ne znam, opet, koliko je to istina jer da me podržavaju, onda bi objavili nekakvu izjavu."

Kanter je žestok i u kritikama prema kompaniji Nike koja negira postojanje radnih logora u Kini pa su i oni dobili poruke na tenisicama turskoj košarkaša.

"Nike podržavaju akcije 'Black Lives Matter' i 'Stop Asian Hate', podržava LGBTQ i latino zajednicu, ali kada se priča o Kini, oni ne pričaju ništa jer je Kina njihov veliki gazda. Očigledno da neće ništa ni odgovoriti jer znaju da rade krivo. Oni su jedna od najlicemjernijih tvrtki na svijetu."

Linker
27. travanj 2024 23:23