LeBron James prije početka utakmice

 RONALD MARTINEZ/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
VEČER ZA PAMĆENJE

Kralj zakoračio u povijest: LeBron James srušio rekord Abdula-Jabbara i postao najbolji NBA strijelac ikad

Dosadašnji rekorder uživo je svjedočio jednom od najvećih trenutaka u karijeri 38-godišnje zvijezde
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. veljača 2023. 05:59

LeBron James jutros je postao najbolji strijelac u povijesti NBA lige.

U dvoboju Los Angeles Lakersa i Oklahome Cityja, koji je završio gostujućom pobjedom Thundera 133-130, 38-godišnjak je ubacio 38 poena te time za tri poena nadmašio učinak Kareema Abdula-Jabbara (38.387). LeBron sada ima 38.390 poena.

image

LeBron James

SOFASCORE

Grafika: SofaScore

Povijesni trenutak dogodio se 11 sekundi prije kraja treće četvrtine, kada je James pogodio koš iz skoka. Podignuo je ruke u zrak i pogledao prema vrhu dvorane, a dvoranom su se u tom trenutku prolomile ovacije "MVP, MVP". Utakmica je nakon toga prekinuta kako bi mu se odala počast.

Na teren je, osim Abdula-Jabbara i povjerenika lige Adama Silvera, stigla i LeBronova obitelj, uključujući suprugu Savannah, njihovo troje djece te majku Gloriju Marie.

image
RONALD MARTINEZ/Getty Images Via Afp

Čestitao mu je i sam Abdul-Jabbar te mu poklonio loptu. Dosadašnji rekorder gledao je utakmicu s tribina Crypto.com Arene, zajedno s brojnim zvijezdama poput Denzela Washingtona, Jay-Z-ja, Johna McEnroea, Dwyanea Wadea i drugih.

- To što sam u društvu takve legende i veličine kakva je Kareem znači mi jako puno. Osjećam se vrlo ponizno - rekao je James te pozvao navijače da se naklone "Kapetanu".

image

Kareem Abdul-Jabbar poklonio je LeBronu loptu

RONALD MARTINEZ/Getty Images Via Afp

Dosadašnji rekord postavljen je 5. travnja 1984., odnosno prije 39 godina, a James je rođen devet mjeseci kasnije.

- Svima koji su bili dio svega ovoga u posljednjih 20 i više godina, želim vam reći puno hvala. Svi ste vi pomogli. Vaša strast i žrtve pomogli su mi da dođem do ovog trenutka - dodao je.

James je jedan od sedmorice igrača koji su u karijeri premašili granicu od 30.000 poena, te najmlađi koji je to učinio. Do rekorda je stigao u 1409 utakmica regularne sezone, s prosjekom od 27,2 koša po utakmici. Četverostruki osvajač NBA lige je prije Lakersa igrao za Cleveland i Miami.

Linker
17. travanj 2024 09:45