USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
BITKA ZA PRSTEN

Kreće NBA finale, konačna nagrada za dva genijalca koji su razlog što Boston i Dallas ovako izgledaju

U noći s četvrtka na petak (2:30) igra se prva utakmica finala NBA lige između Celticsa i Mavericksa
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. lipanj 2024. 18:42

Vežite se, krećemo. Čekanju je napokon došao kraj i u noći s četvrtka na petak u 2:30 napokon počinje finale NBA lige između Bostona i Dallasa. Neuobičajeno je dugo, čak sedam dana trajala pauza između posljednje utakmice konferencijskih finala i prve utakmice NBA finala, a razlog je taj što neizvjesnosti u finalima Istoka i Zapada nije bilo.

Celticsi su ‘pomeli‘ Indiana Pacerse s 4-0 dok su Mavericksi dopustili Minnesota Timberwolvesima da slave u jednoj utakmici. S obzirom na to da čelnici lige s američkim nacionalnim televizijskim postajama termine moraju dogovoriti puno ranije, onda je ispalo da smo dobili tjedan bez utakmica, tjedan odmora prije najvećeg izaziva i utakmica za naslov prvaka.

Teško je bilo očekivati prije početka sezone da bi mogli gledati baš ovakvo finale. U njemu su mnogi vidjeli Boston koji je u sezonu ušao kao jedan od najvećih favorita Istoka što su i potvrdili tijekom sezone koju su završili s najboljim omjerom te u finalu imaju prednost domaćeg terena. No, Dallas je bio potpuno van radara i to bez obzira na to što u momčadi imaju Luku Dončića i Kyrieja Irvinga. Jednostavno, ostatak rostera nije ulijevao povjerenje, a svih ovih sezona Mavericksi nisu uspjeli oko Slovenca složiti pravu momčad.

image

Kyrie Irving i Luka Dončić

COOPER NEILL Getty Images Via Afp

Dallas je lani završio van playoffa, na 11. mjestu i to na pomalo kontroverzan način jer u posljednjoj utakmici protiv Chicaga nisu igrali najbolji igrači. Bullsi su ih pobijedili, a da su Mavericksi slavili možda bi došli do posljednjeg mjesta u play-in turniru. No, čelnici kluba su odlučili da im je važnije misliti na dugotrajnu nego na blisku budućnost te su odlučili tankirati. Naime, da su ušli u play-in, Mavericksi bi izgubili svoj pick na draftu prošle godine, a generalni menadžer Nico Harrison je procijenio da je on važniji od još nekoliko utakmica u play-inu i eventualnom playoffu. Za naslov Dallas tada nije imao realne šanse.

To je bio početak Harrisonovog sjajnog rada u Mavericksima ove godine. Na draftu je izabran Dereck Lively koji se pokazao iznimno važnim već u svojoj rookie sezoni jer je Dončić napokon dobio pokretnog i atletičnog centra kojem može bacati lob za lobom, a koji usput dobro igra i s visokog posta te u obrani. Tijekom ljeta Harrison je povukao još neke dobre poteze poput angažmana Derricka Jonesa i Dantea Exuma, ali i Granta Williamsa te Setha Curryja koji će mu kasnije poslužiti za konačno remek-djelo. Naime, Dallas je krenuo solidno u sezonu, cijelo vrijeme imao 5-6 pobjeda više nego poraza, ali to na ovako divljem Zapadu nije bilo dovoljno.

I onda je došao 8. veljače. Harrison je spakovao Curryja i Williamsa, dodao im Richauna Holmesa te dva picka prve runde - 2024. i 2027. te doveo PJ Washingtona i Daniela Gafforda. Time je, uz Livelyja, zatvorena visoka linija momčadi, a Dallas je dobio fizički moćne igrače koji su odlični u obrani, a svaki na svoj način itekako mogu pomoći u napadu. Od tada je Dallas krenuo s boljim igrama, nakon tradea su do kraja sezone upisali 22 pobjede i 9 poraza i bili jedna od najboljih momčadi cijele lige. Izbjegli su play-in, u prvom krugu playoffa izbacili Clipperse, zatim Oklahomu i na kraju Minnesotu te došli do prvog NBA finala nakon što ih je 2011. Dirk Nowitzki odveo do povijesnog naslova.

image

Luka Dončić

MADDIE MEYER Getty Images Via Afp

Ako hvalimo Harrisona što tek reći za Brada Stevensa? On je pomalo neočekivano 2021. s klupe Bostona prešao u ured i na mjestu predsjednika za košarkaške operacije naslijedio legendarnog Dannyja Aingea. Stevens je odmah nagovijestio u kojem će pravcu njegov rad ići kad je na klupu postavio dotadašnjeg pomoćnika Imea Udoku, a nakon što je on morao otiči zbog seksualnog uznemiravanja djelatnica kluba, odabrao je Joea Mazzullu. Mlađahni Mazzulla tek je bio napunio 34 godine kad je dobio u ruke jednu od najvećih košarkaških franšiza u NBA ligi. Nakon što je prošle godine pomalo griješio u playoffu, ove je odradio sve kako spada - imao najbolji omjer regularnog dijela sezone, a onda preko Miamija, Clevelanda i Indiane došao do velikog finala lige.

Mazzulla je veliku pomoć u tome dobio od Stevensa koji se nije libio povlačiti neke hrabre poteze. Vratio je Ala Horforda kada se mislilo da je veteran odigrao svoje i zauzvrat dao tada još uvijek dobroga Kembu Walkera. Doveo je i Derricka Whitea iz San Antonija kada su se Spursi odlučili tankirati da bi došli do Viktora Wembanyame. Ovog ljeta se kockao s Kristapsom Porzingisom, latvijskim ‘jednorogom‘ koji zbog ozljeda nikada nije uspio potvrditi talent zbog kojeg je bio 4. pick na draftu 2018., a onda je iskoristio poklon Milwaukeeja te doveo Jruea Holidaya. U svim tim poslovima se riješio nekih igrača koji su proteklih sezona ostavili trag u Celticsima i koje su navijači voljeli poput Marcusa Smarta, Roberta Williamsa ili Granta Williamsa, ali Stevens je imao jasan cilj - napraviti momčad što je boljom mogućom.

image

Kyrie Irving

MADDIE MEYER Getty Images Via Afp

I uspio je. Boston je udaljen četiri pobjede od svojeg 18. naslova NBA prvaka, a još uvijek mladi dvojac koji predvodi momčad - Jayson Tatum i Jaylen Brown, dobili su savršene suigrače. Mazzulla je uz to implementirao stil igre u kojem je ego zabranjen i u kojem lopta kruži što je brže moguće od igrača do igrača, ali u kojem svi košarkaši imaju pravo na kreativna rješenja van sustava. Tatumu i Brownu to je odgovaralo, a Boston je kroz sezonu izgledao toliko ubitačno da smo se pitali jesmo li uopće vidjeli najbolje od njih. Posebno su se ta pitanja postavljala u playoffu u kojem je svaki protivnik imao velikih problema s ozljedama.

No, ozljede su sastavni dio sporta, a za početak finalne serije niti jedna momčad nema izostanaka. Na parket se vraća i Porzingis koji nije 100% spreman, ali će igrati. Dončić i Irving protiv Tatuma i Browna; ostatak obje momčadi odlično posložen oko njih s vrhunskim trenerima u likovima Mazzulle i Jasona Kidda. Sve to će Harrison i Stevens gledati i nadati se da će dobiti konačnu nagradu. Oni su svoje napravili.

Linker
29. rujan 2024 00:46