BRIAN BAHR AFP
SPOILER ALERT

KUKOČ NAPOKON ZVIJEZDA HIT DOKUMENTARCA Jordan i Pippen po prvi put objasnili mržnju i ljubav prema Hrvatu: On je pretpostavljao Tonija svojoj djeci

Epizoda koja će se u Europi emitirati u ponedjeljak u devet ujutro je prva u kojoj je intervjuiran i hrvatski košarkaš, a najviše se bavi njegovim dolaskom u Chicago i dobrodošlicom koju su mu pripremili Jordan i Pippen
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 29. travanj 2020. 22:32

Bio je tu Phil Jackson. Bili su tu i Scottie Pippen i Dennis Rodman. Podrazumijeva se da je tu i NJ.V. Svoj prostor su dobili čak i Kerr i Paxson i Grant i Wennington. No, u dokumentarnom serijalu “The Last Dance” koji se bavi posljednjom šampionskom momčadi Bullsa, u prva četiri nastavka, Tonija Kukoča moglo se vidjeti tek u par sporadičnih kadrova, i to ako bi se na vrijeme stisnulo “stop”.

No, pravda je ipak donekle zadovoljena u petom nastavku serijala, i tu bi oni koji ga još nisu pogledali trebali prestati s čitanjem teksta ako ne žele saznati što će se događati idućeg ponedjeljka.

Peti nastavak je posveta Kobeju Bryantu, preminulom košarkašu Lakersa, koji se pojavljuje na svom prvom All-Staru 1998. u New Yorku, ali većina epizode ipak se bavi neponovljivim, originalnim i jedinim Dream Teamom, momčadi koju je SAD poslao na Olimpijske igre u Barceloni 1992. Mnogi smatraju da je baš to najbolja košarkaška momčad svih vremena. Na OI je bila i momčad Hrvatske predvođena Draženom Petrovićem, Dinom Rađom i Tonijem Kukočem. A upravo je potonji bio jedan od razloga zbog kojega su u Bullsima vladale trzavice.

UNITED STATES - NOVEMBER 07:  NBA 97/98 CHICAGO BULLS; Michael JORDAN/CHICAGO BULLS  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Alexander Hassenstein Bongarts/Getty Images

Iako serijal još nije došao do Tonijeve uloge u posljednjoj tituli Bullsa i finalnoj seriji s Utah Jazzom, sada se problematiziraju okolnosti njegova dolaska u Chicago 1993. godine. Naime, već tada su Jordan i Pippen pošteno zamrzili GM-a Jerryja Krausea. Javno su mu se izrugivali, prozivali ga i ismijavali. A Krause je bio čovjek koji je silno želio dovesti Kukoča u redove Bullsa.

- On je budućnost ove momčadi - pričao je Krause koji je Tonija draftirao 1990., ali ga nikako nije mogao nagovoriti da se ipak preseli u Chicago.

Ljevoruki Magic Johnson, kako su ga opisivali u Americi, a i u “Posljednjem plesu”, na to se odlučio tek tri godine poslije.

- Jedan od razloga zbog kojih nisam želio doći u NBA je taj jer sam u Europi zarađivao više. Tu pričamo o milijunima - otkriva Kukoč tijekom pete epizode pa dodaje:

- Nisam imao pojma kakva je situacija bila tada u Bullsima. Nisam znao da su tolike frakcije u momčadi. Kada smo kretali u Barcelonu, mislio sam da je sve O.K.

Bilo je, međutim, daleko od toga. Jordan i Pippen su se opasno nabrusili na klinca iz Europe kojega Krause hvali na sva zvona. Teško je bilo uopće pobrojati sve te bombone koji su generalnom menadžeru Bullsa ispadali iz usta. A to je samo dodatno raspirivalo mržnju Chicagova dvojca.

- Jerry je pretpostavljao Tonija svojoj djeci. I ono što smo mu davali, a to je bilo sve - ističe Jordan i dodaje:

- Obožavam Tonija kao osobu i obožavao sam ga kao suigrača, ali način na koji mi je bio predstavljen iziskivao je od mene određenu energiju.

I bogme mu je to pokazao. Naime, uoči prve utakmice između SAD-a i Hrvatske u Barceloni Jordan i Pippen su rekli suigračima da niti ne pomišljaju čuvati Tonija i da će to oni preuzeti.

- Odigrao sam lošu utakmicu. Nisam očekivao da će igrati takvu obranu na meni i da će me stalno pratiti jedan igrač - priča Kukoč koji je ogled završio sa samo četiri poena.

- Zbog Jerryja smo mrzili Tonija. Ne samo Michael i ja, cijela momčad je gledala tog klinca i mislila kako nakon ovoga nikad neće doći u NBA ligu. Nije to imalo veze s Tonijem osobno, ali htjeli smo da Jerry izgleda loše - istaknuo je Pippen koji je tada govorio i da Toni nema što tražiti u NBA ligi.

Jasno, Pippen je tada imao slab financijski ugovor i nije želio da dođe tamo neki Europljanin koji će imati bolji ugovor od njega, uz to što je Kukoč bio i velika želja omraženog Krausea.

mržnja - Nisu me imali razloga mrziti jer me nisu niti upoznali - pojašnjava Toni u filmu. U intervjuu s uglednim novinarom ESPN-a Zachom Loweom, koji je s Kukočem razgovarao o dosad javno prikazanim epizidama dokumentarca, ali i njegovu boravku u Bullsima, Toni se prisjetio Barcelone, istaknuvši i kako je loše odigrao jer je mislio na suprugu koja je u to vrijeme u Splitu rađala njihovo dijete.

- To da su se Jordan i Pippen svađali tko će me čuvati saznao sam tek 20 godina poslije kada su snimali dokumentarac o Dream Teamu. Pitali su me jesam li to znao, a ja sam odgovorio: ‘Ne, ali hvala da ste to podijelili sa mnom dva desetljeća poslije’. Barem se mogu pohvaliti da Dream Team nijednom igraču nije posvetio toliko pažnje kao meni.

No, Toni je u finalu protiv SAD-a odigrao bolju utakmicu, postigao je 16 koševa uz devet asistencija i zaradio respekt Jordana i Pippena. A potonji mu je postao mentor, dok je Jordan prešao u bejzbol. Pippen je danas veliki zagovaratelj toga da Toni konačno uđe u Kuću slavnih.

- Uvijek je bio tu za mene. Na terenu je ispravljao moje pogreške i čistio za mnom, istovremeno mi bivajući velika potpora i učitelj. Volim Scottieja. Taj tip mi je najviše pomogao tijekom prve dvije godine u Bullsima kada mi je bilo najpotrebnije. Ako me i kritizirao, to nije bilo iz zle namjere, nego zato što me usmjeravao na pravi put.

Linker
05. travanj 2024 21:44